Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '19

 
Kategori
Fotoğraf
 

Biyolojik Saat, Fotoğraf Saati

Elimi bir saat gibi düşünerek bir fotoğraf çektim ve o sırada aklıma vücut saati yani biyolojik saat geldi ve fotoğraf çekimi için uygun olduğu düşünülen saatler ile biyolojik saatimiz arasında bir bağlantı var mıdır diye düşündüm.

Biyolojik saat ile ilgili yazılarda her hücrenin bir nevi saate sahip olduğu ve bu saatin adeta kurulmasını sağlayan bir genin bulunduğundan bahsediliyor.

Biyolojik saat vücudumuzun günün hangi saatlerinde hani yönlerden güçlü ve hangi yönlerden zayıf olduğunu ortaya koyarak kişilerin bunu bilmesi ve buna göre hareket etmesini bekliyor.

Fotoğraf için de günün belirli saatlerinin sağladığı avantajlar ve belli saatlerinin yarattığı zorluklardan bahsedilir.

Bu noktadan hareketle dış dünyanın saatleri fotoğraf çekimine uygun olsa bile acaba o zamanlarda vücut saatimiz buna uygun mu diye bakmak faydalı olabilir mi?

Çok kısa bir örnek verecek olursam; güneş doğduktan sonraki bir saat ile yine güneşin batmasından önceki bir saat fotoğraf çekimi için altın saat olarak adlandırılıyor.

Vücut saatinin her mevsim aynı kalacağını düşünürsek, fotoğraf çekimi için bahsedilen altın saat mevsimlere göre farklılık gösterecektir.

Örneğin yaşadığım il Mersin için internetten baktığımda eriştiğim bilgiye göre 14 Mayıs tarihi için gün doğumu saati 04.30 ve gün batımı saati 18.46. Demek ki 14 Mayıs için fotoğrafçılık ile ilgili altın saatler Mersin ili için 04.30-05.30 ve 17.46-18.46.

Aynı saatlerde vücudumuzun biyolojik saatine bakacak olursak; sabah 4 ile 6 arası vücudumuz uyanıyor, metabolizma hareketleniyor, gün için gerekli enerji sağlanıyor. Saat 16-17 arası kaslarımız ve beynimizin koordinasyonu en iyi seviyede, 18’de vücutta yorgunluk başlıyor (internette mevcut bilgilerden özetleyerek yazıyorum).

Bu bilgiler ışığında fotoğraf için altın saatlerin aynı zamanda vücudumuz için de altın saatler olma ihtimali her zaman denk düşmeyecek gibi görünüyor.

Yine de; biyolojik saatimiz ile fotoğraf çekimi için uygun olduğu kabul edilen saatler konusunda daha detaylı bir çalışma yapmak, farklı bir bakış açısı olarak ve aynı zamanda ileriye dönük bilgi birikimi sağlamak adına faydalı olabilecektir.

Not: İnternette Türkçe-İngilizce olarak yaptığım kısa araştırmada, biyolojik saatimiz ile fotoğraf çekimi için uygun kabul edilen saatlerle ilgili bir karşılaştırma yazısına denk gelmedim. Fotoğraf çekerken aklıma gelen bir düşünceyi paylaştım.

 
Toplam blog
: 73
: 614
Kayıt tarihi
: 07.02.07
 
 

Ertuğrul Şahin, 1968 Mersin doğumlu. Karadenizli. Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Biliml..