Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '10

 
Kategori
Tiyatro
 

Bir oyun ve boşa giden emek

Bir oyun ve boşa giden emek
 

www.devtiyatro.gov.tr'den alınmıştır.


Devlet Tiyatroları 2010-2011 sezonu programı çerçevesinde İzmir Karşıyaka sahnesinde gösterimde bulunan, genç Makedon yazar Dejan Dukovski’nin ''Barut Fıçısı'' isimli oyunu, izleyicisini şaşırtmaya devam ediyor. Evet, evet şaşırtıyor. Zira yönetmen Gürol Tonbul’un üstün çabası ile rejideki ilgi çekici teknikler ve özellikle Turgay Tanülkü’nün oyundaki yüksek performansı, şarkıları söyleyen sanatçı Özlem Tortop Akkaya’nın müthiş sesi ile göz alıcı kostümler bile oyunu kurtaramamış.

Yazar Dejan Dukovski’nin ‘‘Barut Fıçısı’’ Balkanlar’daki etnik bölünmenin ortaya çıkardığı tahammülsüz bireyleri ve bunların doğal sonucu olarak doğan şiddeti protesto etmeye çalışan, ama bunu hemen hemen hiçbir replikte etkili bir şekilde dile getiremeyen, harika şarkılarla desteklenen görsel şölene rağmen maalesef izleyiciyi uyutan bir oyun. Mim sanatçıları ile kukla gösterileri ve siyah kırmızı renkli kostümlerin oyuna ne kadar büyük bir çekicilik kattığı yadsınamaz. Yeşil elma, minik sustalı bıçaklar gibi aksesuarların simgelemeleri, gereken mesajı yeterince vermiş. Fakat ikinci bölümle birlikte başlayan kırmızı uzun perdelerle kaplı dekorun ve aksesuarların vurgusu, metnin yetersiz kalması nedeni ile güme gitmiş. Otuz beş kişilik özverili bir ekibin ortaya çıkardığı ve bütçesi yüksek bu oyuna giderseniz, kötü bir metinden ne yapılırsa yapılsın iyi bir oyun çıkarılamayacağını görürsünüz.

İzleyicinin notu( 5 yıldız üzerinden ) : Oyuncu performansı: **** ( söz yok ) Müzik: *** ( keşke mikrofon kullanılmasaymış ) Danslar: * ( keşke ??????????? ) Işık: ** ( Keşke yerden ışık verilmeseymiş ) Dekor: * ( keşke demir malzeme kullanılmasaymış ) Kostüm: **** ( söz yok ) Mim ve kukla gösterisi: *** ( keşke mim sanatçısının repliği olmasaydı ) Metin: * ( keşke yazılmasaymış ) Reji: ** ( keşke bu oyuna hayır deseymiş ) İzleyicinin notu: ( Oturduğu koltuk üzerinden )

1) İyi ki 13 yaş altına izleme yasağı konmuş. Yoksa çocukların, tiyatroya olan bakış açılarını düşünemiyorum bile...
2) Ey devlet tiyatroları, PARAMI boşa harcama e mi?

 
Toplam blog
: 28
: 669
Kayıt tarihi
: 17.07.10
 
 

Klasik Türk Musikisi, edebiyat, tiyatro, ülkeler, sosyoloji, psikoloji, tasavvuf gibi olgular ilgi a..