Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '13

 
Kategori
Güncel
 

Biz yılın kişisini Time'dan öğrenecek değiliz!

Time Dergisi’nin her yıl geleneksel olarak belirlediği yılın kişisi anketinde Mısır’ın darbecisi Sisi’nin birinci, Erdoğan’ın ise ikinci olması önemsenmeyecek bir haber gibi görünüyor. Sonuçta yabancı bir derginin eğlencelik bir anketi gibi de görünebilir. Ama durum o kadar basit değil…

Time, elbette ki haberleriyle olsun, kapaklarıyla olsun gündem veya yeni dengeleri belirleyemez. Ancak gündem ve değişen dengeler, belki de Dünya üzerinde ilk defa Time Dergisi’nde kendini gösterir. Dergi genellikle Amerikan dış politikasına göre bir çizgi tutturur. Örneğin Amerikan dış politikası Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında genç ülkeyi oldukça destekler bir çizgideydi. Amerika ve Türkiye’nin müttefikliği Cumhuriyet’in ilk yıllarına dayanır. Ve Atatürk Time Dergisi’nin kapağına yerleşmişti.

Sonrasında çok partili dönemin başladı. 1950’lerden sonra değişen denge Adnan Menderes’i işaret ediyordu. Time’ın kapağı da öyle… 1980 darbesine geldiğimizde Time’ın kapağında ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Paul Henze'in “bizim çocuklar” diye söz ettiği cuntacılar popülerdi. Time kapağını bu sefer de Kenan Evren süslemişti. Tayyip Erdoğan ise başbakanlığının ‘ustalık’ döneminde o kapağa yerleşti.

O yüzden Time’daki bu anket, Türkiye için bir denge değişikliği habercisidir. Amerika’nın ve elbette tüm Dünya’nın Türkiye’ye bakışındaki değişikliğin ve AKP iktidarını artık nasıl değerlendirdiğinin ipuçlarını vermekte…

Recep Tayyip Erdoğan’ın dünya popülaritesinin düştüğünü görmemek için kendisine körü körüne bağlı olmak gerekiyor. Üstelik derginin oylama görsellerinde seçtiği Erdoğan fotoğrafında somurtkan yüz ifadesi de bilinçli bir tercih… Cemaat’in AKP’yle olan husumeti de bu değişen dengenin ürünü… Time demişken, Zaman Gazetesi’nin son reklam kampanyasındaki “Zaman Kardeşlik Zamanı” sloganıyla reklam panolarındaki Gezi direnişçisi ve polisin barıştırıldığı fotoğraflar da bir denge değişimi göstergesi… “Sizi bu iktidar birbirinize düşürdü, biz barıştırıyoruz” alt mesajını görebiliriz.

Başbakan’ı yalnızlaştırma kampanyasının bir parçası hepsi… Yoksa bu kadar üst üste denk gelmesi mümkün değil… Ayrı ayrı basit gibi görünen bu olaylar, totale bakıldığında ve Cemaat-AKP gerilimiyle birleştirildiğinde meselenin büyük resmi ortaya çıkıyor.

Türkiye’de de artık Başbakan’ın yer aldığı özel programlar bile reyting sıralamasında nal topluyor. Eskiden reytingleri fırlatan Başbakan Erdoğan şu sıralar kendi yağıyla kavrulan bir popülariteye doğru geriliyor.

Time’a göre Recep Tayyip Erdoğan yılın kişisi seçiminde ikinci olabilir. Amma ve lakin bizim ‘gönüllerimizin’ zihinlerimizin ve belleklerimizin birincisi… Yaptıklarını, söylediklerini ve icraatlarını hafızalarımıza acı bir şekilde kazıdık. Biz yılın kişisini Time’dan öğrenecek değiliz!

http://www.twitter.com/dgnozcn

doganozcanbando@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 87
: 1141
Kayıt tarihi
: 28.11.12
 
 

Uludağ Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. Ancak dört yıldır müzikle uğraşmaktayım. Trompet ça..