- Kategori
- İzmir
Bornova sizinle gurur duyuyor!

BORNOVA
Bornova, İzmir'in belli başlı ilçelerinden biridir. Şehir merkezine 8 km. uzaklıktadır. 224 kilometrekare alana sahip Bornova'nın yerleşik nüfusu, 2008 verilerine göre 481.739'dur. Ege Üniversitesi nedeniyle Bornova, 1 milyon gezici nüfusla birçok ilimizi geride bırakmaktadır.
Her ilçemizin olduğu gibi Bornova'nın da çözüm bekleyen sorunları var.
Nedir bu sorunlar?
Bornova sınırları içinde yer alan birçok semt çarpık yapılaşmanın kurbanı olmuştur. Yıllar önce yurt dışından anavatana göç eden soydaşlarımız, o günkü yöneticiler tarafından kendilerine gösterilen yerlere alınlarının teriyle evler kondurmuşlardır. Sadece soydaşlarımız değil; köyden, kasabadan gelen yurttaşlarımız da arsa edinip başını sokacak bir ev yapma çabasına girişmişlerdir.
Bütün bu masum çabalar sonucunda şimdiki Çamdibi, Altındağ, Pınarbaşı gibi semtler ortaya çıkmıştır. Hiç bir kentsel plan ve altyapı projesi uygulanmadan oluşan bu semtler gün geçtikçe sorunlarla boğuşur duruma gelmiştir. Yukarda saydığımız semtlerin ana caddeleri birer sokak stardantlarındadır.
Örneğin; Çamdibi'nde Yıldırım Bayezit ile Barbaros Hayrettin caddelerinde sağlı sollu araç parkedilmesi nedeniyle bir otobüs zor geçebilmektedir. Altındağ'da da aynı sorun yaşanıyor. Ara sokaklardaki durum ise daha kötüdür.
Bornova'nın semtlerinde kronikleşen bu sorunlar öncesinde olduğu gibi ANAP iktidarı döneminde de görmezden gelindi. O yıllarda Bornova Belediye Başkanı Cengiz Bulut, ANAP'lıydı. Doğup büyüdüğü Çamdibi ile Altındağ'ın çarpık kentleşmesine çözüm getirecek hiçbir proje üretmedi. İktidar partisinin mensubu olmasına karşın o gücü kullanamadı. Kent Dokusunu Yenileme Projeleri yapılamadı. Depreme karşı dayanıksız olan eski binaları yıkıp çağdaş modern ve dayanıklı binalar yapma yoluna gidilmedi.
Bugüne kadar Bornova'nın sorunlarına talip olan başkanlar da aynı çizgiyi takip ettiler, sorunları görmezden geldiler ve hala aynı tavrı sergiliyorlar.
Bunları neden yazdım?
Bugün, milliyet.com.tr'nin Ege sayfasında Bornova ile ilgili bir haber okudum. Haberde şöyle deniyor:
Bornova Belediye Meclisi, kent estetiği açısından çok önemli bir karar aldı.
Oybirliğiyle kabul edilen karara göre ilçede bundan sonra yapılacak binalar, dış cephelerinde mutlaka açık tonda renkler kullanacak. Birden fazla renk kullanımı halinde koyu ton cephenin yüzde 20'sinden fazla olmayacak. Ayrıca klimalar binanın yoldan görünmeyen yerlerine takılacak.
Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, ''Bornova'da yaşayanlar, ilçelerinin estetik görünümüyle gurur duyacaklardır, '' dedi.
Haber böyle.
Bornovalı, Çamdibili, Altındağlı, Pınarbaşılı vatandaşlarla Başkan Sındır'ın sorunları algılaması çok farklı.
Birilerinin Başkan'la Meclis üyelerini dürtmesi gerekiyor.