- Kategori
- Türk Mutfağı
Bükme
BÜKME BÖREĞİ
Afyon yöresinde sık yapılan bir börek çeşididir.Özellikle Ramazanda savurda ve hanımların kabul günlerinde çok tercih edilir.
Yapılışı: Akşamdan 4 komposto kasesi tas yeşil mercimek ılık suda ıslatılır, sabah düdüklüde yarım saat pişirilir, suyu süzülür, bir kapta 1 baş soğan küçük, küçük doğranır 2 kaşık sıvı yağda kavrulur, üstüne haşlanmış mercimekler dökülüp karıştırılır, içine arzuya göre tuzu, tatlıkaşığı karabiber, (karabiber yerine kırmızı pul biber de konulabilir) kimyon, yıkanıp ince kıyılmış maydanoz konur. Diyer yanda ı kilo hazır yufka tek tek ayrılır(yufka yerine isteyenler hamur yaparak yufkaları açabilir hamuru su, tuz 1 kaşık sirke, 1 çay bardağı yoğurt aldığı kadar unla iyice yoğrulur, dinlendirildikten sonra açılır) bir tavada 2 kaşık tereyağı, 3 kaşık sıvı yağ eritilir.
Yufka yayılır yağlanır, ortadan ikiye kesilir bir fırça yardımı ile yağlanır, baş tarafına mercimekli içten konulur, rulo şeklinde sarılır ve ve 10 santim uzunluğunda kesilir veya kıvrılarak yuvarlaklar yapılır tepsiye konulur, bütün yufkalara bu şekilde işlem yapılır, üzerlerine 2 yumurta sarısı bir miktar sıvı yağ karışımından fırça ile sürülür önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında pişirilir, ( Afyonun bazı ilçelerinde mercimek yerine haşhaş konulur) fırından çıkan böreklerin üzerine kurumasın diye ıslak temiz bir bez örtülür. Ayran veya sıkılmış nar suyu, portakal suyu ile birlikte ikram edilir.
Afiyet olsun
NAHİDE ÇELEBİ