Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '14

 
Kategori
TV Programları
 

Bir devir Lale Devri’nin finaliyle bitti…

Bir devir Lale Devri’nin finaliyle bitti…
 

Ekranların uzun soluklu dizilerinden Lale Devri bu akşam yayınlanan son bölümüyle sevenlerine veda etti.

Hakkında en çok eleştiri yazısı yazanlardan biri olarak bir final yazısı yazmasaydım olmazdı.

Dört koca yıl. Senaryosu gibi çalkantıları da çok olan, kendisinden sıkça söz ettiren dizi yayın hayatına 14 Eylül 2010 tarihinde Show TV ekranlarında başladı.  Başladığında Emina Sandal, Tolgahan Sayışman, Seranay Sarıkaya, Gül Onat,  Kenan Bal, Hatice Aslan ile yola çıkan dizi ilk 11 bölümü Show TV’de istenilen sonuca ulaşamayınca bitirilmiştir.

Sonrasında FOX’a geçen dizi orada da istenilen çıkışı bir süre yakalayamamıştır. Başrol kadın oyuncu Emina Sandal’ın canlandırdığı karakterden adını alan dizi Lale’nin ölmesiyle başka bir yola girmiştir.  16. bölümden bir süre sonra dizi yine aynı yapımın olan ve yine FOX’ta yayınlanan Yer Gök Aşk dizisi ile bir evlilik yaparak oradaki Toprak karakterini yani Selen Soyder’i diziye transfer etmiştir.

Ne olduysa bundan sonra olmuştur. Adeta küllerinden doğan dizi 3 sezon boyunca cumartesi akşamları reyting listelerinde üst sıralarda yer almıştır.

Üçüncü sezonun başlarında Yeşim karakterine hayat veren şimdi Medcezir dizisinin başrol oyuncusu olan Serenay Sarıkaya ölerek ayrılmıştır.

Dördüncü sezona başlarken de İkbal karakterini canlandıran Gül Onat yine ölerek diziden ayrılmıştır.

Yani dizideki tek ölüm Lale’nin ölümü olmamış dizinin önemli karakterleri de diziden farklı sebeplerle ölerek ayrılmışlardır.

Aslında çokta özel olmayan, basit bir anlatıma sahip senaryosuyla üstelik küllerinden doğup zirveye oturan dizinin bu kadar sevilmesini sağlayan Toprak-Çınar ve Yeşim karakterleri arasında geçen olaylar olmuştur.

Yeşim karakteri dizinin başlangıcından beri olsa da izleyici abla kardeş arasındaki çekişmeyi baldız-enişte münasebetini sevmediği için diziye yüzünü çevirmiştir ilk bölümlerde.

Ama Toprak karakteriyle olan rekabetini, aralarındaki çekişmeyi daha gerçekçi bulmuş olan izleyici Toprak’ı koruma altına alarak Yeşim ve Yeşim’in entrikalarından uzaklaştırmak istercesine diziye bağlanmıştır.

Dizinin şaha kalkması da bu rekabetin inandırıcılığıyla başlamıştır. Yani abla kardeş dövüşünü görmek istemeyen izleyici Toprak- Yeşim dövüşünü izlemeyi tercih etmiştir.

Yeşim’in entrikaları, Çınar’ın iki arada kalması, Toprak’ın her seferinde oyunlara gelmesi derken izleyici hem sevmiş hem de kızmıştır.

Hatta kendi aralarında gruplaşmalarla da bu kavgaları devam ettirmişlerdir.

Diziyi de karakterleri içselleştirmişlerdir.

Ve yine en çok üzülen Lale Devri izleyicisi olmuştur. Çokça da Toprak severler.

Onların en çok kavgası senaristlerleydi isteklerini onlara duyuramamaktan duyursalar da ters köşe olmaktan muzdariptiler. Ama her şeye rağmen çokça vefalı izleyicilerdi onlar.

Özellikle ilk üç sezon boyunca gerek Toprakçılar gerekse Yeşimcilerden diziye yönelik o kadar çok şikâyet aldım ki.  Kimisi e-mail yoluyla kimisi twitter üzerinden.

Çokça yazılarıma malzeme olan bu yorumlar için tüm Lale Devri izleyicilerine teşekkür ediyorum özellikle Toprak ve Yeşimcilere.

Çünkü onlardan gelen ayrıntılı yorumlar ve eleştirilerle yazılarım zenginleşti. Belki ben-biz onlara ses olduk ama izleyici bizim gözden kaçırdıklarımızı bize hatırlattı ve gösterdi.

Onlardan gelen bu yorumlar olmasaydı Lale Devri yazılarımda bu kadar çok olmazdı. Bu yüzden hem dizinin devamlılığında hem de benim yazılarıma sağladıkları destekten dolayı onlara teşekkür etmesem olmazdı.

Ve sonunda dizi bu akşamki son bölümüyle veda etti. Bu yıl birçok yeni dizinin dayanamadığı arenada dördüncü sezonu herkese inat tamamladı.

Hani hikâyesi tükendi şu bu denen yorumlara inat. Çünkü onca yeni dizi bu sezon ilk birkaç bölümle yayın hayatına veda ederken onlar vefalı izleyicisi ile neredeyse sezonun bitmesine yakın 17 bölümü devirerek bitirdiler. Toplamda 135 bölüm.

Bu da bir başarıdır. Evet,  pembe diziydi, aman aman bir senaryosu yoktu ama izleyiciye kendilerini sevdirdiler. Bir Yeşim efsanesi bir Toprak-Çınar ikilisi doğurdular.

Üstelik birçok ülkede aynı beğeniyle izleniyorlar ikide ödülleri var bu üçlünün. Bu da bir dizi için başarıdır.

Küllerinden doğmuş bir dizi içinse çok büyük bir başarıdır.

Finale gelirsek hikâyenin başından beri hırsları ve intikamı uğruna kızlarının ölümüne neden olan ama suçu başkalarında arayan Zümrüt Taşkıran karakterinin yalnızlığa mahkûmiyeti ile bitti.

Bu yalnızlık ve yüzleşmenin ağırlığı Zümrüt’ü intihara sürükler. Bir hastane odasında çok sevdiği aşkı Necip’in okuduğu kitaplarla ben ölmedim dedi. Seyirciye Zümrüt Taşkıran dokuz canlıdır mesajını verdi.

Aradan beş yıllık zaman atlamasıyla İzmir’e yerleşen Toprak Çınar ikilisi hükümetin dört çocuk isteğine uygun dört çocuğuyla mutlu mesut yaşamlarına devam eder. Böylece Toprak ve Çınar’ın finali İzmir-Karşıyaka’da başka bir değimle başlangıçları başlar.

Her finalde olduğu gibi kötüler paylarına düşeni iyiler paylarına düşeni aldılar. Lale Devri’nin payına düşen de The End oldu. İzleyicinin payına düşen mi? Onlarda onca entrikayla savaşmaktan kurtuldular.

Bitirirken Lale Devri sevenlerinin diziye yönelik mesajlarına da yer vermeden geçemeyeceğim.

dilek demir?@dilekdesouza 4 dk.

Seni çok özleyeceğim @mselensoyder Daha önce hiç sinemaya gitmedim biliyor musun söz olsun ikinizin filmini izleyeceğim inşallah. #LaleDevri

Feride çakır?@stferide 22 dk.

#laledevri Toprak ve cinar aski asla unutulmayacak ..ayrica Selen soyderin oyunculugu mukemmel

H@lime ¥eğit?@hlmyeit 33 dk.

#LaleDevri Toprağı finalde de ağlattınız ah meleğim @mselensoyder kıyamam sana biz ağlıyoruz ekran başında sen ağladıkça :'(:'(:'(

Selen Soyder Fan?@SoyderAilesi 45 dk.

#laledevri bari Toprak final blümünde ağlamasaydı

taha ulusoy#gönüldaş?@tahaulusoy06 50 dk.

@mselensoyder selen iyiki seni tanıdım toprak karakteriyle hepinizin emeğine sağlık Allah yolunu açık etsin..

Gamze?@Gamzee304 4 dk.

#Laledevri sonunda bitiyor

erkin akdoğan?@erkin_ak 4 dk.

Bir devrin bittiği gün #final #laledevri

Özlem Doğan?@ozlem_66 1 sa.

Bugün son kez #LaleDevri izliyorum.Çok duygulandım.Bu aşkı hissettirdiğiniz için teşekkürler.Emeklerinize sağlık. @TSayisman @Mselensoyder

SELGA FANI?@deryabayarbag79 10 sa.

Ve BİR DEVRİN SONU #Laledevri 135.Final Bölüm........

Zeynep Eken?@zynpeken 2 dk.

Oha Zümrüt'e müebbet hapis cezası #LaleDevri çok iyi ??

Selma aslan?@selmaaslan89 1 dk.

#LaleDevri bitse bile toprakçınar aşkı hep olcak @mselensoyder @Tsayisman ve tüm ekibe teşekkürler <3><3><>

 

 

£sraaa?@Fankafa_Esra 20 sn.

@mselensoyder @TSayisman sizinle geçirdiğim koskoca 4 yıldı acısıyla tatlısıyla herşey için teşekkürler her zaman yanınızdayım birdevirbitti

eren akkaş????@eroakkas 9 dk.

Yeşim karakteri en sevdiğim karakterdi #laledevri

Tugay Candan?@CandanTugy 39 sn.

#LaleDevri Ne Zümrütmüşsün Beee Mübarek Polat Alemdarı Geçtin Hee :))) Doğru Değil Mi ?? @frambuazzzzzz

Ve son söz oyunculara ve ekibe yolları açık olsun…

oyatekin@gmail.com                                         

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)

http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35

OYA TEKİN / MEDYABEY.COM

Oya Tekin/ Engelliler Haber ve Bilgi Portatalı Yaşadıkça.com köşe yazarı

Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..