- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Boza nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
Soğuk günlerin ve gecelerin lezzeti boza, tam bir şifa deposu çıktı. Direnci artıran bu muhteşem lezzet aynı zamanda içerdiği nitrozamin adlı madde ile kansere karşı koruyor.
Boza iç kanserden korun…!
Biraz iddialı gibi görünse de, elbette sağlığımıza katkısı var.
Zengin vitamin ve mineral deposu ile enerji veren boza sağlığa sağlık katıyor. Uzmanlar hem tadı güzel hem de faydalı bu besinin bol bol tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Kış aylarında düşen vücut direncimizi artıran bozanın aynı zamanda probiyotik etkisi olduğunu belirten uzmanlar “Nitrozamin gibi kanserojen maddelerin vücuttaki oluşumunun önlenmesine yardımcı olur” diyor.
Evde Boza Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
3 su bardağı bulgur
2,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
2 tatlı kaşığı toz maya
4-5 litre su
Evde Boza Yapımı Tarifi Yapılışı
Bulguru büyük boy tencereye alın. Üzerine 2 litre (10 su bardağı) sıcak suyla bir gece önceden bekletin. Ertesi güne suyunu çeken bulgurları üzerini geçene kadar sıcak su ekleyip ocağa alın. Ezilecek kıvama gelene kadar haşlayın. Sonra blender ile ezin. Ara ara sıcak su ilave edip kıvam verin. Soğuyunca mayayı ılık su ve 5 çorba kasığı toz şekerle mayalandırıp ekleyin. Ara ara karıştırarak mayalandırın. Bozamızın hazır olduğu üzerinin köpük köpük olmasından belli oluyor. Bozanın sık sık karıştırılması çok önemli yoksa acı olur. En son şeker ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Buzdolabında muhafaza edip iki gün içinde tüketin. Servis ederken tarçın ve fındığı yada leblebiyi unutmayın.
Şifa deposu bozanın diğer yararları şöyle:
– Boza, içerdiği laktik asit ile bağırsak florasını düzenler, sinirleri yatıştırır.
– Bozanın mayalanması sırasında oluşan laktik asit, hazmı kolaylaştırmaya yardımcıdır.
– Mide bezlerinin faaliyetlerini olumlu etkiler. Mide yanması gibi şikayetlerin oluşmasına engel olur.
– Bozada bulunan nikotinik asit, kolesterolü dengeler.
– Kalp-damar sağlığını korur.
– İçerdiği aktif mayalar sayesinde anne sütünü artırır.
– Öksürüğü keser.