Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgisayar Kursu: Donanım-2.Bölüm

Bilgisayar Kursu: Donanım-2.Bölüm
 

Şimdi isterseniz bilgisayar sistemini oluşturan elemanlardan ve işlevlerin kısaca bir sözedelim. Bilgisayar kullanırken çok sık kullandığımız iki çevre birim klavye ve faredir. Klavyeler üzerlerinde harflerin, rakamların ve bazı özel tuşların (örnek Ctrl, Caps Lock, Alt Gr vb..) bulunduğu bir elemandır. Harflerin ve rakamların görevi bellidir. Bilgisayar sistemine yazılı olarak birşey ifaede etmek istediğmizde hemen ellerimiz onların üzerine gider. Klavye üzerinde yer alan ve kontrol tuşları diye adlandırılan Ctrl, Caps Lock vb.. tuşların görevi de kullanıcısının yapmak isteyebileceği bazı fonksiyonları yerine getirmedir.

Örnek olarak fazladan yazdığınız birşeyleri silmek için Del tuşuna veya büyük-küçük harf geçişleri yapmak için Caps Lock tuşuna basamanız gibi. Bir bilgisayar sistemi ile bilinmesi gereken en temel bilgi bu sistemin dünyasının bizim dünyamızdan çok farklı olduğudur. Bir bilgisayar asla basılan bir harfin A, B veya herhangi başka birşey olduğunu asla bilmez. Onun tek bildiği biz A' ya bastığımızda ona ulaşan ikili tabandaki bilgidir. Bilgisayar tüm işlemleri bu bilgiye göre yapar. A' ya bastığımızı sadece biz biliriz. Onun bildiği A karşılığında elde ettiği veridir. Yani klavye kartı biz A' ya basınca bunun karşılığındaki değeri bilgisayar sistemine gönderir.

Burada ikili sayı sisteminden dem vurmuşken az da olsa biraz sayı sistemlerin bahsetmek gerekir. Sayıları ifade etmenin birden fazla şekli vardır. Bizlerin çok bildiği ve çok sıkca kullandığı en temel sayı sistemi 10' lu sayı sistemidir. Bu sistemde sayılar 0' dan 9'a kadar olan rakamlarla ifade edilir.

Bununla beraber 2' li, 8' li ve 16' lı sayı sistemleri de mevcuttur. Az önce belirttiğim gibi bilgisayar sisteminde geçerli olan sayı sistemi 2' li sayı sistemidir. Ancak gösterim kolaylığı olması nedeniyle bilgisayar yazılımcılığı tarafında 16' lı sayı sistemi de sıkca kullanılır.

2' li sayı sisteminde hemen tahmin edeceğiniz gibi sadece 0 ve 1 rakamları vardır. Aslında bilgisayar sisteminde yer alan elektronik kartların çalışma ilkeleri gereği bu sayı sistemi sistemi en iyi anlatandır. Çünkü elektronik olarak gerilim ya vardır ya da yoktur. Bilgisayar sisteminde en küçük bilgi taşı "bit" olarak ifade edilir ve değeri 0 veya 1' dir.

Kafanı karıştırmadan şöyle küçük bir örnek verebiliriz. Siz A bastığımızda klavye 41h, a' ya bastığınızda 61h değerini bilgisayarınıza gönderir. Bu sayılarsa ne diyebilirsiniz, buradaki h kısaltması 16' lı sayı sistemini ifade eder. Peki bu sayının bizim bildiğimiz sayı sisteminde yani 10' lu sayı sisteminde karşılığını merak ederseniz hesap makinasında Standart değil Scientific yani gelişmişi seçin. Gelen pencerede 16' lı sayı sistemi için Hex'i tıklayın (Hex:16, Dec:10, Oct:8 ve Bin:2' li sayı sistemini temsil eder.) Giriş alanına A için 41 yazın. Bundan sonra 10' lu sayı sistemi için Dec' i seçerseniz 16' lı sayı sistemindeki 41 ifadesinin karşılığının 10' lu sayı sisteminde 65 olduğunu görürsünüz. Şimdi 2'li sayı sistemi için Bin' i seçin. 1000001 ifadesini göreceksiniz. İşte bilgisayarınızın A karşılığında anladığı tam olarak bu ifadedir.

Önceleri bir klavye bilgisayar sistemine komutlar vermek için yeterli olurken zamanla gelişen teknoloji kullanıcılara karanlık yazı ekranları değil şu an kullanmakta olduğumuz grafik tabanlı arayüzleri hediye etti. Çalışma ortamı genişleyince komutları vermenin ekrana serpiştirilmiş objeleri tıklayarak çalışır hale getirmenin bir yolu olmalıydı. O da fareniz olarak karşınıza çıktı. Bir bilgisayar sisteminde farenin en temel görevi imleç (cursor) denen objenin nerede olduğu ve üzerinde taşığı tuşların basılı olup olmadığı bilgisini bilgisayar sistemine söylemektir. Bilgisayar sistemi bu verileri alır, daha önceden hangi objenin nerede olduğunu bildiği için onun seçilip seçilmediğini anlar ve eğer kullanıcı çalıştır komutu, örnek olarak -çift tıklama- vermişşse onu çalıştırır. Burada bilgisayar sisteminin anladığı koordinat bilgisi, X ve Y yani imleç nerede ve farenin tuşlarının durum bilgisidir.

Hoşcakalın..!

Devam Edecek.

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..