Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '07

 
Kategori
Kitap
 

Bir yazarın tüm sırları : Gizli Günlük

Bir yazarın tüm sırları : Gizli Günlük
 

Tüm sırlarınızı bir günlüğe toplamaya ne dersiniz? Diyalog içerisinde olduğunuz tüm şahıslar hakkındaki düşüncelerinizi, eşinizle yaşadıklarınız dahil tüm cinsel tecrüberinizi, aldatmalarınızı da ekleyerek tüm ayrıntılarıyla anlatmaya. Olaylar karşısındaki tepkilerinizi, bunları yaşarken bire bir neler hissettiğinizi ve bunu yaparken de tüm yazarlık yeteneğinizi kullanmaktan sakınmamaya, edebi bir yapıt olarak bizlere sunmaya var mısınız? Ben bu işte yokum ama bunu yapan dünyaca ünlü bir rus yazar var: Ünlü Rus şair ve yazar Alexandr Sergeyeviç Puşkin.

Karısı, iki baldızı ve sürekli çekişme içerisinde olduğu kayınbiraderi ile inişli çıkışlı ilişkilerinin ayrıntılı anlatıldığı kitapta, Puşkin, cinsel ilişkilerine ait bir çok itirafları da sakınmadan bizlere anlatıyor.

19. yüzyıl Rusya’sında aristokratların yaşam biçimlerini gözler önüne seren bu günlükte, Puşkin’in çevresindeki tüm kadınlarla nasıl ilişkiye girmeye çalıştığını, kur yaptığını, bunun sonucunda da bir çok ilişki yaşadığını ve bu ilişkilerine rağmen kendi karısına karşı büyük bir kıskançlık ve aşk hissettiğini, bu hisselerinin de yaşamında nelere yol açtığını kendi güzel ifadeleriyle öğreniyoruz.

Kişisel çekişmelerin insanları düelloya götürdüğü, düellonun bir soyluluk koşulu olarak kabul gördüğü o zamanın Rus toplumunda, Puşkin’in rakibi ve amansız bir yarış içerisinde bulunduğu kayınbiraderi hakkındaki düşüncelerini, düello kararına ulaşma sürecini, düellonun iki seçenekten biri ile sonuçlanma olasılığını düşünerek her ikisi için de felsefi ve sosyalojik yorumlarını ne kadar güzel betimlediğini görüyoruz.

Kitabın arkasında yazan bilgiye göre, Puşkin bu günlüğü ölümünden sonra 100 yıl geçmeden basılmamasını istemiş.

Benim de yaklaşık 160 yıl sonra okuma şansına eriştiğim bu günlükte, ünlü yazarın yazarlık ustalığının yanında, magazinsel ve dedikoduya varan bir anlatım da bulacaksınız.

Mutlaka okumanızı öneriyorum.

Görsel : Puşkin 14 yaşında şiir okurken (1911).

 
Toplam blog
: 136
: 1494
Kayıt tarihi
: 16.02.07
 
 

Yaşam ışığını 1968 yılında Bafra’da gördü. İnşaat Mühendisi ve aynı sektörde yazılım geliştiren bir ..