Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '07

 
Kategori
Haber
 

Birileri vurmuş, bir çirkin adam da “türkü” yapmış

Birileri vurmuş, bir çirkin adam da “türkü” yapmış
 

Türk kültürü öldürülenin arkasından “ağıt”, “destan” yazmaya alışıktır, bu türden halk müziği örnekleri üzerinden yüzyıllar geçse bile hâlâ hüzünle dinlenir. Ancak, yanılmıyorsam hem öldürülüp hem de arkasından katillerine “koçaklama” yazılan ilk kurban Hrant Dink oluyor. Haberi olmayanlar için açıklayayım: İsmail Türüt denen adamın “Plan yapmayın plan” adlı insanı ikrah ettiren “parça”sından söz ediyorum. Haberi bugünlerde gazete manşetlerinde, olağanüstü sanatkârane (!) parçasının klibi/klipleri de bütün dünyanın izlediği “youtube”da dolaşıyor. İşin ironik yanlarından biri de elin oğlunun "youtube" gibi buluşlara imza atarken bizimse orada ancak bu tür rezilliklerle kendimizi gösterebilmemiz.

Evet, bu da oldu: üç beş dıttırık hoptirik Karadeniz melodisini uyarlayıp türkü diye yuttura yuttura adı kolayca “sanatçı”ya çıkan bir adam, bir cinayete ve onu gerçekleştiren karanlık şebekeye türkü yaktı. Kendisi şimdi inkâr ediyor ama nedense parçanın içinde “Ogün”ler, “Yasin”ler cirit atıyor. “Anında biter işi” diyerek açıkça ölümle tehdit ediyor. İsteyen parçayı ve sözlerini internette kolayca bulur. Klipte Dink’le yetinilmiyor, eski Cumhurbaşkanı Sezer, Zülfü Livaneli ve Başbakan Erdoğan da lanetleniyormuş.

Gerçekten ne bitmez çilesi varmış zavallı Dink’in…

Aylarca öldürülmesi için plan yapıldı; katil adaylarını ve cinayet planını bilmesi gerekenler hariç, neredeyse tüm şehir biliyordu. Planlandı, tetiği çekecek adam arandı, birinin yapmasına karar verildi, o korktu yapmadı bir başkası bulundu. Bulunan katil adayı Trabzon’dan elini kolunu sallaya sallaya gelip İstanbul’da güpegündüz cadde ortasında Hrant Dink’i ensesinden kurşunladı. Trabzon’a kaçarken nasılsa yolda yakalandı. Yakalayanlar Türk bayrağı önünde katil zanlısıyla gururla hatıra resmi çektirdi. Cenazesi toprağa verilirken cinayetten çok cenaze töreninde atılan sloganlar konuşuldu. Öyle ki, cinayet şebekesi unutuldu da bu sloganı atanlar esas suçlu ilan edildi. Yetmedi; katil zanlısını rol modeli alanlar futbol maçlarında beyaz bere taktı. Yetmedi; onların fikirdaşları Malatya’da Hristiyanları boğazladı.

Sanırım bu ülkede birilerinin keyiflenmesi için Dink’in mezarından çıkarılıp düzenli aralıklarla kurşuna dizilmesi gerekiyor sonsuza kadar. Ama katiller ve övgücülerini bunun da tatmin edeceğini sanmam.

Yani insan işe hangi yanından bakacağına şaşırıyor gerçekten: Bu rezil güfteyi türkü diye sunan zihniyete mi? Türkücü diye geçinen o çirkin adamın dünyada başka hiçbir esin kaynağı kalmamış gibi cinayetten ilham alma davranışına mı? Katilleri övme fütursuzluğuna mı? İkide bir “Karadeniz” vurgusu yapa yapa milyonlarca insanın yaşadığı bir bölgeyi katil hayranlığı gibi bir şeye ortak etmeye çalışmasına mı? O küfürnameye klip çekilip youtube gibi bütün dünyanın izlediği bir ortamda yayınlanmasına mı? “Suçu ve suçluyu övme” gibi yasalarda açıkça suç olarak belirtilmiş bir fiili işleyen bu “parça”ya şu ana kadar hiçbir savcının müdahale etmemesine mi?

Allahım nerede yaşıyoruz biz? Gerçekten topluca bir tımarhaneye kapatıldık da haberimiz mi yok? Bir toplum kendisini var eden bütün değerlerinin ayaklar altına alınmasına bu kadar mı kolayca boyun eğer? Maktulle değil, hep katillerle özdeşlik kurmaya çalışmak insanı insan eden bütün olumlu melekelerini yitirmenin bir alameti değil midir? Bir yandan koyu dindar geçinirken, öte yandan “bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibi olur” veya “ölenin arkasından kötü konuşmayın” diyen en basit din buyruklarını bile görmezden gelmek riyakarlığın ve dinsizliğin dik âlâsı değil midir?

Söz bitti. Daha doğrusu çoktandır bu ülkede sözün hiçbir anlamı yok; kendi söylediğin seni yakıyor, o kadar.

“Plan yapmayın plan”mış! Peki şakşakçılar, ben de size bir türkü yakayım o zaman:

Türkü yapmayın türkü

Rezil ettiniz Türk’ü

Yunus’un, Karacaoğlan’ın

Döndürdüğü bir çarkı

Kırdınız Karadeniz’de
.........

Ek söz: Bu blogu yazarken sadece gazetelerdeki haberleri kaynak almıştım. Yazı yayına çıktıktan sonra Google'da "plan yapmayın plan" yazıp aradım. Çıkan sonuçlardan özellikle Gökhan Özgün'in bugünkü Radikal'deki yazısını ve ekşisözlük'te bu konuyla ilgili yazılanları okumanızı tavsiye ederim.

Özgün'ün yazısı : http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=233021

 
Toplam blog
: 431
: 3853
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Anahtar kelimeler: Antep, İstanbul, Haziran, İkizler, Beşiktaş, MÜ İletişim Fakültesi, Gazetecilik. ..