​ Burdur Bucak’ta bitkisel atık yağların toplanması için önemli bir adım / Geri Dönüşüm / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '12

 
Kategori
Geri Dönüşüm
 

Burdur Bucak’ta bitkisel atık yağların toplanması için önemli bir adım

Burdur Bucak’ta bitkisel atık yağların toplanması için önemli bir adım
 

BUCAK BELEDİYE BAŞKANI RAMAZAN AYAZ VE FİRMA YETKİLİSİ


BURDUR ilinin Bucak ilçesi Belediyesi, bitkisel atık yağların toplanması için önemli bir adım attı. Özgür Geri Kazanım ve Yağ Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile sözleşme imzalandı.

Bucak ilçesinde, 1 litresinin 1 milyon litre içme suyunu kirletebildiği ve evsel atık su kirliliğinin dörtte birini oluşturan bitkisel atık yağların toplanması için yapılan sözleşme hakkında Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, atık yağların “ekotoksik özelliğe sahip olduğu”nu, “bulunduğu ortamı kirlettiği”ni, “ortamda yaşayan canlılara zarar verdiği”ni belirterek, “atık su kirliliğinin %25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar.” Dedi.

Başkan Ayaz konuşmasına devamla, “kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır.” Şeklinde ifade etti. ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, lavaboya dökülen atık yağların kanalizasyon sistemlerinin yüzde 40 oranında tıkanmasına sebep olduğunun bilindiğinin altını çizen Başkan Ayaz, “ilçemizde çevre duyarlılığı açısından önemli bir sorunu daha çözüme kavuşturmak için adım attık. Özgür Geri Kazanım ve Yağ Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile sözleşme imzaladık.” Şeklinde konuştu.

Başkan Ayaz, firmanın lokantaların, kafelerin, yemek fabrikalarının, pastanelin, bitkisel atık yağ çıkaran kamu ve özel işletmelerin atık yağlarını, dağıtılacak olan özel toplama kaplarıyla toplayıp, kendi işletmelerinde geri kazanım olarak işleyeceğini belirterek, “bu şekilde ilçemizde oluşan atık yağlar toplanarak çevreye zarar vermesini önleyeceğiz.” Dedi. Firma yetkililerinin ilçemizde bulunan bitkisel atık yağ çıkaran işletmeleri dolaşmaya başladıklarını vurgulayan Ayaz, Bucak’taki firma ve işletmelere önemli bir uyarıda ve halka da önemli bir çağrıda bulunarak sözlerine son verdi: “Bitkisel atık yağ toplayan firmaya yardımcı olmaları gerekiyor. Ayrıca tüm halkımıza gelin hep birlikte bitkisel atık yağ sorununu birlikte çözelim diyorum.”

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..