Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '10

 
Kategori
Aile
 

Boşanma ve evlenme sayısında "Çağdaş" ülkeleri yakalayabildik mi?

Boşanma ve evlenme sayısında "Çağdaş" ülkeleri yakalayabildik mi?
 

Rahmetli Turgut Özal bu ülkeye “çağ” atlatmıştı?!..

Ancak Süleyman Demirel’in söylemi ile yüzde 21.75 oyla Çankaya’nın yolunu tutup, icranın başından kaçtı!

O zamandan bu zamana köprünün altından çok sular aktı. Biz çağ atlamakla kalmayıp, çağdaş olmayı da başardık!

Tıpkı, liberal olmayı ve taraf olmayı başardığımız gibi…

Çağdaş olmanın kriterleri nelerdir?

Bir kere kesin yandaş olacaksın!

Sonra; meclis çatısı altında Çiğ köfte değil, Şusi yiyeceksin! İktidar kanadının her söylemine kayıtsız şartsız destek vereceksin! Katıldığın programlarda, sana sorulan soruyu es geçip, iktidara övgüler düzecek, muhalefete muhalefet edeceksin! Ekonomik mucizeden bahsedip, kalkınma ve milli gelir artışından, adil düzen, pardon adil paylaşımı anlatacaksın, Cumhuriyet döneminden 2002 yılına kadarki ortalama yüzde 4.57’lik büyüme rakamlarını görmemezlikten gelip, 2002 den bu güne kadarki ortalama yüzde 3.8’lik büyüme rakamlarını göklere çıkartacaksın! Türk ordusunu yerip, cemaat ve tarikatları öveceksin! Tarikatlara sivil toplum örgütü deyip, Ergenekon destanını, pardon Ergenekon davasını görmezden gelip, Adil yargılama ve hukukun üstünlüğünden söz edeceksin! Kışın ortasında buzdolabı, çek-yat dağıtarak seçim kazanma rüşvetini, sosyal devletin gereği gibi göstereceksin! Daha birçok kriter var! Ancak yer ve zaman yok…

Gelelim biz asıl konumuza:

Biz bu kadar ekonomik olarak gelişip(!) çağdaşlaşmışken aileler neden dağılıyor?

Evet, Türkiye'de her geçen gün batıdan esinlenerek, aile yapısı bozuluyor. Gerçi normal karşılamak lazım! Ünlülerin birlikteliği seviyeli birliktelik ve flört(!) ünsüzlerin birlikteliği “Zina” oluyor!

İşte geçen yıl evlenen ve boşanan çift sayısı.

TÜİK 2009 yılına ilişkin evlenme ve boşanma istatistiklerine göre;

Türkiye'de geçen yıl evlenen çift sayısı bir önceki yıla göre 50 bin 231 azalmış. Boşanan sayısı 14 bin 499 kişi artmış.
Türkiye'de geçen yıl evlenen çift sayısı bir önceki yıla göre 50 bin 231 azalarak 591 bin 742 olmuş. 2008 yılında 641 bin 973 çift evlenirken geçen yıl bu sayı 591 bin 742 olmuş.

İlk kez evlenen çiftler arasındaki ortalama yaş farkı ise 3, 3 olarak kaydedilirken, ortalama ilk evlenme yaşı erkekler için 26, 3, kadınlar için 23 olarak belirlenmiş.

Bölgesel düzeyde en yüksek ortalama ilk evlenme yaşı erkeklerde 27, 2, kadınlarda 24, 1 ile İstanbul iliymiş. En düşük ortalama ilk evlenme yaşı ise erkeklerde 25, 2, kadınlarda 21, 7 ile Orta Anadolu Bölgesiymiş.

2008 yılında 99 bin 663 çift boşanırken bu sayı geçen yıl 14 bin 499 artarak 114 bin 162'ye yükselmiş.

Boşanmaların en yüksek olduğu bölge binde 2, 27 ile Ege Bölgesiymiş.

Ege Bölgesi'ni binde 2, 01 ile Batı Anadolu Bölgesi izlerken, kaba boşanma hızının en düşük olduğu bölgeler binde 0, 58 ile Kuzeydoğu Anadolu, binde 0, 59 ile Ortadoğu Anadolu Bölgeleri olmuş.

Boşanmaların yaklaşık yüzde 40'ı evliliğin ilk beş yılı içinde, yüzde 24'ü ise 16 yıl ve daha fazla süre evli olan çiftlerde gerçekleşiyormuş.

Nede olsa çağ atlamış, çağdaş bir ülkeyiz. Bu kadar boşanma kadı kızında da bulunur deyip, herkese iyi hafta sonları dileyelim.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..