Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '10

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Blogları üst üste dizip köşe yapmak mümkün mü?

Blogları üst üste dizip köşe yapmak mümkün mü?
 

Blogları üst üste dizsek KÖŞE olur. Birinin buna izin vermesi de gerekmiyor...


BLOG MESELELERİ - 1: Hız meselesi...

Aslında Blog yazarı ile gazetelerin köşe yazarları arasındaki en önemli fark profesyonelliktir.

Lafa gelince profesyonel; para kazanan demek. Gazeteci tanımında da bu var. Eğer geçimini gazetecilikten yapıyorsa 'Gazeteci' oluyor...

İşin blog yanı biraz karmaşık.

Haber siteleri ile bloglar arasında yaşanan, "kimin önce haber verdiği" konusunda yapılan bir araştırma, blogların, hız bakımından dijital medya kanallarını takip ettiklerini ortaya koyuyor. Buna göre, bloglar, bir haberi, geleneksel medya ajansından ortalama 2.5 saat sonra okuyucularına duyuruyor.

Haber siteleri ile bloglar arasında yaşanan, "kimin önce haber verdiği" konusunda yapılan bir araştırma, blogların, hız bakımından dijital medya kanallarını takip ettiklerini ortaya koyuyor.

Buna göre, bloglar, bir haberi, geleneksel medya ajansından ortalama 2.5 saat sonra okuyucularına duyuruyor.

Geçtiğimiz yıl ABD'de yapılan başkanlık seçimlerinde, bloglar ile haber portallarının performanslarını irdeleyen analistler, bu amaçla 1.6 milyon adet mecraa ile 90 milyona yakın yazıyı gözden geçirdiler.

Çalışma önemli, zira ilk kez böyle bir araştırma gerçekleştiriliyor ve araştırmada süper bilgisayarlar ile akıllı algoritmalar kullanılıyor.

İfade edildiğine göre, dünyanın, önde gelen 15 üniversitesinden biri olarak nitelendirilen Cornell tarafından, 2008 yılı Ağustos ve Ekim ayları arasında gerçekleştirilen araştırmada, anahtar sözcük bulan özel bir yazılım kullanılmış.
Araştırma, bir yönüyle, veri madenciliğinin artık çok daha ileri bir aşamaya taşındığını da ortaya koyuyor.

Cornell üniversitesi profesörlerinden Jon Kleiberg, kullanılan algoritmalar aracılığıyla, haberlerin işleniş biçimlerine göre çok daha fazla okunduğunu belirleyebildiklerini ifade ederken, Columbia Gazetecilik Okulu profesörü Sreenath Sreenivasan, kullanılan araştırma metodolojisiyle haber döngüsünü anlayabilmenin mümkün olabileceğini söylüyor.

Twitter'ın, gayri resmi olmasına rağmen çok hızlı yükselen, etkin bir medya kanalı hale geldiğini belirten Prof. Sreenivasan, son bir yıl içerisinde mikroblog dolayısıyla haber anlayışının önemli ölçüde değiştiğine dikkati çekti.

Araştırma sonuçlarına göre, blogların haber kaynaklarını büyük ölçüde geleneksel medya şirketleri oluştururken, bloglar tarafından yazılan haberlerin ancak yüzde 3.5'u kendilerine geleneksel medya içerisinde bir yer bulabiliyor.

Atlı arabaların otomobiller karşısındaki yok oluşu gibi. Posta sisteminin kargo şirketleri karşısındaki çöküşü gibi. Sistem kullanmadığı uzvuna kan vermez. Bunu bir tasarımcının öngörüler ile yapması gerekmez. Yani kimse “Kargo sistemini kullanın. Posta sistemi iptal oldu.” yada “Kartpostal da neymiş! Bundan sonra SMS at.” Demedi. Ama toplumsal eğilim sanki bir komutla hareket edercesine tercihlerini yapmaktadır. Bizim süreç dediğimiz de bu eğilimlerin bütünleşmiş bir yansıması.

Süregelen sistemleri, yeni sürece adapte etmeye çalışmaktansa saygıyla anıp, tarihin tozlu raflarına dizmek çok daha ekonomik olacak. Tıpkı, artık iş görmeyen eski çamaşır makinenizin evinizin bodrumdaki yerini alması gibi.

Kağıt gazeteler de antik çağlardaki taş tabletler ile aynı kaderi paylaşacak.

Hep sevgi ile kalın.

Murat SEVGİ
msevgi@mental.com.tr

Kaynak:
http://www.onverita.com/blogs/mental/bloglar_gazeteleri_dover (15 Temmuz 2009 tarihli yazım)
http://unitedprosperity.org/blogs/team/tag/n-srinivasan/
http://unitedprosperity.org/blogs/team/

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..