Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '15

 
Kategori
Deneme
 

Bir Yazar adayında olması gereken özellikler

Ey simurg! Öncelikle hedefini, amaçlarından ayırmalısın ve hedefine olan inancını yüreğine yazmalı, zihnine ezberletmelisin. Hedefe olan inanç yetersizse, hedefe dair sorunlar var demektir. O zaman ilk önceliğin yazarlığa dair hedefini gözden geçirmen ve hedefine kendini inandırmalısın. İnanç yoksa hedef de yoktur. Öyleyse diyebiliriz ki yazar adayın ilk ihtiyacı hedefine olan inancını oluşturmasıdır.
 
Ey aday! İnanç sadece istek ve arzulardan oluşmaz; inanç eylem işidir. Eylem yoksa inanç da yok demektir. O zaman yazarlığın bedelini göze almak için harekete geçmelisin. Yüreğindeki korkunun tortularını parçala ve engelleri tek tek aşmaya başla.
 
Ey Aday! Artık uyku ve tembellik devri kapandı. Yazarlık ile uyku ve tembellik birbirine düşmandır. Birbirlerini sevmezler; birinin olduğu yerde, diğeri olmaz. Uykuyu azaltmalısın ki bedenin ve zihnin dinç kalabilsin. Üşengenlik ve zihin tembelliğinden kurtulabilesin. Öyle uzanayım, dinleneyim, gezeyim, televizyon izleyeyim, geyik yapayım gibi seni eyleminden alıkoyacak her şeyden uzak durmalısın. Sana hoş gelen ve yazarlığına engel olacak her türlü zevkten uzak durmalısın. Yazarlık, yüzeyselliği ve basitliği kaldırmaz. Yazarlık, ciddiyet ve sorumluluk ister.
 
Ey Aday! Bol bol kitap okumalısın. Okumanın zamanı, saati ve mekanı yoktur. Nerede fırsat bulursan okuyacaksın. Okumak için zaman ve mekan ayarlaması yapma; çünkü okumanın böyle bir şartı yoktur. Şayet böyle bir bekleyişe girersen, okuma yapamazsın. Beklediğin zaman ve aradığın mekan bir türlü eline geçmez. Kalabalık, gürültü demeden okuyacaksın. Unutma ki yazmanın sırrı çok okumayla çözülür.
 
Ey aday! Okuduklarından önemli gördüklerini işaretlemeli ve not etmelisin. Kitapların özetlerini çıkarmalısın. Okuduğun kitapların listesini tutmalısın.
 
Ey aday! İyi bir gözlemci ve analizci olmaya çalışmalısın ki hayatın kendisi sana malzeme olsun. Senin bakışınla sıradan bir insanın bakışı aynı olmamalıdır. Sen hayatın her karesini okumalı ve bunun derinliklerine yolculuk yapabilmelisin. Hayatın her karesi sana ilham vermelidir.
 
Ey aday! Edebiyat dünyasındaki ya da ilgilendiğin tür ve alanla ilgili güncel gelişmeleri ve gündemleri sürekli takip etmeli; gazete ve dergileri düzenli okumalı ya da göz atmalısın ki yaratıcı ve farklı şeyler üretebilesin. Var olanı tekrar etmeden kurtulmalın yolu olanı bilmekten geçer.
 
Ey aday! Yazar meraklı bir kişiliktir. Bu merak seni sürekli yeni şeyler öğrenmeni sağlayacak ve araştırmacı bir kişilik kazandıracaktır. Araştırma yazarı sürekli geliştiren bir yöndür.
 
Ey aday! Yazarın dünyasında maymun iştahlılık yoktur. Bir çalışmayı düzenli ve istikrarlı bir şekilde tamamladıktan sonra yeni bir çalışmaya geçmek her zaman kolaylık sağlar. Dağınıklık ve baştan sağma yazara zarar verir. Ortaya çıkan ürün sağlam olmaz.
 
Ey aday! Yazar iyi bir konuşmacı ve araştırmacılığın yanında çok iyi bir dinleyicidir. Dinlemek, anlamaya dayalı bir argüman çalışması şeklinde olmalıdır. Dolaysıyla burada yazarın iyi bir iletişimci olması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Yazar, fildişi kulesinde yaşayarak bilgiyi üreten değil, sosyal hayatın içinde bilgi üretendir.
 
Ey aday! Yazar, bilgilerini slogan üzerine kurmamalıdır. Bilginin derinliklerin inmeli ve alanında uzmanlaşmalıdır. Sığ ve bilinen bilgilerle hareket etmemelidir.
 
Ey aday! Yazar, eleştirdiği kadar da eleştiriye açık olmalıdır. Yazar, kendisine yöneltilen bütün eleştirileri dikkate almalı; yapıcı olan eleştirileri önemseyip, eksiklerini gidermeye çalışmalıdır. Yazar, eleştiriler karşısında savunmaya geçip, kendini savunma mekanizması içine çekmemelidir. Yazar, eleştiriler karşısında polemiklerden uzak durandır.
 
Ey aday! Yazar sadece kendini okuyan değildir; sürekli diğer yazarları okuyandır. Sakın kaprislere girerek, diğer yazarlara tepeden bakma. Her yazar saygıyı hak eder.
 
 
 
 
 
Osman tatlı
 
osmantatli@gmail.com
 
Toplam blog
: 90
: 382
Kayıt tarihi
: 02.08.14
 
 

2004 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Üniversite yılla..