Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '12

 
Kategori
Kitap
 

Bireysel Dindarlık mı Kamusal Dinsellik mi?

Kitap adının devamı: 'Başörtüsü' söyleminin dinsel temelsizliği ve İslam felsefesi açısından eleştirisi.

Yazarı                         : Doç.Dr.Şahin Filiz (Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı)

Ülkemizde dindar nesil yetiştirme tartışmaları yaşanırken tesadüfen bu kitabı okuyordum. Türban tartışmaları yıllardır ülkemizin gündemini ve siyasetini meşgul etmiştir. Gerçi son yıllarda nedendir bilinmez olay sessizliğe büründü ya da büründürüldü, her neyse. Her olayımızda olduğu gibi dini konularda da konuya vakıf ileri derecede uzman kişilerin söylemlerini ve yazdıklarını takip etmeyi tercih ederim. Kitabın yazarı da doçent bir hanım, alanında ileri derecede uzman kabul edilebilir. Kitabı okuyunca ciddi bir çalışma olduğu görülecektir. Tabi geniş bir kesim tarafından ilgi görmeyeceğini tahmin etmek zor değil. Ancak konunun doğrusunu öğrenmek isteyenler için yazarımızdan yararlanmalarını tavsiye ederim. Aşağıya kitaptan bir pasaj alıyorum.

'Siyasallaşan ve seçklinci bir kamusal dinsellik alanını gittikçe 'ötekiler' aleyhine genişleten başörtüsü söylemi, İslam'ın ahlaki ve medeni özünü gölgelediği gibi, bugün, ABD, AB yanlısı ve küresel ılımlı İslam söyleminin yerli işbirlikçileri için, emperyalist ve mandacı tuzağın halk yığınları nazarında meşruiyetini sağlayan 'İslami' makyajla servis edilmesini de kolaylaştırmaktadır. Avrupa Birliği, ABD kaynaklı ılımlı İslam propagandası ve dinler arası diyalog faaliyetleri, 'Başörtüsüne özgürlük' talepleriyle çakışan bir sürecin temel parametreleri olarak 'İslami kesim'de dinsel olarak onaylanmış ve sindirilmiştir. Ülkemizi ve Türk ulusunu parçalamayı amaçlayan AB'ne ve onun ülkemizdeki sivil uzantılarına karşı çıkmak, başörtüsü özgürlüğüne ve doğal olarak da İslam'a karşı çıkmakla bir tutulmak için, başörtüsü söylemini, Milli devlete muhalefetin dinsel motifi olarak işlevselleştirilmektedir'

Ülkemizde seçim kazanmak için ABD' nin desteği ne kadar önemli değil mi?

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..