Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

perihan reyhan ALKAN

http://blog.milliyet.com.tr/pra

14 Şubat '15

 
Kategori
Güncel
 

Bırakın da o yasaları!..

Bırakın da o yasaları!..
 

Kendi lehinize, ereklerinize, giderayak ne koparsam kârdır yasaları çıkartma uğraşlarını bırakın da, biraz tecavüzden, tacizden, cinayetlerden, hırsızlıklardan yana olanlarına ne gibi değişimler getirebilir, ne gibi yasalar çıkartırız da, bu insanlık dışılıkları önleyebiliriz, nasıl caydırıcı olabiliriz, nasıl önlerizin telaşına düşün ve de yapın gerekli yasaları ama doğru dürüst, gerçekten… Öyle laf ola değil!..

Her gün yinelenen bu kaçıncı hırsızlık, kaçıcı gasp ve dolandırıcılık!..

Bu kaçıncı tecavüz, kaçıncı öldürüş?..

Bu denli duyarsızlık ve yetersiz cezalar, hiç mi sızlatmıyor vicdanınızı, hiç mi gelmiyor aklınıza, ya o parası, malı çalınan, gasp edilen, dolandırılan ben olsaydım!.. Ya o kız benim kızım olsaydı, ya benim kız kardeşimin başına gelseydi, ya o kadının yerinde annem olsaydı diye hiç mi sormuyorsunuz kendinize, hiç mi vicdanınızı, duygularınız ve yüreğinizi yargılamıyorsunuz?!

Adam hırsızlık, gasp, dolandırıcılık yapıyor, hem de suçüstü yakalanıyor, ifadesini alıp bırakıyorsunuz!..

Adam küçük büyük, kız, erkek ayırt etmeksiniz çocuklara, kadınlara tacizde bulunuyor, tecavüz ediyor, yetmiyor, işkenceyle öldürüyor, ya yine ifadesini alıp bırakıyorsunuz ya da özgürlüğünü 3-5 yıl hapisle sınırlayıp salıveriyorsunuz ortalığa!..

Bu, git yine yap demenin bir şekli değil de nedir? Adam yasalardan emin, nasılsa af çıkar beklentisi de var hep, ahlaken zayıfsa, eğitimsizse, inançsızsa, hele de hasta ruhluysa, tekrarlamaktan asla vazgeçmeyecektir mevcut yasalarla.

Hele de, hiç anlam veremediğim iyi hal indirimleri!..

Hırsızının, gaspçının, tacizci, tecavüzcünün, katilin o fiili işledikten sonra, her hali iyi olsa ne olur?! Cezayı sonrasına değil, işlediği fiile veriyorsunuz unutmayın!..

Ya o suçu kadına mal etmeye çalışma çabaları, tahrik vs diyerek!..

Minicik çocuklar da mı tahrik ediyor?!

Cezalar ne denli ağırlaştırılırsa ağırlaştırılsın, yine de yeterli caydırıcılığı sağlamayacaktır şüphesiz. O nedenle, bu nevi kişiler için iyileştirme merkezleri açılarak eğitime de tabi tutulmalılar…

Öğrenim demiyorum, eğitim. Eğitim ailede başlar malumunuz, okullarda ise zaten yok denecek kadar az. Her aile de yeterli ve gerekli eğitimi veremiyor, çünkü kendisi bu açıdan haddinden fazla eğitimsiz!..

Öylesine ki hâlâ pek çok anne, kendi kadınlığının değeri ve asıl yerinden bihaber, oğluna olağan gördüğünü, kızına yasaklıyor ne yazık ki ve de namusun sadece cinsel alanda söz konusu olması yanı sıra, kadına özgü bir kavram olduğu görüşünde. Dolayısıyla, kızıyla oğluna da aynı hastalıklı düşünceyi aşılıyor.

Kadına yönelik galiz sözler(küfür) pek çok kişinin ağzında… Baba, ağabey, hatta bazı kadınlar da, hele de günümüzde, kızlarımız da fütursuzca küfretmekte, en galizinden sözler, sözel tecavüzler normal konuşmalar arasına bile serpiştirilmekte. Üstelik bu iğrenç sözleri kullananlar da, işitenler de rahatsız olmuyor, annesini hedef alıyor, kızını, karısını, kız kardeşi, bazen de kendisini ama kızmak şöyle dursun, sıradan normal bir laf gibi gülerek karşılanıyor.

Bir tecavüzü kınarken bile o tecavüzkâr sözlerle ifade ediliyor. Dilde olağanlaşan, zamanla fiilde de olağanlaşıyor bazı ahlaksız ve hasta ruhlularda.

Öylesine olağanlaşıyor ki bırakın bir başkasını, kendi kızına, kardeşine, tek tük de rastlansa, annesine bile yönelebiliyor!..

O nedenle diyorum ki önce küfür olağanlıktan çıkartılmalı, ayıp ve suç sayılmalı.

Bu, sigara tüketiminin yasaklarının sınırını her geçen gün daraltmaktan çok daha önemli bence. Küfre yasak getirilmeli, aileler eğitilmeli, öğretmenler sıklıkla okullarda dile getirmeli ama pek çok öğretmenin de ağzında ne yazık ki aynı galiz sözler. Babaların dilinde, erkek kardeşlerin, eşin, kadın ve kızların… Hatta devletin başındakilerin, meclistekilerin dilinde küfür ve küfre yakın sözler…

Nasıl olmalı, nereden başlamalı, ne yapmalı,  geniş hatlarıyla ne gibi kesin bir çözüm bulmalı bilemiyorum ama mutlaka bir şeyler yapmalı…

En azından kendimize düşeniyle işe başlamalı. Kendi ailemizde, kendimizle, çocuklarımızla, öğrencilerimiz ve çevremizle işe başlamalı!..

En önemlisini de devlet yapmalı!..

Öyle dindar nesil yetiştirelim diyerek, sadece Arapça, Osmanlıca, anlamaksızın Türkçe olmayan Kuran okutup ezberletmekle olmaz bu işler!!!

Öncelikle güzel ahlaklı nesiller yetiştirmek olmalı gayretimiz ki zaten dinler de bunu emreder ama o güzel ahlaklı nesilleri yetiştirmek için de, öncelikle bizler güzel ahlaklı olmalıyız!..

Dinimizce de yanlış kötü sözler, küfürler, hakaretler…

Peygamberimizin hadisi de var üstelik…

“Birbirinize güzel hitap ediniz, güzel sözler sarf ediniz, güzel davranınız!!!”

p.r.alkan

 

  

 
Toplam blog
: 290
: 553
Kayıt tarihi
: 11.03.08
 
 

İlk ve orta öğrenimimi Gölcük/ Kocaeli, lise ve üniversite öğrenimimi Ankarada gördüm. İlk okuldan..