Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '09

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Blog yazarlarından alıntılar...

Blog yazarlarından alıntılar...
 

İnternetten.Doğa, doğal kalsın.


NECİP KÖNİ’nin “Dünyamız elden gidiyor! ” yazısını okudum. Tüm okuyanlar gibi etkilendim. Yorumları okurken biri beni çok etkiledi:

Atilla Karakullukçu-“ Sade vatandaş olarak bizlerin yapacağı önemli bir hususun olmayacağı kanaatindeyim”. Demiş. (Eminim, devletler bazında yapılması gerekenler yapılmadığından üzüntüyle yazmıştır.) Bu cümleden sonra, önce yorum olarak Necip beye yazdım. Sonra bu yazısı ve gelen yorumları sayfamda kullanmak için izin istedim kendisinden.

Hepimizin yapabilecekleri olduğuna inanıyorum. Akıl akıldan üstündür. Benim aklıma gelmeyen sizin aklınıza gelir. Yapabileceklerimizi paylaşır, boş durmaktan kurtulmuş oluruz. Bu konuda İzmir’den büyük başarı bekliyorum. (su tasarrufunda birinciydiler)

Birinci deyince aklıma geldi. Biz, su ve elektrik tasarrufuna başlayalım. 3 ay sonra (hangi şehir daha güzel tasarruf etmiş?) i öğrenip, blogta yazabilecek arkadaş yok mu? Mutlaka vardır.

Var mısınız? Temmuz 1 başlama tarihimiz olsun. Tanıdıklarımızı uyaralım. Bizim şehrimiz tasarruf birincisi olsun diye çalışalım.

Bu arada dünyamızı korumak için uyguladığımız ya da aklımıza gelen önerileri Necip beye yazmaya devam edelim.

Dünyamız elden gidiyor! Yazısına yapılan yorumlardan, önerileri size bir liste yaptım. Bir göz atıverin. Bakalım hangilerini yapmıyormuşsunuz, ve daha neler yapabilirmişiz. (Gözümden kaçan bir öneri olduysa özür dilerim.)

Moonlight1- Öğretmenler çok önemli. Çocuklar ve gençler eğitilmeli. Öğretmenlere büyük görev düşüyor. (Bence biz de öğretmenlere yardım edelim. Karşı karşıya geldiğimiz her çocuğu uyaralım, anlatalım.)

İzmir mavilim- Susuz günleri unutmayalım. (Evet, bunu sık sık düşünelim.)

Camgobegi- Nausıcaa rüzgarlı vadi adlı anime filmi önermiş. Çocuklar için öğretici, büyükler için düşündürücüymüş. (En kısa sürede bulup, evimde küçüklerin misafir olduğu bir gün, onlarla birlikte izleyeceğim.)

Zühal Voigt- Suyu, toprağı, havayı kirletmeden yaşamaya çalışmak. (Suya, havaya ve toprağa kirlenebileceğini düşünerek bakarsak, başarırız herhalde.)

Harun Deniz- Yeme düzenimizi kırmızı etten beyaz ete çevirebiliriz. Akaryakıtta kurşunsuz ve bio yakıtlar kullanabiliriz. Evlerde klima kullanımını azaltabiliriz. Fatura yerine e-mail isteyebiliriz.

Yadaosman- Çocuklar ve doğa konulu öykü yayınlayacakmış. (Bekliyoruz.)

Gök Tengri- Orman yangınlarına dikkat edelim, kağıt tüketimini azaltalım, poşet yerine file kullanalım. Düğünlerde, doğumlarda fidan dikelim. Şirketler çalışanlarına orman oluştursun. (Filesi olmayanlar, kumaş torbalar edinebilirler. Biz poşetleri almazsak marketler yenilerini yaptırmayacaktır.)

Ermert Revsen- Dinler devreye girmeli. (Hepimiz yakınımızdaki bir ibadet yerine uğrayıp, vaazlarda bu konunun daha sık işlenmesini rica edebiliriz.)

Mor Işıklı kalem- Alınması gereken ciddi önlemler hakkında blog yazalım.(Bekliyoruz.)

Yekruseha- Naylon poşete savaş açmış, suyu dikkatli kullanıyor.

Black_mermaid- Greenpeace’e destek olalım

Akar- Devletin boş arazileri ağaçlandırılsın.

Ali İhsan Uğuz_H:Karaca’nın sözünü hatırlatıyor.” İhtiyacınızdan fazla tüketmeyi reddedin”

Yolun *diğer* yarısı- Çöpleri ayırıyor, atıkları gerekli adreslere ulaştırıyor. Doğadaki canlıları koruyor. (Atıkları ulaştırdığınız yerleri bize de yazarsanız, faydalanmak isteriz.)

Moyemayko- Dikeceğimiz küçük fidanlarla orman oluşturabiliriz. (Otoparkımızın kenarına bir fidan dikerek başlayacağım.)

Dokuzuncu Bulut- Evde lambaları azaltıyor. Sebze meyve yıkanan sularla, domates ve maydonozlarını suluyor. Çocuklara tek vasiyeti doğayı koruyun.

Ayten Dirier- Suyu az kullanıyor.

Rujo- Çocukları bilinçlendirelim.

Necip Köni- Sivil toplum kuruluşlarını destekleyelim. (Tema’nın bize, bizim de Tema’ya ihtiyacımız var.)

Zühal Ekinci- Deodorant kullanımını azaltalım. Arabamızı az kullanalım, bazı yerlere yürüyelim. (Sağlığa faydalıdır.) Az ampul ile romantik aydınlatmalarda oturalım. Çocuklara elektrik kapatmaları için anlaşma önerelim. Faturada azalan miktar parayı çocuğumuza verelim. Oyuncak parası kazanmak için açık lamba bırakmayacaktır. Bilgisayar, televizyon, elektrikli çaydanlık ve şohbenleri kullanmadığımız an kapatalım. Klima yerine pervane deneyelim. Klimalardan akan suyu biriktirelim. İster Necip beyin yaptığı gibi ütüde, arabada ve çiçek sulamada kullanalım, isterseniz de balkon yıkamakta. Belediyelerimize çöplerimizi ayırarak toplamları için mailler atalım... Ve lütfen,

BAŞKA NE YAPABİLİRİZ? Diye düşünelim… Saygılar ve sevgiler hepinize.

 
Toplam blog
: 23
: 818
Kayıt tarihi
: 10.02.09
 
 

GÜLÜMSEMEDEN SORUMLU DEVLET BAKANLIĞI'na talibim... Blog yazarlarından Sema Şener burada olmam gere..