Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '13

 
Kategori
Seçim
 

Seçim barajı

Dünyanın birçok ülkesinde uygulanmakta olan seçim barajı sistemi ülkemizde de uzun yıllardır uygulanmaya devam ediyor. Peki nedir bu baraj? Ne işe yarar dünyada örnekleri nasıl biraz bunları inceleyelim.
Asıl amacının parlamento içerisinde çoğunluğu sağlayarak istikrar sağlamak olarak görünse de, ülkemizde uygulanan %10 nedeni ile birçok kesimin söz sahibi olamamasına neden olmaktadır. Kurulan küçük çaplı partiler barajı geçememeleri nedeni ile meclise girememekte ve bu nedenle temsil haklarını kaybetmektedir. Belli bir siyasi düşünceye sahip olan gruplar kendi partilerinin barajı geçememeleri nedeni ile oylarını daha büyük oy oranlarına sahip ancak kendi görüşünü savunmayan partilere vermektedir. Bu da aslında mecliste tam anlamı ile her düşüncenin sergilenmediği bir duruma yol açmaktadır. Küçük partilerin tamamının kapanmasına ve görüşlerini daha az kişinin paylaştığı grupları yok ederek, insanları tek merkezde toplamaktadır. Bunun yanı sıra meclise giren parti sayısının azalması ile de, karışık bir düşünce topluluğu yerine, karar vermede daha kolay ve yapıcı olan, istikrar gösterebilecek durumda bir meclis ortaya çıkartmaktadır.
Avrupa ülkelerinde baraj durumu nasıl diye araştıracak olursak, ülkemize en yakın baraj sistemiyle Rusya dikkati çekiyor. %7'lik baraj sistemi uygulayan Rusya ile birlikte Gürcistan'da %7'lik baraj sistemi oluşturmaktadır. Belçika gibi bazı ülkelerde ise bölgesel seçim barajı uygulanmaktadır. Bu noktada ise o bölgede %5 oy alan parti mecliste söz sahibi olmaktadır. İrlanda ve İsviçre gibi ülkeler ise seçim barajı kullanmamaktadır. Genellikle %0 ile %5 seçim barajı sisteminin uygulandığı görülen Avrupa'da sistemin daha fazla temsil hakkı tanıdığı gözlemlenmektedir.
Ülkemizde de bundan önce birçok siyasi parti seçim barajını düşüreceğini veya kaldıracağına dair vaatlerde bulunmuşlardır ancak bugüne kadar gerçek bir değişiklik olmamıştır. Önümüzde ki seçimlerde de yine %10'luk seçim barajı sistemi uygulanacak ve büyük partilerin kozlarını paylaşacağı bir düelloya dönüşecektir. Umarız her şey güzel olur.
Herkese mutlu, huzurlu, sağlıklı günler.

 
Toplam blog
: 15
: 931
Kayıt tarihi
: 04.01.13
 
 

Burak Uğur; *1989 yılında Bandırma'da doğdu. *İlk ve Orta öğrenimini Bandırma Yamanegeli İ.Ö.O. t..