Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '17

 
Kategori
Haber
 

Burdur Göl Festivali

Burdur Göl Festivali
 

Göl Varsa Burdur Var


Burdur Gölü’ndeki su çekilmesi sebebiyle kuruma emarelerine dikkat çekmek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için Burdur Belediyesi’nin düzenlediği 2 gün sürecek Burdur Gölü Festivali, bugün (14 Eylül 2017 Perşembe günü) akşamüzeri saat 17,30’da Köprübaşı Mevkisi’nden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan Göl Festivali Yürüyüşü’yle başladı. Akşam da 15 Temmuz Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda Berkay Konseri’yle devam edecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yanlış su politikaları sebebiyle bir yandan Burdur Gölü havzasının Göl’ü besleyen su kaynaklarını baraj ve göletlerle kesmesi, diğer yandan sayısı 2 bin 950’yi bulan ruhsatlı ruhsatsız sondajlarla yeraltı suyunun çekilmesi sonucu kurumaya yüz tutan Burdur Gölü’ne dikkat çekmek amacıyla Burdur Belediyesi tarafından düzenlenen Göl Festivali bugün kortej yürüyüşüyle başladı.

Köprübaşı Mevkisinde toplanan Burdur halkı, devasa Atatürk posteri ve Türk bayrağı ile Gazi Caddesi boyunca şenlik yürüyüşü gerçekleştirdi. Kortej, Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.

Yürüyüşe Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, CHP Burdur İl Başkanı Barış Ayten, CHP eski il başkanları İsmail Erkaya ve Süleyman Solmaz, başkan yardımcıları ve vatandaşlar katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını müteakiben Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz günün anlam ve önemi konusunda bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Burdur Gölü’nün çığlığına cevap verdiklerini, Göl kurursa Burdur’un da yok olacağını, Göl varsa Burdur’un da var olacağını belirtti.

Başkan Ercengiz, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Göl Festivalinde birbirinden farklı etkinlikleri, dikkat çekici faaliyetlerinin bulunduğunu belirterek başladığı konuşmasında, kuruyan Burdur Gölü’nün sesine ve çığlığına cevap olacaklarını belirtti. Adını neden Göl Festivali koyduklarına da değinen Başkan Ercengiz, “1971 yılından sonra Burdur Gölü’nde yapılan sürekli analizlerin neticesinde hacminin yüzde 40’ını kaybetmiş, düşey eksende de 18 metre azalmış olduğu”nun anlaşıldığını, “bu nedenle Burdur Gölü’nün kurumasının önüne geçmek için bu sesi bir yerlere duyurmaları gerektiği”ni ifade etti. Ercengiz şunları belirtti: “Göl yoksa Burdur’da yok. Şimdi şu anda esen rüzgârlarda konfetilerin yerine kuruyan Burdur Gölü’nün tabanında birikmiş kükürt ve arsenik tozunu göreceksiniz. Eğer bunun önlemi alınmazsa Burdur Gölü kurursa, önümüzdeki süreçte birçok dolaşım ve solunum hastalıklarının, kanserin temel nedeni olacak. Artan tuzluluğa ve azalan oksijene bağlı geçmiş dönemlerde gördüğümüz alg patlamaları görülecek; Burdurikus’ların ve canlı türlerini artık göremeyeceğiz. Göl çevresindeki birçok endemik bitki türü yok olacak. Gölün 300 milyon m3 suya ihtiyacı var. Bunun sağlanması için birçok defalar söyledik, Göl havzasının rejiminin değiştirilmesi ve sulama sisteminin mutlaka kapalı sulama sistemine geçilmesi zorunludur. Bu sessiz çığlık kulaklarımızı sağır etmeden, yaşayan son canlı Burdur Gölü’nü terketmeden, göçmen su kuşlarının Burdur Gölü üzerinden pas geçmesinin önüne geçilmesi için öngörülen ne varsa bir an önce hayata geçirilmelidir.”

Göl Festivali kapsamında Burdur halkı, bugünkü Berkay Konseri, yarın (15 Eylül’de) Fettah can, 16 Eylül’de de Merve Uluğ konseriyle coşacak.

Gene Göl Festivali kapsamında Burdur Gölü’nde bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Su Jeti ve Flyboard Şampiyonası yarışmaları 15/ 16 Eylül günlerinde yapılacağı bildirildi. KKTC, Kore, Rusya, Hollanda, Tayland, Finlandiya ve Kolombiya’dan sporcular katılacağı öğrenildi. Su sporcuları 8 kategoride yarışacak, flyboardla Göl’de şov yapacaklar. 8 yarışma kategorisi StockPro (0-179 bg), StockPro (180 bg ve üstü), OPENPro, Kadınlar Kupası, Flyboard, Drag, Burdur Kupası ve Burdur Flyboard kupası şeklinde belirlendiği belirtildi.

Ayrıca gene aynı kapsamda milli dalgıç Şahika Ercümen de Türkiye’nin Maldivler’i olarak bilinen Salda Gölü’ne dalacağı, dalışın yarın (15 Eylül 2017 günü) gerçekleşeceği, aynı günün akşamında da Ercümen’in katılımcılara nefes eğitimi vereceği açıklandı.

Şenlikler Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’ndaki ödül töreniyle son bulacak.

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..