​ Boyotu tohumu / Genel Sağlık / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Boyotu tohumu

Boyotu tohumu
 

Boyotu bitkisi


<ı>(Trigonella foenum - graecum L.)

Alman resmi gazetesinde 01.02.1990 tarihinde yayınlanarak ( heftnummer:22a, ATC-Code:A15) modern tıbbi tedavide kullanılmaya başlanmıştır.

Diğer isimleri: Buyotu, Çemenotu.

Bitki: Orta ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilir. Akdeniz ülkeleri ve Çin’de bulunur. 50 cm yüksekliğinde bir yıllık bitkidir. Gövde kuvvetli, dallanmış ve tüysüzdür. Yapraklar 3 cm uzunlukta olup, uçlara doğru dişlidir. Çiçekleri sarımsı beyaz olup, tek veya ikisi bir arada bulunur. Meyvesi 5-20 cm uzunlukta olup, içinde 4-20 adet tohum bulunur. Tohumu 3-5 mm uzunlukta, sert, köşeli, üzeri ince pürtüklü, bir çukurlukla ikiye ayrılmış, esmer kırmızı veya sarımsı esmer renkli, kokusuz ve hoş olmayan lezzettedir. Tohumu toz edilince kuvvetli ve özel bir koku duyulur.

İlaç etkili kısmı: Kurutulmuş olgun tohumları kullanılır. Bileşiminde; steroidsaponin, trigonellin, glykosylflavon (vitexin, saponaretin vb.), sterol, protein, yağ ve % 30 onanında şeker türevi kıvam artırıcı madde bulunur.

Kullanıldığı yerler:

Dahilen; iştahsızlıkta kullanılır.

Haricen; bölgesel cilt iltihaplanmalarında.

Kullanılmaması gereken haller: Yok. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanmadan önce hekime danışılmalıdır. İstenmeyen Etkileri: Haricen tekrarlanan kullanımda ciltte tahrişe neden olabilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Dahilen 6 gr kurutulmuş tohum, haricen 250 ml suda 50 gr öğütülmüş kuru tohum.

Kullanım şekli:

Dahilen; yarım çay kaşığı öğütülmüş veya dövülmüş kuru tohum biraz sıvı ile yutulur, yemeklerden önce günde 3 defa kullanılır.

Haricen; 50 gr kurutulmuş tohum öğütülür, 250 ml su ile ısıtılır, 5 dakika kaynatılarak bir lapa elde edilir. Bu lapa ılık olarak iltihaplı bölgeye sargı olarak tatbik edilir.

Uyarı: Hekim tavsiyesi olmadan dahilen 1 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır. Şeker hastalarında kan şekerini düşürebilir, kontrollü kullanılmalıdır. Haricen; tekrarlanan kullanımda ciltte zedelenmelere neden olabilir.

Kaynak:

Alman Kanunlarına Göre Düzenlenip İzin Verilen

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ Pratik Uygulamalar Dr. Ahmet Toptaş Gonca Yayınevi, İstanbul 2009 ,

ISBN: 978-9944-790-31-4 0212 5285076-5286005

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..