Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

Bir seçmen kütüğü senaryosu

Bir seçmen kütüğü senaryosu
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (28-9-2008, İnebolu)


Bir seçmen kütüğü senaryosu yazdım, o senaryoyu sizinle paylaşıyorum.

ÖNCE HARFLERİ TANIYALIM

A: Bir büyükşehir (Büyükşehir belediyesi bulunuyor)
B: Bir büyükşehir (A) kapsamındaki ilçe (Hem büyükşehir (A) hem de ilçe belediyesi (B) bulunuyor)
C: Eski belde (Nüfusu 2000’den az olduğu için yasa gereği 2009 seçimlerine katılmamasına karar verilmiş)

X: Bir siyasi parti (A bölgesinde güçlü, B bölgesinde zayıf, C bölgesinde güçlü)
Y: Bir siyasi parti (A bölgesinde zayıf, B bölgesinde güçlü, C bölgesinde zayıf)

BİR SEÇMEN KÜTÜĞÜ ÇALIŞMASI ÖRNEĞİ

Örnek tamamen hayalidir, A, B, C sembolik yerleşim yerleridir; X ve Y sembolik siyasi partilerdir. Ülkemizde siyasi partiler son derece dürüst oldukları için bu masalda anlattığım örnekler asla olamaz.

X partisi hem büyükşehir (A) hem de ilçe (B) belediyesini almak istiyor. A’da güçlü olduğunun farkında ancak B ilçesinde seçimi Y’ye kaptırma riski olduğunu görüyor.

X partisinin açıkgöz yandaşlarından biri C beldesinden B ilçesine seçmen transferi projesi geliştiriyor. Projenin ana fikri şudur:

C beldesindeki belediye yasa gereği kapanmadan önce son seçimleri kendileri kazanmışlardı. Geçen seçimlerin sonuçlarına göre, orada kendilerine oy verecek en az 500 seçmen vardı. C beldesinde belediye seçimi olmayacağına göre bu kişilerin B ilçesinde kendilerine destek olacak şekilde oraya aktarılması işlerine çok yarardı. B ilçesinin seçmen kütüğünde olunca hem B ilçe belediyesi hem de A büyükşehir belediyesi için oy kullanacaklardı, böylece bir taşla iki kuş vuracaklardı.

Bu seçmen transferi projesini şöyle uygulanır:

C bölgesindeki güvenilir dostlar aracılığıyla oradaki yandaş seçmenlere haber uçurulur. Kütüklerini B ilçesine taşımalarının onlara ne gibi getirileri olacağı konusunda bilgi verilir. Gerekli bürokratik destek sağlanır ve bu seçmenlerin adresleri B ilçesine taşınır.

B ilçesindeki dostların herbirinin evine birkaç aile kaydı yapılır. 100 seçmen için adres sorunu bu şekilde çözülür

Bu evler yetmeyince uygun adresler aranır. Birkaç sokak ötede yeni yapılmakta olan apartmanın adresi öğrenilir. Apartmanın henüz pencereleri-kapıları yoktur ama bir adresi vardır. Zaten gerekli olan kapı-pencere değil, adrestir. Henüz inşaat halindeki apartmanın her dairesine birkaç ailenin kaydı yapılınca 300 seçmenin adres sorunu da çözülmüş olur.

Geri kalan 100 seçmen için yeni adresler gerekir. Yaratıcılıkta sınır tanımayan bir arkadaşı onlar için de yeni adresler bulur. Komşu sokaklardaki evlerin kümesleri adres gösterilerek tüm seçmenlerin kaydı yapılmış olur.

VE....

Önce herşeye burnunu sokmaya alışmış işgüzar yurttaşlar ve gazeteciler seçmen kütüklerindeki anormallikleri ortaya çıkartılar: Bir evdeki çok sayıda aileleri, inşaatlardaki seçmenleri, kümeslerdeki seçmenleri... O zaman oyunları bozulmaya başlar.

İşte tam o sırada bir de Danıştay seçime giremeyeceği sanılan kimi beldelerde belediye seçimi yapılabileceğini açıklar. Bu açıklama X partisi yöneticilerini çok sinirlendirir.

C BELDESİNDE SEÇİM VAR

Danıştay’ın açıklaması ile C beldesinde belediye seçimi yapılmasına karar verilir.

X partisi C beldesindeki kendine oy verecek tüm yandaşlarını bir operasyonla B ilçesine transfer ettiği için C beldesinde aday gösterecek bir kişi bile bulamaz.

B ilçesine transfer ettikleri seçmenlerin inşaattaki ve kümesteki kayıtları iptal edildiği için oy kullanamaz. Sonuçta X partisi hem C beldesinde, hem B ilçesinde hem de A büyükşehir belediyesinde seçimleri yitirir.

SONUÇ

Az gitmiş, uz gitmiş, dere tepe düz gitmiş. X erememiş muradına, kaybolup gitmiş.

Ankara, 25 Aralık 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..