- Kategori
- Aile
Aile ilişkileri
Aile; insanların biyolojik olarak aynı kan soyundan geldiğinin ifadesi, çiftlerin çeşitli nedenlerle oluşan çocuk yapma dürtü ve duygularının ürünü olan ve sürekli değişimler gösteren bir kurumdur.
Dünyadaki toplumsal yapılar değiştikçe veya değişik toplumsal yapılara göre tamamen farklı aile yapıları oluşmaktadır. "İş yaptırmak, kalabalık aile ile güçlü olmak, cinsel gücün ispatı, evlenmişiz çocuk yapalım, bir uğraşımız olsun, evliliğimiz sağlam temele otursun, mirasımız boşa gitmesin, neslimizin devamı olsun" gibi gerekçelerle yapılan çocuklardan aileler oluşmaktadır.
İster ebeveyn, ister kardeş, ister eş, isterse biraz daha geniş çerçevede aile bağı olanları ele alın, sonuçta (istisnalar dışında) insan mülkiyet duygusuna, kişisel çıkarlarına ve zaaflarına sıkı sıkıya sahip bir yaratıktır. Aile ilişkilerindeki dayanışma kişiye ters gelmeyecek sınırlardadır. Kişiye ters düşen noktada aile bireyleri de hemen taraf olurlar. Bu gerçek ortadayken aile kavramını fazla ciddiye almamak daha doğru değil midir...
Çevrenize dikkatlice baktığınızda ebeveyn ve çocuk ilişkileri de bir yaşa kadar yansız ve beklentisizdir. Bir yaştan sonra ebeveynler bile çocuklarını taraf olarak görmeye başlarlar. Çocuklarında beklentilerini bulamayan ebeveynlerin veya ebeveynlerinden beklentilerini elde edemeyen çocukların tavırları kökten değişir.
Kardeş ilişkileri çoğu zaman daha aileden ayrılmadan çatışmaya dönüşür. Daha ötesini, ikinci dereceden aile ilişkilerini düşünmeye fazla gerek yoktur. Doğaldır ki “istisnalar kaideyi bozmaz” kuralı bu konuda da geçerlidir.
Toplumların sosyal yapıları değiştikçe aile ilişkileri de farklılaşır. Aile ilişkilerinde belirleyici olan toplumsal değerlerdir.
Doğru toplumsal bilinç; bireyin pozitif, güçlü ve özgür yetişmesini tercih eden, sağlayan yapıdır. Sağlıklı bir aile yapısının temeli ebeveynlerin kimliklerine bağlıdır. Aileyi oluşturanlar bilinçlerine göre geleceği ne kadar doğru planlarlarsa aile ilişkileri o kadar doğru gelişir. Kendi haline bırakılmış bir ailenin ilişkileri, kendi halinde çözülme sürecine girecektir.