Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

15 Mart '16

 
Kategori
Güncel
 

Bir öneri / Uzaktan patlayıcı tespit cihazı

Bir öneri / Uzaktan patlayıcı tespit cihazı
 

Teknolojinin en çok ve hızlı geliştiği zamanlar zor zamanlardır. Bazen öyle bir zaman gelir ki teknolojik bir cihaza duyduğunuz ihtiyaç hayati önem taşır. Yani bir tür hayat - memat meselesi olur. Mesela jet savaş uçakları ve atom bombası böyle zamanlarda gündeme gelmiş; ilkinde Almanlar, ikincisinde de Amerikalı uzmanların cansiperane gayretleriyle hayalden gerçeğe dönüştürülmüştür.

Bugünlerde ülke olarak bu tür bir çalışmaya ihtiyacımız var. Ankara'da üst üste gerçekleştirilen canavarca bombalı saldırılar malüm. Polis ve istihbaratın geceli gündüzlü gayretlerine rağmen Ankara gibi beş milyonluk bir metropolde canlı bomba veya bombalı aracın tespit edilip etkisiz hale getirilmesi çok güçtür. Bir şekilde hazırlığını haber alsanız bile nerede, ne zaman patlatacaklarını bilemezsiniz.

İşte böyle bir durumda teknoloji devreye sokularak ve ne kadar zor ve  karmaşık bir iş olursa olsun, her tür patlayıcıyı uzaktan tespit eden süper bir cihaz geliştirmeliyiz. Gerçi çoğu binalarda x-ray ve kapı tipi dedektör denilen patlayıcı tespit cihazları vardır ama bunları otoyollara, meydan ve caddelere ve hatta metro girişlerine kurmanız mümkün değildir. Bu nedenle  teknolojik bir  seferberliğe gidilerek, resmi- özel bütün kurumları devreye sokarak bu cihazı yapmak zorundayız.

Uzaktan Patlayıcı Tespit Cihazı adını verebileceğimiz bu sistem şöyle çalışacaktır: Taşınabilir ( portatif) bir özellikte olan cihaz; oto yol kenarlarına, ana cadde ve maydanlara ( mobeselerin yanına olabilir) , metro, iskele ve gar girişlerine monte edilecektir. 7/24 saat, bir radar gibi görüş alanını tarayacak, patlayıcı taşıyan kişi ve araçları tesbit ederek, lazer işaretleyici ile konumlayacaktır. İşaretlenen  kişi ya da araç ışık hızıyla güvenlik merkezine bildirilecek ve derhal civardaki güvenlik güçleri uyarılarak tespit edilen kişi ya da aracın yakalanıp etkisiz hale getirilmesi sağlanacaktır.

Zaten böyle bir sistemin varlığından haberdar olan terör örgütleri sağda solda bomba patlatmaya cesaret edemiyeceklerdir. Yani güçlü bir caydırıcılık da sağlamış olacaktır.

Şimdi ben bu satırları yazarken itirazları duyar gibiyim: Hayal ürünü, böyle bir teknoloji Amerika'da bile yok, teknik olarak yapılması mümkün değil vs...Ancak şimdiye kadar göğsümüzü kabartan işlere imza atan Aselsan, Tübitak , Vestel gibi kurumlarımızın bu işin de üstesinden geleceğine ben inanıyorum.

Bu sayede kurtarılan bir can bile katlanılan her türlü güçlüğe değecektir. Böyle bir ürünün dışarıya satılmasından elde edilecek büyük ihracat geliri de bu başarının maddi getirisi olacaktır.

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara