Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bitkilerin gücünü öğrendiğim yer Art de Huile

Bitkilerin gücünü öğrendiğim yer Art de Huile
 

Art de Huile by Hülya Kayhan


Öğrenmenin sonu yok boşuna dememişler. İnsan her yaşta merak ettiklerini ya işe ya da hobiye dönüştürür arasıra. Herkesin sevdalısı olduğu birşeyler yok mudur şu hayatta? Olmaz mı? dediğinizi duyar gibiyim. İşte onlardan birisi Eczacı Hülya Kayhan, tam bir aromaterapi sevdalısı bitkilerin gücüne inanıp yağların mucizevi özelliği ve formüllerini paylaşmaya can atan bilgisiyle karşısındakini büyüleyen bir kadınla tanıştıracağım sizi. Geçtiğimiz günlerde uzman blogger arkadaşlarımla Zekeriyaköy'de harika bir atölyeye gittik. Deneyimlediğimiz şeyler olağanüstü nitelikte olup edindiğimiz bilgiler altın kadar kıymetliydi. O zaman fazla uzatmadan Art de Huile atölyesinde gerçekleştirdiğimiz röportajımı sunuyorum; 

Hülya Kayhan kimdir?

Hülya Kayhan, 1971 yılında Lüleburgaz’ın Yenibedir köyünde doğdu. 5. sınıfta girdiği Anadolu Liseleri sınavını Kırklareli 3.sü olarak kazandı ve Edirne Anadalu Lisesi’nde öğrenim görme hakkı el etti.

Lisenin ardından girdiği üniversite sınavında, hikayeleriyle büyüdüğü şifalı bitkilerin sırlarını öğrenmek için İstanbul Üniversitesi Eczacılık fakültesini tercih etti ve kazandı.1995 yılında Eczacılık Fakültesinden mezun oldu ve Farmasotik Teknoloji alanında yüksek lisans yapmak üzere Londra’ya gitti. University of London King’s College’deki yüksek lisans eğitimi boyunca aromaterapi ve fitoterapiyi kapsayan tedavi dersleri aldı ve Farmasötik teknploji yüksek lisansı yaptı .Aromaterapi oldukça ilgisini çekti ve çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırmaya başladı.

Aromaterapi alanının en büyük hocalarından dersler alan ve farklı dillerde tüm kaynakları titizlikle tarayarak Aromaterapi konusuna hakimiyetini pekiştiren Hülya Kayhan, uçucul yağ formüllerini toplum sağlığının yararına sunmak adına bir adım atarak marka yaratmaya karar verdi.

Birçok hastalığa ve şikayete derman olacak bitki uçucu yağlarını gerekli onay ve izinleri de alarak Art de Huile markası ile üretmeye başladı.Bugün Aromaterapi konusunda bilgisine ve özgün formüllerine en çok güvenilen eczacıların başında gelen Hülya Kayhan,Üretimin yanı sıra Aromaterapi ile ilgili konferanslar düzenleyerek,eczacı meslektaşlarına eğitimler vererek ve panellere katılarak çalışmalarına devam ediyor.

Aromaterapi Nedir ?

Aromaterapi, bitkilerin tamamen organik olan yaprağı, kökü ve çiçeğinden damıtma yani distilasyon tekniği ile çok yoğun olarak elde edilen uçuğu yağ özlerini kullanarak ; hastalıkları önlemek veya oluşmuş hastalıklarda vücudun bağışıklığını güçlendirerek, kendi savunma sistemini desteklemek için kullanılan bir tekniktir.

Aromaterapi yeni bir konsept gibi algılansa da çok eski çağlarda,tıp biliminin kurucuları tarafından keşfedilmiş ve literatüre geçirilmiş oldukça eski bir tıbbi yöntemdir  . Aromaterapi,kullanılan esansiyel yağ veya yağ karışımına göre çok çeşitli fiziksel ve ruhsal faydalar sağlar. Aromaterapide kullanılan esansiyel yağlar; analjezik, antimikrobiyal,iltihap önleyici, doku ve damarları sıklaştırıcı, yatıştırıcı, spazm çözücü ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir.Ayrıca bu esansiyel yağlar sindirim sistemi rahatsızlıkları, cilt hastalıkları, menstrüel ağrı ve düzensizlikler, stresle ilgili problemler, duygu-durum bozuklukları, dolaşım problemleri, solunum yolu enfeksiyonları ve yaralar dahil olmak üzere çok çeşitli belirtileri ve durumları önlebimek ve tedavilere destek için kullanılır.Hastalıklardan koruyucu olarak çok etkilidirler.

Mesela hepimiz biliyoruz ki İnfluenza virüsü antibiyotikle tedavi olmaz, birçok bakteri de antibiyotiklere direnç geliştirmiş durumda ve tedavide antibiyotik etkili olmuyor, fakat uçucu yağlara binlrce yıldır hiçbir bakteri direnç geliştiremiyor ve çok iyi koruyorlar bizi bakteri ve virüslerden.

Çünkü adı üstünde uçabiliyor yani okadar küçük moleküller ki. gaza dönüşüyor ve havada asılı duran bakteri ve virüsleri yok ediyor.

Ayrıca koku soğancığı beynimizin limbik sisteminin hemen önünde olduğu için ruhsal rahatlama, sakinleme, keyif alma, öğrenme, hafıza gibi duyguları kontrol eden parasempatik sinirlerin salgıladığı hormonları tetikliyor.

Serotonin gibi, dopamin gibi mutluluğumuz ve zevk almamızdan sorumlu hormonlar bunlar.

Aslında hiç farkında değiliz belki ama koku günlük yaşantımızda bizi çok yönlendiriryor. Artık kurumsal kokularla bireylerin alışveriş güdüleri bile kontrol ediliyor ve bu hiç dikkat çekmeden çok masum gibi yapılıyor.

Bir düşünsenize hem psikolojinizi ve duygularınızı çok hızlı ve pozitif etkileyen hem solunum yollarını açan, hem bakterileri yok edebilen ve de ciltte leke açabilen uçucu yağlar var. Ve tamamen organik, mesela gül yağı, mesela lavanta yağı veya palmarosa veya ıtır ,sedir, selvi  okadar  çok ki bu örnekler.

Sadece gerçek ve doğru kemotiplerden elde edilmiş, sentetik koku olmayan yağlar olması yetiyor. İşte Hulya KAyhan da bu yağları getirdi Fransa dan. 

Eczacılıktan Aromaterapiye geçişinizi anlatırmısınız?

Aromaterapiyi eczacılığın içinde uyguluyordum ve halen de uyguluyorum zaten.Aromaterapi Fitoterapinin alt kolu olduğu için doktor ve eczacıların uygulayabıleceği bir tedavi şeklidir.Çünkü tıbbi bitkiler kullanılır ve bu bitkilerden elde edilen uçucu yağlar çok konsantre olup dozu da çok önemlidir.Aromaterapi ve eczacılık aslında iç içe.Çünkü Türkiye’de farmasötik botanik ve farmakognazi dersleri yani bitkilerden ilaç yapımı sadece Eczacılık Fakültelerinde okutuluyor. Almanya ve Fransa da da durum böyle, ama diğer birçok ülkede eczacılık fakültelerinde bir dönem okutulup ayrı bölümler olarak eğitii veriliyor , halbuki biz Türkiye de 4 yıl alıyoruz bu eğitimleri eczacılık fakültelerinde.İşte tam da bu yüzden aromaterapi ve fitoterapi sadece eczanelerde olmalı.Herkes bitkileri iyi bildiğini düşünüyor ve zararsız sanıyor.Fakat gerçekte durum hiç öyle değil.Öyle bitkiler var ki kan sulandırıcı etkilerinden dolayı hastaların kullandıkları ilaçlarla etkileşiyor ve iç kanamalara sebep oluyor.Bunun için tıbbi ilaçların hiçbiri aktardan alınmamalıdır.Zaten gerçek tıbbi bitkilerin hiçbiri aktarda satılamıyor,yasak.Onlar tıbbiymiş gibi gösteriyor.

 

Olmazsa olmaz yağlarınız ve  karışımlarınızı bizimle paylaşırmısınız?

Niaoli,Selvi,Frankincence(Günlük),Nane,Lavanta,Palmarosa gibi listelersem eğer 20’ye yakın sayabilirm.Zaten benim formüllerim hep bu yağlardan oluşuyor.Karışımlarımız ise ; soğuk algınlığı burunaçar,bitsavar,çocuklarda dikkat ve konsantrasyon,mikrop kırıcı gibi karışımları hem anne olarak kendi çocuklarımda hem de eczanemde ve çevremdeki insanları hastalıklardan korumak için kullanıyorum.Ben koruyucu sağlığa çok inanıyorum ki zaten hastalandıktan sonra tedavi olmaktansa hastalanmadan önce korunmak daha kıymetlidir diye düşünüyorum.

Bitsavar da organik lavanta hidrolatına Palmarosa,Citronella,Lavanta ve Niaoli uçucu yağları karıştırıyorum.Bu böylece hem bit gelmesini  önlüyor,hem çocuğun mıkroplardan korunmasını sağlıyor hemde katrışımın içindeki 1,8 Cineol sayesinde çocuğun konsantrasyonunu arttırırken mis gibi de kokmasını sağlıyorum. Hiçbir inorganik madde olmadıpı için için çok rahat ve şunu da ilave etmeliyim ki şu anda nerdeyse 200 eczane bu ürünü satıyor.Öncelikle meslektaşlarım kendi çocuklaı için benden 1’er tane sipariş verdi ve sonra eczanelerinde satışa sundular ve şu an çok fazla talep var.Burunaçar da öyle aynı şekilde gelişti önce kendimde ve kendi çocuklaımda sonra meslektaşlarım ve çocuklarında kullanılmış olup şu anda eczanelerde hiç rakipsiz olarak raflarda yerlerini aldılar.

Karışımlarınız bebeklerde de kullanılabilinir mi ?

Tabi ki ; gönül rahatlığıyla önerebiliim .Hatta bizzat sadece bebeklerımızı düşünerek hazırladığım özel karışımlarımız mevcut.Örneğin;bebeklerde konak sorunu, gaz problemi,ateş,tıkanıklık gibi anne ve bebeklerin kabusu olan problemlerde kullanılabılecekleri özel formüllerim de var.Örneğin Adaçayı ve Aynısefa yağını uygun ölçekli olarak karıştırıp gaz sorununu ortadan kaldırabilirler.Saydığım diğer problemlerin herbiri için de  aynı şekilde farklı formülasyonlarım var.Bunları yine gönül rahatlığıyla  uygulayabilirler,ki zaten amacım kimyasallardan uzak durup biraz daha organik hayatı yaşamımıza katmak.

Son olarak size ve ürünlerinize nasıl, nereden ulaşabiliriz?

Bizim ürünlerimiz sadece eczanelerde satışa sunulmuş olup internet sitemizde de mevcuttur. 

 

İpek Dağıstanlı

ipekile.com

 
Toplam blog
: 33
: 253
Kayıt tarihi
: 16.03.14
 
 

Sosyal yönü kuvvetli, iletişimde olmaya bayılan, teknoloji meraklısı, bildiğini paylaşmak için dü..