Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '10

 
Kategori
Bilim
 

Bukalemun nasıl renk değiştirir?

Bukalemun  nasıl  renk değiştirir?
 

BUKALEMUN


Melanin, derideki renkleri ağacın rengine uygun bir şekilde değiştirir.

Ahtapot, kalamar ve mürekkep balığı gibi, bukalemunda kendisini avından gizlemek için derisinin rengini değiştirebilir. Bunu, güneşte insan derisinin esmerleşmesine de yardım eden melanin bileşiği yardımıyla yapar. Renklerini değiştirebilme özelliği balıklarda, amfibyumlarda ve kertenkelelerde bulunur.

Bukalemunlar bir tür kertenkeledirler. Bukalemunların renk değiştirme nedenleri ortama adapte olmak, kamufle olmak diye bilinse de, Avustralya'nın Melbourne Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, “Kamufle olmak” için değil rakiplerine gözdağı verip, dişilerce fark edilebilmek için renk değiştirirler.

Bukalemunun melanin üreten hücreleri sarıdan kahverengi veya siyaha kadar çeşitli renkler üreten melanin taneciklerini yayar ve böylece bukalemunun başka renklere bürünmesini sağlar. Hiçbir tür onlardan daha iyi kamufle olamaz.

Bukalemunların renk değiştirmesinde oldukça karışık olan hücre sistemleri, önemli rol oynar. Bu esnada deri saydam olduğundan gözelerin içinde meydana gelen pigment hareketlerini renk değişimi olarak yansıtır.

Renk değişimi, iç içe bulunan farklı renklerdeki gözelerin açılıp kapanması ile ortaya çıkar. Bu fonksiyon şu şekilde çalışır; Bukalemunlar, gözelerle örtülü saydam deriye sahiptirler. Bu gözelerin yapısında, siyah, sarı ve beyaz zerreler vardır. Yüzeye yakın olanların çoğu sarı, arada kalan tabaka siyah, en alt tabakadakiler beyazımsıdır. Bu beyaz gözeler, tıpkı ayna gibi reflektör vazifesi görürler.

Bukalemun bize sarı olarak gözüktüğü zaman, sadece genişlemiş sarı gözeleri görürüz. Bunların arasında minik siyah gözeler de vardır, fakat deriyi mikroskop altında incelemedikçe onları asla göremeyiz. Bukalemun'un derisinin dip tabakasındaki beyaz gözeler mavi bir ışık yansıtırlar.Bu mavi ışık sarı gözelerden geçerken bize yeşil olarak gözükür, sözün kısası, bukalemun bu sırada yeşil renktedir.

Sonra da, üstteki sarı gözelerle dipteki beyaz gözelerin arasındaki siyah gözeler genişlediği zaman olanları görelim. Siyah gözeler bu sırada beyaz tabaka ile sarı tabaka arasındaki boşluğu doldurduklarından, bir ayna önündeki siyah stor gibi, dipteki beyaz hücrelerin yansıttıkları bütün mavi ışığın yolunu keserler.Bunun sonucunda sadece en üst tabakayı görebiliriz. Bu zaman bukalemun sarı renktedir.

 
Toplam blog
: 62
: 2308
Kayıt tarihi
: 10.12.09
 
 

Üniversite yıllarında başladığım fotoğraf sanatını iş hayatına atıldığım dönemde geliştirdim. Bir..