Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '06

 
Kategori
Bayramlar
 

Bu bayram kan su gibi akmasın...

Bu bayram kan su gibi akmasın...
 

31 Aralık Kurban Bayramı' nın ilk gününe denk geldiğinden Türkiye için ilginç bir deneyim yaşanacak. Dini bayram olması nedeni ile ilk gün kurban kesme görüntülerinin arasına yılbaşı kutlamaları karışacak. Sahiplerinden ve makus talihlerinden kaçan kurbanlıklarla, eğlence yerlerinden canlı aktarılacak görüntüler " ortaya karışık " bir Türkiye manzarası çıkaracak gibi görünüyor.

Yılbaşı kutlamalarının hristiyan geleneği olduğunu kabul edersek aynı gün de dini bayram kutlayan müslümanların görüntüsü ile birlikte ilginç olacağı kesin.
Diğer yandan her yıl alınan onca tedbire rağmen, otoban kenarlarında, sokak aralarında, su kanallarına akıtılan kurban kanları nedeni ile denizin bile kıpkırmızı kesildiği manzaraları görmek dahi istemiyoruz bile.

İbrahim peygamberdenberi süregelen kurban kesme geleneğinin ana temelinde yardımlaşma ve dayanışmanın yattığı bir gerçek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca verilen bilgiye (fetvaya) göre vekaleten kurban kesilebiliyor. Yani dini olarak hali vakti uygun olan müslüman vatandaş, Diyanet'in görüşü doğrultusunda belirlenen kurban hisse bedelini istediği bir kuruma kestirebiliyor. Bu kurumlarda dini esaslara uygun olarak, kurbanı kesiyor ve yardıma muhtaç insanlara çeşitli uygulamalarla ulaştırıyorlar (kavurma, kuru gıda Vb).

Belediyelerin belirlediği yerlerde oluşan aşırı izdihamdan etkilenmeden, kesilecek hayvana eziyet çektirmeden, su kanallarını, denizi kana bulaştırmadan daha pratik bir çözüm gibi görünüyor. Ancak uygun şekilde kurban kesecek insanlara sözüm yok. Aile büyüklerimden öğrendiğim kadarı ile kurban kesilecek hayvan satın alındıktan sonra en az bir gece, kurban sahibinin evinde (bahçesinde, ahırında..)beslenmesi gerekiyor. Büyük şehirlerde bu uygulama nasıl oluyor: hayvan satın alınıyor ve kesileceği zamana kadar satıcının elinde kalıyor. Ya da kesileceği gün satın alınıyor. Ve binbir zorlukla kesim serüveni gerçekleşiyor. Genellikle önceden anlaşılan bir kasap yada eli yatkın insanlar tarafından kesim gerçekleşiyor. Televizyonlarda artık alıştığımız malum görüntüler yer alıyor haliyle..

Haddim değil ama bu görüntülerin ne insanlık adına, ne müslümanlık adına, ne de kesilen hayvanlar adına hoş şeyler olduğunu söylemek doğru değil bence. Eğer usulüne göre kurban kesilemeyecekse ve bir seçenek arayan arkadaşlarımız varsa, vekil kurban kesen dernek ve yardım kuruluşları var. İlgilenenler için:

http://www.mehmetcik.org.tr/onlinebagis/

https://yardim.thk.org.tr/kurban2007/vekalet2006.asp

http://www.losev.org.tr/turkce/index.html

http://kurban.denizfeneri.org.tr/kurban.asp

http://www.cansuyu.org/tr/goster.asp?id=1710&t=1

http://www.kimseyokmu.org.tr/Pages.aspx?pagesID=576

https://bagis.diyanetvakfi.org.tr/

Bu önerileri ya da diğer alternatifleri de kullanabilirsiniz. Ama bildik görüntüler olmadan, hayvanlara eziyet edilmeden, layıkı ile, ağız tadı ile kavurma bayramı değil, yoksullara, gerçek hak sahiplerine ulaşan kurbanların kesildiği bir bayram olması dileğimle Kurban Bayramı'nızı ve yeni yılınızı kutluyorum. Sağlıcakla, dostça kalın....

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..