- Kategori
- Türk Mutfağı
Bostan kebap

PATLICAN BOSTAN KEBAP'IN SUNUMUDA GÜZEL OLURSA KONUKLARINIZDAN TAM NOT ALIRSINIZ
Patlıcan ile ilgili bilmeniz gereken birkaç hususu tarifimin sonunda bilgilerinize sunuyorum. Lütfen bilgilenmek için okuyun.
Sasygılarımla,
Merih
BOSTAN KEBAP
MALZEME
2Ad. Bostan Patlıcan( halka doğranmış)
½ kg. kuşbaşı orta yağlı et
1 baş kuru soğan ince kıyılmış
2 ad. doğranmış domates
1 kaşık salça
1 demet maydonoz( iri kıyılmış)
1 ad. dolma biber(ince jülyen kesilmiş)
1 ad. havuç (küp doğranmış)
1 kase yoğurt
3 diş dövülmüş samırsak
yeterince tuz, karabiber, kekik
Erişte pilavı(tarifini sayfamdan alabilirsiniz)
HAZIRLANIŞI
Patlıcanları tuzlu suda 15 dk kadar ıslatıp, orta kısımlarını bir çaybardağı yardımıyla oyarak alalım ve hepsini yağda kızartalım.
Bu arada yağsız teflon tavada eti iyice kavuralım.
bir kapta, önce soğanı sarartıp, sonra sırasıyla, salça, biber, domates ve baharatları ilave ederek soteleyelim. Kavrulan eti ilave ederek çevirelim( su konmayacak).ateşten alırken kızarttığımız iç patlıcanı ve maydanozu ekleyip karıştıralım.
sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayalım.
Tabaklara önce bolca sıcak pilavımızı koyalım, kızarmış halka patlıcanı pilavın üzerine yerleştirerek, ortasına harcımızı bolca koyup, üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapalım.
Afiyet olsun.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze patlıcanın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 24 kalori; 1, 1 gr. protein; 5, 5 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 2 gr. yağ; l gr. lif; 37 mgr. fosfor; 15 mgr. kalsiyum; l mgr. demir: l mgr. sodyum; 15 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 0, 05 mgr. B1 vitamini; 0, 04 mgr. B2 vitamini; 0, 05 mgr. B3 vitamini; 0, 081 mgr. B6 vitamini ve 5 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
Patlıcan, damarları yüksek kolesterolün yarattığı kötü etkilerden korur.
Patlıcan yedirilen hayvanlarda, özellikle mide kanserine çok seyrek rastlandığı gözlenmiştir: insanlarda da aynı etkiyi yapıp yapmadığı araştırılmaktadır.
Patlıcan, istemsiz kas kasılmalarını önleyen maddeler içermektedir.
Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir.
Sağlığımıza yararlı bu etkilerinden faydalanmak için patlıcan diyetimize katılmalı ve tüketilmelidir.
Dikkat: Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur. Böyle patlıcanları çig olarak yemek, bu madde nedeniyle zehirlenmelere yol açabilir. Ancak patlıcan pişirildiğinde bu madde parçalanarak yok olur. Ayrıca, güç sindirilen bir besin olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir.