Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '11

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Bükme

Bükme
 

BÜKME BÖREĞİ


Afyon yöresinde sık yapılan bir börek çeşididir.Özellikle Ramazanda savurda ve hanımların kabul günlerinde çok tercih edilir.

Yapılışı: Akşamdan 4 komposto kasesi  tas yeşil mercimek ılık suda ıslatılır, sabah düdüklüde  yarım saat pişirilir, suyu süzülür, bir kapta 1 baş soğan küçük, küçük doğranır 2 kaşık sıvı yağda kavrulur, üstüne haşlanmış mercimekler dökülüp karıştırılır, içine  arzuya göre tuzu, tatlıkaşığı karabiber, (karabiber yerine kırmızı pul biber de konulabilir) kimyon, yıkanıp ince kıyılmış maydanoz konur. Diyer  yanda  ı kilo hazır yufka tek tek ayrılır(yufka yerine isteyenler hamur yaparak yufkaları açabilir hamuru su, tuz 1 kaşık sirke, 1 çay bardağı yoğurt aldığı kadar unla iyice yoğrulur, dinlendirildikten sonra açılır) bir tavada 2 kaşık tereyağı, 3 kaşık sıvı yağ eritilir.

Yufka yayılır yağlanır, ortadan ikiye kesilir bir fırça yardımı ile yağlanır, baş tarafına  mercimekli içten konulur, rulo şeklinde sarılır ve ve 10 santim uzunluğunda kesilir veya kıvrılarak yuvarlaklar yapılır  tepsiye konulur, bütün yufkalara bu şekilde işlem yapılır, üzerlerine 2 yumurta sarısı bir miktar sıvı yağ  karışımından fırça ile sürülür önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında  pişirilir, ( Afyonun bazı ilçelerinde mercimek yerine haşhaş konulur) fırından çıkan böreklerin  üzerine kurumasın diye ıslak temiz bir bez örtülür. Ayran veya sıkılmış nar suyu, portakal suyu ile birlikte ikram edilir.

Afiyet olsun

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..