- Kategori
- Basın Yayın / Medya
Bu mudur yani?

Dün gece televizyon kanallarını gezerken, canlı olarak yayınlanan bir programın ilk bölümünü gördüm ve seyrettim. Bu program izleyicinin dikkatini çekmeyi amaçlayan ve bu amacını başarılı bir şekilde yerine getiren bir programdı. Zaten programın başka bir amacı da yoktu herhalde. Kısacası amacı sadece reytingdi.
Peki ben bunları nereden anladım? Programın içeriği nasıldı? Kısaca şöyleydi:
Bir sürü mini etekli kızlar düşünün. Yaşları 18 ila 28 arasında bir sürü kız. Bir o kadar da erkek düşünün. Erkeklerin yaşları da o civarda. Yalnız erkekler bildiğimiz, kot pantolonlu ve t-shirtlü yani normal giyimli erkeklerdi.
Yarışmada yapılan şuydu: Stüdyonun ortasında bir masa ve sandalye vardı. Her erkek kendine bir kadın partner seçmişti. Bu insanlar geliyordu stüdyonun ortasına, erkek sandalyeye, kız masaya oturuyordu. Kız neden masaya oturuyordu onu hala anlamış değilim, belki de yer yokluğundandır. Her neyse, stüdyodaki büyük ekranda ünlü insanların fotoğrafları gösteriliyor ve masanın üzerine büyük güçlükle oturan mini etekli kızlardan bu ünlüyü tanıması ve o ünlü insan hakkında seyircilere bilgi vermeleri isteniyordu. Yalnız yarışmadaki kızlar sanki bu dünyada yaşamıyordu da, uzaydan gelmiş gibiydiler. Hepsi de lise mezunuydu, bir çoğu üniversiteye gitmeyi düşünüyordu ve büyük çoğunluğu da üniversitede okuyordu veya üniversite mezunuydu ve hiçbirşeyden haberleri yoktu. Yani hiçbir ünlüyü pek fazla tanımıyorlardı. O ünlüyü tanıyamamanın veya ünlü hakkında fazla bilgi verememenin cezası masaya çıkıp oynamaktı. Evet, bu olayın cezası sandalyede oturan erkeğin yaklaşık bir metre önündeki masanın üzerinde, erkeğe arkası dönük vaziyyette oynamaktı. Erkeklerin çoğu kızlara bakmadı bile. Çünkü utandılar. Tabi partnerinin dansını izleyenler de vardı erkeklerin arasında ve o erkekler sunucu tarafından, partnerinin dansını izlediği için tebrik edildi.
Soruyorum size televizyonculuk, yayıncılık bu mudur? Sizce bu programın öğreticiliği nedir? Amaç insanlara birşey öğretmekse, ona göre program yapılır ve bu program kaliteli olur. Amaç yarışmaysa, soruyu bilemeyenin masanın üzerinde oynamasına ne gerek var? Amaç şov programıysa, böyle şov programı mı olur? Rtük nerede? Reyting için böyle şeyler yapmak doğru mudur?
Tüm yayıncı kuruluşlarının, program yaparken, çocukların ve gençleren zihinsel, fiziksel, ruhsal ve ahlaki yapılarını bozmayacak şekilde program yapmalarını onlardan rica ediyorum. Saygılarımla.