​ Borsa / Ekonomi - Finans / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Borsa

Dolarda, borsada kasım ortaları seviyesine geri döndü.

2011 yılının bilhassa son aylarında başlayan çıkış, Türkiyedeki faizleri iki hanelere taşırken, dolarıda ancak merkez bankasının çok büyük döviz kaybını göze alarak 1.86 larda tutmasını sağlayabilmiştir. Borsada yılın son 2 ayında yüzde 10 a yakın değer kaybederken, tahvil faizleri yüzde 12lere dayanmıştı. Ancak, 2012 başında dışarıdaki havanın kısmen olumluya dönmesi ve yurt dışı sermayenin Türkiye nin krizden ayrışacağını düşünmesi, yılbaşından beri dövizin yönünü hızla aşağıya döndürürken, borsanında kısmen toparlanmasına neden olmuştur. Böylece borsa 2011 Kasım düzeyine çıkarken, dolar bazındada kayıplarda yeni yıl ile birlikte azalmaya başlamıştır.

Türkiye borsası ise, ekonomideki hızlı büyümeye karşın, yüzde 35.4 oranında düşmüştür. Bu düşüşün en büyük nedeni de, liranın dolar karşısındaki değer kaybıdır. 2011 yılında Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 24 olmuştur. Yani borsanın 2011 yılı reel değer kaybı yüzde 9a yakın olmuştur. 2010 yılında doların dünya paraları karşısındaki hızlı yükselişi de, diğer borsalarında, dolar bazında düşmesine neden olmuştur. BRİC olarak adlandırılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin den oluşan ülkelerde de sert düşüşler olmuştur. 2011 yılında Brezilya borsası yüzde 25.3 oranında değer kaybederken, Rusya borsasında kayıp yüzde 21.0, Hindistan borsasında yüzde yüzde 34.7 ve Çin borsasında ise yüzde 19.6 olmuştur. Halbuki bu 4 ülkede 2011 yılında hızlı büyüme göstermişlerdir.

2012 yılında; 2011 yılından kalan sorunların hala giderilemiş olması, şirket karlarını azaltacağı bilinmelidir. Bilhassa, derecelendirme kuruluşlarının, Fransa'nın içinde bulunduğu 9 ülkenin notunu enaz 1 basamak indirmesi, tehlikenin kolay kalay geçmeyeceğini göstermektedir. ABD ve AB nin piyasaya olağanüstü dolar ve euro sürmesi ve faizlerin tarihlerinin en dip noktalarında olmasına karşın, şirketlerin karlılığında azalma ve bankacılık riskleri dolayısı ile, 2012 yılındada borsanın geleceğini parlak olmayacağını söyliyebiliriz. Ayrıca; gelişen ülkelerden Brezilya, Rusya, Hindistan ve G.Afrika belirli risk taşımasına karşın, ülkemizin cari açığı, kısa vadeli borçlarımızın yüzde 80 ine ulaşması ve 2011 yılında gelen yabancı sermayenin 6 katına ulaşması, bizi daha riskli hale getireceği açıktır.

Dr.Ali Topçubaşı

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..