Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Bize düşen

NasrredinHocanın fıkrasını bilirsiniz; Pazar yerinde tezgah açmış, ama tezgahboş. Gitmiş az öteki tezgahtan birşeyler almış gelmiş. Hemde pahalı şeyler. Dizmiş tezgaha başlamış bağırmaya; Hadi alın bakalım ucuz mallar bunlar. Ahali bakmış mal hem ucuz hem kaliteli. Aldığının yarısına, üçte birine satıyor Hoca. Tezgah komşusu dayanamayıp sormuş; Ne yaptın Hoca, Neden pahalı alıp uçuza sattın, diyince Hoca malum yanıtı vermiş; Dostlar alış verişte görsün komşu. Dostlar alış verişte görsün demiş.

Uzun yıllar ülkeyi yönetenler öyle projelere imza attılar ki, akıllara ziyan. Doğal gaz bağlantılarını, bu bağlantılardan doğan yükümlülükleri ve ülkenin zararını hepimiz hatırlarız. Doğal gaz üretmeyen aksine tamamen dışa bağımlı olduğumuz halde hızla tüm illeri gaza kavuşturduk sayılır. Şimdi elimiz kolumuz bağlı gaz üreten ülkelerin ellerine bakıp vanayı kapatmasın, zam yapmasınlar diye bakıp duruyoruz. Bu sizcede yanlış bir durum değilmi?


Aynı yalnış yıllar önce diğer ulaşı yollarının ihmal edilip kara yoluna ağırlık verilmesinde yaşanmadı mı? Burada uzun uzun bunu irdelemek istemiyorum ama bu tutum bizi dışa bağımlı yapmadımı sorarım size.

Büyük umutlarla ve gösterişli törenlerle açılan "BTC" boru hattının ekonomimize katkılarını devleti yönetenler büyük birgururla dile getiriyorlar. Biz merak ediyoruz son zaman da rekor üstünerekor kıran petrol fiyatları karşısında acaba boru hattından daha yüksek gelir elde ettik mi etmedik mi? "Yıllık50 milyon ton taşıma kapasitesine sahip, 1774 km uzunluğundaki hattın 440 km’si Azerbaycan’dan, 260 km’si Gürcistan’dan, 1074 km’si Türkiye’den geçiyor. Hatta biçilen ömür ise 40 yıl." olduğunu söylenen hat stretejik bir konuma sahip olmasına karşın ülkemize getirisi tartışılmalı.

Ama biz inanıyoruzki bu ülkede hala "ben yaptım oldu" zihniyeti taşıyanlar var oldukca bizim devlet olarak ekonomi anlayışımız dostlara göstermelik olmaktan ileri gitmiyeçektir.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..