Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Bireye dair (genel, özel, gizli) konular...

Bireye dair (genel, özel, gizli) konular...
 

Gizli; hiç kimse ile paylaşılmaması gereken, zihinsel örtüsü olan, insan yaşamının bilinmeyeni olarak kalması gereken konulardır. 

Özel; bilinen ancak sınırlı insanı ilgilendiren, herkesin ilgilenmesinin abes olduğu konulardır. 

Genel; herkesin bildiği, ilgilenebileceği, konuşabileceği konulardır. 

İlişkilerin düzeyliliğini koruması için gizlilerin kurcalanmaması, özellere karışılmaması gereklidir. Birilerinin gizlisini kurcalamak, özeline girmek süratle çatışma doğurur. 

Çocuk yaşlarda gizli; ailenin bilinmemesi gereken yanlarının hiçbir ortamda, hiçbir şekilde seslendirilmemesidir. Ergenlik döneminde gizli; bireyin kimliğine zarar verecek konuların seslendirilmemesidir. Olgunluk döneminde hayatın tamamı gizlilik kazanmaktadır. İnsanların yaşı ilerledikçe farklılaşmaya ve başkalarının eksiklerini kullanmaya başladıklarından günlük yaşamın gereklerinin dışındaki her şey gizlilik sınırlarına girmektedir. Gizlisi olmayanın yaşamı yokmuş gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu durum acımasız bir yaşam modelinin ürünüdür. 

Özel; bireyin sosyal statüsüne göre değişmektedir. Normal bir vatandaş için özel olan bir durum, bir şöhret için genel olabilmektedir. Bireyin yaşamı deşifre oldukça özeli azalmaktadır. 

Uygun ortamda herkesin konuşabileceği konular genel konulardır. Genel olsa bile ortama uymayan konular saçma olarak algılanır. Ortamı doğru algılamak, doğru konuları konuşmanın başlangıcıdır. Ortamı tarafsız ve doğru algılayabilmek için ortamdan psikolojik olarak soyutlanıp ortamı izleyebilmek gerekir. Bunu becerebilmek olgunlaşmış bir kimliğin temel göstergesidir. 

Bu konuların açıklığa kavuşturulmaması, tanımlanmaması çoğu zaman kişisel kargaşalar yaratmaktadır. Karmaşık sosyal yapıya sahip toplumlarda toplumsal grupların psiko-sosyal yapılarının farklı olması, belirtilen konulardaki kriterleri de farklılaştırmaktadır. Sosyal grupların yapısına göre gizli, özel ve genel kavramların tanımlanması sosyal ilişkilerin daha sağlıklı olmasına bağlıdır. 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..