Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '14

 
Kategori
Dünya
 

Brezilya 2

Brezilya 2
 

Rio de Jenerio'da Milli Kütüphane


2014 İÇİN KARNAVAL ALANI

Çevresiyle birlikte nüfusu 14 milyonu bulan Brezilya’nın ikinci büyük kenti Rio de Janerio’yagelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında teleferikle çıkılan ve neredeyse kentin tamamını görebildiğiniz Pao de Açucar Tepesi, Maracana Stadı, botanik bahçesi ve elbette Sambodromo yani samba okullarının karnavalda geçit töreni yaptığı arena var. Sambodromo, Marques de Sapucai Caddesi boyunca uzuyor. 90 bin kişi alabilen geçit alanı karnaval dönemi dışında dünyaca ünlü müzisyenleri ağırlıyorsa da aralık ayı itibariyle samba okulları çalışmalarını burada yapmaya başlıyor. “Biletimi şimdiden alıp bir Rio Karnavalı izleyeyim” diyorsanız kusura bakmayın, 9–16 Şubat 2014 tarihleri arasındaki karnavalın biletleri tükenmiş. Biletiniz olmasa da karnaval coşkusuna yaşamak olanaklı, milyonlarca Brezilyalı ve turistin yaptığı gibi.

MARACANA(MARİO FİLHO) STADYUMU

Futbol, Brezilyalıların. Yaşantılarına girmiş. Her yerde futbol konuşuluyor, oynanıyor. Sahil boyunca kumsala voleybol ağları gerilmiş; voleybolu da futbol gibi ayaklarıyla oynuyorlar Günün her saati, her yerde futbol oynayabilirler. Plajlar da futbol aşkından nasibini alır elbet ancak Brezilyalılar için Maracana’ nın yeri ayrı. Bir zamanlar dünyanın en büyük stadyumu olan Maracana, bugün hala Güney Amerika’nın en büyük futbol arenası. Şimdilerde 2014 Dünya Kupası için yapılan hazırlıklar nedeniyle kapalı ancak stadyumun içindeki futbol müzesini ziyaret ederseniz çalışmaları da içeriden izleme şansı bulabilirsiniz. Bilmeyenler için söyleyelim. 2014 FIBA Dünya Kupası, 12 Haziran 2014’te başlayacak ve dünyanın en iyisi 13 Temmuz’da belli olacak. Brezilya Dünya Kupası’na ilk kez 1950’de ev sahipliği yaptı. Bu onların ikinci deneyimi. Bakalım, 2014’te kupayı kim kazanacak

27/Mayıs/2013,bugün kent merkezinde bulunan ve daha çok Brezilya içi uçuşlar için kullanılan Santo Dumos Havaalanı’ndan Cuiaba'ya gitmek için otelden ayrıldık. Brezilya 8,5 milyon kilometre karelik bir ülke olduğu için bir yerden bir yere otobüsle gitmek zor.[1] Otogar da görmedik. Sabah erken saatte otelden ayrılıp şehir merkezinde yer alanRio Şehir Tiyatrosu’nu, Milli Kütüphanesi ’ni, ve Güzel Sanatlar Müzesi’ni gezmeyi hedefliyorduk. Fakat pazartesi olduğu için müzeler ve tiyatro kapalıydı; sadece Milli Kütüphane’yi gezip görme fırsatını bulduk. Milli Kütüphane’ de Brezilya Kral Pedro II'nun eşi Maria Teresa tarafından kütüphaneye bağışladığı ve 100 yıldan daha eski fotoğrafları inceledik. Bunların arasında Ayasofya 'nin fotoğrafını görmek ilginçti.

Daha sonra, buradan ayrılıp Tiradentes Sarayı’nı ve çevresindeki yapıları gezdik. Bu sarayın dış mimarisi çok güzel ve ilgi çekiciydi. Sarayın çevresindeki yapılar, önceleri Brezilya valisi tarafından, fakat daha sonra Portekiz'den Napolyon' nun istilası nedeniyle kaçan kral John VI tarafından 13 sene boyunca kullanılmış.  John VI ülkesine geri dönerken Brezilya’nın sorumluluğunu oğlu Pedro I bırakmış. Kısa bir süre sonra Pedro I Portekiz’e geri çağrılınca, halk kalması için kendisini ikna etmiş. Pedro I Brezilya’ da kalmış ve Portekiz’den bağımsızlığını ilan ederek kendisini Brezilya kralı olarak ilan etmiş Pedro I kısa bir süre sonra krallığı oğlu Pedro II ye bırakmış. Pedro II nin krallığı Brezilya’ da monarşi 1889’da sona ermiş. Halkın yaptığı kansız bir darbeyle cumhuriyet ilan edilmiş ve kölelik kalkmış. Kraliyet binalarının ortasında yer alan hapishane binası 1926 yılında yıkılarak yerine sözünü ettiğimiz muhteşem görünüşlü Tiradentes Sarayı yapılmış ve parlamento binası olarak kullanılmaya başlamış. Bugün bina bir müze gibi gezilebilmesine karşın, hâlâ eski işlevini de sürdürüyor.

RİO’DA EĞLENCE

Rio de Janerio’da sosyalleşmenin yolu samba, futbol ve plajdan geçiyor. Bu üçünden birine yakın değilseniz işiniz zor.Rio’daeğlence bol. Özellikle Lapabölgesine bayıldım. Bir iki paralel cadde ve sağlı sollu barlar ile restoranların bulunduğu mahalle, bizdeki Tünel, Galata, Asmalımescit’e benziyor.Lapa görülmeli. Lapa’daki güzel canlı müzik yapan yerlerden hatırladığım Carioca da Gema ve Democratico’da bardaki herkesle samba yapabilirsiniz. Bir Scenarium var ki dillere destan. Her katında farklı müzik çalan, hem sempatik, hem yakışıklı, hem de kaliteli bir yer.

Biz canlı müzik dinlemeye muhtelif barlara kulüplere gidiyoruz ya, Rio de Janerio’da da aynısı var. Ama müzik samba ve insanlar sahneye bakıp oldukları yerde tek başlarına sallanıp müzik dinlemiyor, birbirleriyle dans ediyorlar. Biriyle tanışmanın en iyi yolu onu dansa kaldırmak. Bizde düğünlerde bile zor olur ve artık sanırım nesli tükenmiş, demode bir alışkanlık bu, ama Rio ’da değil. Birini dansa davet etmek “kolay” bir şey. Birlikte bir-iki şarkı dans ediyor, sohbet ediyor, sonra “Teşekkürler” deyip kendi masalarınıza dönüyorsunuz.Ya da dönmüyorsunuz.Yani Rio’da samba bilmeyene hayat zor

 

 



 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..