Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Brezilya'da yemek Kültürü

Brezilya'da yemek Kültürü
 

Meksika lokantasında


Kuzeydoğuda ve kıyı şeridinde balık, ıstakoz ve karides gibi deniz ürünleri hem çok lezzetlidir, hem de çok boldur. Brezilya’da balık ve et çok tüketilir. Ayrıca İtalyan mutfağı etkisi ile çok da makarna yenir. Ama biz, et yemeği yeğledik.

Brezilya’da yemekler harika. Dünya mutfağının tüm örneklerini tadabilirsiniz. Kilo ile satış yapan açık büfe restoranlar çokça var. Dünya mutfağının geniş örneklerinden dilediklerini seçip, tabağınız koyuyor, kaç gramsa o kadar ödüyorsunuz. Yemekler oldukça ucuz. Et restoranlarına mutlaka uğrayın. İpanema’da Carretao’yu tavsiye ederim. Bu restoranlarda size bir pul veriyorlar. Bir tarafı kırmızı, bir tarafı yeşil. Pulunuzun yeşil tarafı masada üste baktığı sürece size envai çeşit ızgara et geliyor. Et sevenler için bir cennet gibi. Brezilyalıların en önemli içkisi, milli içkileri olan "kaşasa" dır. Bu içki şeker kamışından yapılır. Yemeklerde içkinizi de yudumlar, yaşamın tadını çıkarırsınız

Brezilya yeme içme özellikleri, yemek kültürü nasıldır? Yemekleri nelerdir? Brezilya mutfağı, ete, balığa, deniz ürünlerine ve pirince dayalıdır. Dünyadaki tüm pizzaları tadabilirsiniz. İtalyan, Fransız, İspanyol, Portekiz, Meksika, Brezilya, ABD… Pizzalarını aynı pizzacıda yiyebilirsiniz. Değişik pizzaları garsonlar, dilim dilim sunuyorlar. Çikolatalı pizzası bile var; indirimli saatini yakalarsanız içki de dâhil doyana kadar pizzayı 25 TL’ye yiyebiliyorsunuz.

Etler genellikle büyük şişlere takılarak geliyor; garsonlar sürekli dolaşarak istediğiz etten kesiyorlar. Doyana kadar yiyorsunuz; 25–30 TL ödüyorsunuz. Et, çok bol ve ucuz.(Amerika'da kişi başı kırmızı et tüketimi 90 kg üzerinde, Avrupa nüfusu yaşlı olmasına rağmen 70 -75 kg, Türkiye'de ise 8–15 kg kişi başı et tüketimi rakamları veriliyor. ).Brezilya, yiyecek konusunda genellikle ucuz bir ülke. Brezilya mutfağı genelde Portekiz, İtalyan, İspanyol, Avusturya, Afrika ve Rus mutfaklarından etkilenmiş. Bu mutfakta özellikle Orta ve Güney Afrika mutfaklarının büyük etkisi vardır. Brezilya`ya Portekizlilerle gelen Afrikalılar bu mutfağı çok etkilemişler. Bugün Brezilyalıların adeta ulusal yemeği haline gelen "siyah fasulye" yemeği, Afrika mutfağından etkilenerek ortaya çıkmış, sonra da Avrupa mutfağı etkisi ile gelişmiştir. Bu yemeği kuzeydoğuda yerliler çeşitli kokulu otlar kullanarak çok değişik ve kendilerine özgü bir şekilde hazırlarlar. Brezilya dünyanın en lezzetli etlerini üreten bir ülkedir. Onun için Brezilyalıların bir diğer ulusal yemeği de "Chourasco" dedikleri mangalda ızgaradır.

Brezilya`da çok zengin bir pasta ve tatlı kültürü vardır. Brezilya tatlıları genelde meyve ile yapılır. Özellikle meyveden yapılan "mousse" yani köpüklü tatlılar çok yaygındır. Mango ve portakal "mousse"ları en tanınmış olanlarıdır. Aynca meyveli pudingler de Brezilya Mutfağı`nın önemli tatlılarındandır. Brezilya`da tatlı kültürü özellikle 18. yüzyılda ülkeye gelen Avusturyalıların etkisi ile başlamıştır. Bu yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında güneye inen Avusturyalılar kendilerinin ünlü pasta ve tatlı kültürünü bu ülkeye de yerleştirmiştir. Portekiz mutfağının tatlılara olan etkisi ve katkısı da çok büyüktür. Avusturya ve Portekiz etkisi ile yayılan pasta ve tatlılar Brezilya yerlilerinin de katkılarıyla özgünleşmiştir.

Brezilyalılar dünyanın en önemli kahve tüketicileridir. Brezilya kahve üretiminde ve ihracatında dünyada birincidir. Brezilyalılar kahveyi sütsüz, sade ve çok sert olarak içerler. Her Brezilyalı günde en az 10–12 fincan kahve içer. Brezilyalılar sabah kahvaltısında kahve, süt, meyve suyu(çok değişik tropikal katkısız meyve suları var) , özellikle portakal suyu içerler ve ekmek, tereyağı, meyve yerler. Özellikle "papaya" sabah kahvaltısında meyve olarak önemli bir yer tutar. Öğle yemekleri genelde hafif olan Brezilyalılar, bu yemekte mutlaka siyah kuru fasulye, pirinç, et ve özellikle de bol miktarda sebze yerler. Patates, taze sebzelerin yanında mutlaka yer alan bir sebzedir. Akşam yemeği ailenin en önemli yemeğidir. Tüm aile aynı sofra başında toplanır ve hep birlikte yemeklerini yerler. Akşam yemeklerinde genellikle önce çorba içilir, daha sonra ise balık, et, tavuk eti, sebze ve siyah fasulye ve pirinç yenir. Akşam yemeği de mutlaka bir tatlı ile biter.

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..