Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '13

 
Kategori
Dünya
 

Bir Diktatör ya da bir Kahraman

Hugo Chavez ölümü ile beraber tüm dünyada derin bir etki yarattı. Öncelikle ülkesinde derin bir yas oluşurken aynı zamanda büyük bir endişeyi de beraberinde getirdi. Öte taraftan ele aldığımızda bir gurup ise neredeyse bu ölüme sevindi diyebiliriz.

Hugo Chavez in siyasetine ve geçmişine biraz göz attığımızda aslında nasıl bir kahraman olduğunu ve neler yaptığını bununla beraber bu derin etkiyi nasıl oluşturduğunu görebiliriz. Birçok siyasetçi gibi onunda hayatında inişler çıkışlar vardı elbette. O da bir kesim tarafından bir dönem suçlu bulunmuştu ancak her başarılı siyasetçi gibi o da kalkmasını bilmişti. Hele onun kalkışı sadece ülkesinde ki karşıt görüşler değil tüm dünya olmuştu.

Tamamen bağımsız bir devlet, refahı yüksek bir millet amacındaydı belki ama kimisine göre de bir diktatördü. Seçimlerde aldığı %50 leri geçen %60 lara ulaşan oy oranlarına rağmen o koltuğunu bırakmayan bir liderdi. Aslında o koltuğuna, ezilmiş halkının verdiği oylar ile sıkı sıkıya bağlanmıştı.

Dünya son yüzyılda Amerika’nın süper güç olduğunu kabullenip ona göre yaşamaya başlamışken, o kendi ülkesinde Amerika’nın yeri olmadığını ve olamayacağını açık yüreklilikle söyleyen, fakir halkını yüceltmenin hesaplarını yapan bir lider olmuştu.

Birçok ülke doğru veya yanlış hamlelerle hızlı bir şekilde özelleştirme yaparken o ülkesindeki petrol yönetimini özel elinden alarak kamulaştırma yönetimine gitmişti. Çünkü ona göre yer altı zenginlikleri o ülkenin vatandaşınındı ve bundan yine o ülkenin vatandaşları yararlanmalıydı.

Hugo Chavez’in yönetim şekli ve uyguladığı politikalar tüm Latin Amerika’da yankılar bulmuş, birçok ülkenin yönetim elini değiştirmişti. Bu denli etkiler yaratan, bir asi, bir yenilikçi, bir sosyalist ruh ile işler başaran lider kimilerine göre hala bir diktatör olarak öldü. Ancak halkı yasını yaşamaya devam ediyor. Bu yas sonrasında ülkesinin ne hal alacağı ise gerçekten bilinmeyen bir durum. Halkın bundan sonra bir kaos yaşanacağı ve sıkıntıların başlayacağına yönelik endişeleri var ve bir çok insan gıda stoklamaya başladı bile.

Her ülkenin bir yükselişi, bir direnişi ve bir gerileyişi mutlaka vardır. Temennimiz bundan sonrada özgürce ve insanca yaşayacak bir Venezuela olmasıdır.

Herkese mutlu, huzurlu, sağlıklı günler… 

 
Toplam blog
: 15
: 931
Kayıt tarihi
: 04.01.13
 
 

Burak Uğur; *1989 yılında Bandırma'da doğdu. *İlk ve Orta öğrenimini Bandırma Yamanegeli İ.Ö.O. t..