Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '18

 
Kategori
Dünya
 

Bu Bir "ABD'nin Bükemediği Eli Öpme" Hikayesidir...

Bu Bir "ABD'nin Bükemediği Eli Öpme" Hikayesidir...
 

1900’lü yılların başlarında koca koca imparatorluklar yıkıldı. Rus Çarlığı, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu peş peşe tarihe karıştılar.

Dünyada bir ara baş gösteren boşluğa göz diken Hitler ve Musollini faşizmleri ve Japon hamlesi, sosyalist Sovyetler Birliğinin belirleyiciliğinde ezildi.

İngiliz, Fransız, Hollanda, Danimarka, İspanya, Portekiz sömürgeleri bağımsızlıklarını kazandılar.

Boşluğu ABD doldurdu.

Hedef ülkelerde doğrudan ve dolaylı darbeler ve entrikalarla başa getirdiği işbirlikçi yönetimlerle egemenlik alanını genişletti.

Bu hamlelerinde zorlandığı ülkelere saldırdı, taş taş üstünde bırakmadı.

Geçmişte Vietnam'da, Kamboçya'da, Laos'ta yenilmesine karşın bildiğinden geri durmayan bu azgınlık geçtiğimiz yıllarda Afganistan’ı, Irak’ı Libya’yı, Suriye’yi  hedef almıştı. Şimdilerde Yemen’de sürdürülmektedir. Hedefte İran ve Türkiye’nin bulunduğu da sır değildir.

ABD emperyalizmi yayılmacılık serüveninde pek çok kez tökezledi de.

Sözün burasında meramımızı daha açık sözle anlatalım. ABD emperyalizminin tökezlediği her yerde ayağına dolanıp hızını kesenler sol-sosyalist düşünceli akımlar ve liderlerdi.

ABD yayılmacılığında önlerine en büyük engeli çıkaranların başında, yıkılıncaya kadarki dönemde Sovyetler Birliği geliyordu.

Burnunun dibinde ayağına dolanan ve bir türlü alt edemediği Küba halkı ve liderleri Castro, sol düşünce akımının önderlerindendi.

Dünya Bağlantısızlar hareketinin lideri Tito bir sosyalistti.

Süveyş kanalını İngiliz-ABD emperyalizminin elinden alan Nasır solun islam dünyasındaki teorisyenlerinden ve liderlerinden oldu.

Nasır’ı izleylen Kaddafi, hunharca katledildiği güne kadar ABD emperyalizminin ve saldırganlığının önünde eğilmedi.

ABD-İngiliz emperyalizminin Ortadoğudaki en büyük ayak bağlarından olan Filistin halkının yiğit önderi Yaser Arafat da solcu olmasıyla maruftur.

7 Yıldır yıkılamayan Suriye Baas rejimi de sol görüşlüydü.

Sol düşünceli halklar ve liderler öyle böyle, bedeller ödediler, acılar çektiler, belki nihayetinde yenildiler de. Ancak, şurası artık tartışmasız bir tarihsel gerçekliktir ki, ABD yayılmacılığının hızını kesenler tarihte hep solcular oldu.

Bu gerçek bugün dahi değişmemiştir.

Son örneğini bugün gördük.

ABD’nin Güney Kore aracılığıyla Japonya’nın, Çin’in ve Rusya’nın tam ortasına bir hançer gibi girme hesabını bugüne kadar bozmaya muvaffak olmuş bulunan Kuzey Kore, ABD’nin günde belki yüz kez, nükleer silahlarla yok etme tehditlerine rağmen diz çökmemiş ve Güney Kore tarafından tanınma ve kabullenme başarısına erişmiştir.

Ve onlar da solcudur.

ABD hesabına Kore yarımadasında Çin'e, Rusya'ya ve Japonya’ya bir tehdit oluşturma enstrümanı olan Güney Kore, bugün gelinen noktada Kuzey Kore’nin varlığına ve egemenliğine saygılı olma noktasına gelerek hamisi ABD’ye bir solcu lider karşısında bir kez daha “yenilgi”yi tattırmıştır.

Bu ABD için bir “bükemediğin eli öpme” hikayesidir.

ABD bugün bir kez daha tarihte hep olageldiği üzere “sol” karşısında mahcuptur, eziktir…

Bu yüzsüz saldırgan emperyalistin, ABD'nin sınırlarımızın dibinde kurmaya çalıştığı kukla devlet aracılığıyla vatanımıza dönük hesaplarının ve emellerinin kursağında bırakılmasında da bir zorluk yoktur.

Tarih istendiğinde ABD’nin nasıl yenilebileceğinin sayısız örnekleriyle, bizim yakın  tarihimiz de emperyalizme Mustafa Kemal önderliğinde nasıl dersler verebileceğimizin eşsiz destanıyla yüklüdür.

Biliniyor bilinmesine de, bir kez daha anımsatalım istedik.

 

Kenan IŞIK

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..