Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '10

 
Kategori
Güncel
 

Burdur Valisi basını üzerinde baskı kuruyor

Burdur Valisi basını üzerinde baskı kuruyor
 

BURDUR'DA BASIN ÖZGÜR DEĞİLDİR.


BURDUR'DA BASIN ÖZGÜR DEĞİLDİR

Burdur’da basın özgür değildir Bugün MHP il binasında bir basın açıklaması yapan Kent Meclisi, MHP, Köy Koop, KESK, KAMU SEN basın ve kitle örgütleri üzerindeki baskıları kınadılar.

MHP adına İl Başkanı Nazif Aktürk, Köy Koop adına Birlik Başkanı Yakup Yıldız, KESK adına İl Temsilcisi Hasan Çetiner, KAMU SEN adına İl Temsilcisi Orhan Akın ve gazeteci Fatih Özcan yaptığı açıklamada, Vali İbrahim Özçimen’in Burdur Sulh Ceza mahkemesinde açtığı KıvılcımHaber ve Daily Motion Video sitelerinin kapatılma davasının beraat ettiği belirtilerek “toplumun önünde yer alanların eleştiri sınırları içindeki muhalefete” tahammül etmeleri ve demokrasi sindirmeleri gerektiği vurgulandı.

Basın metnini okuyan gazeteci Fatih Özcan, basın açıklamasına, basın mensuplarının 3 Mayıs Dünya Basın Günü’nün kutlamakla başladı. Fatih Özcan, “Sayın Vali’nin BURTED Yönetim Kurulu hakkında Burdur Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı hakaret ve KıvılcımHaber ve Daily Motion sitelerini kapatma davasının” beraat ettiğini, bu olayın, yani “BURTED’in beraat etmesi, Burdur Valisinin açtığı hakaret davasını kaybetmesi, elektronik gazete ve video sitesinin kapatılmasının reddedilmesi”nin “Cumhuriyet hukukunun bir göstergesi” olduğunun altını çizerek, bu olayın aynı zamanda “demokrasi güçlerinin bir kazanımı, basın ve kitle örgütleri üzerindeki baskı ve sansürün tescillenmesi” olduğunu belirtti.

“Basın özgürlüğü mücadeleleri şanlı tarihimizin altın sayfalarını” oluşturduğunu belirten Fatih Özcan, “150 yıllık milli demokrasi tarihimizin altın sayfalarını basın özgürlüğü uğruna verilen şiddetli mücadeleler oluşturur. Basının özgür ve şerefli olması uğruna verilen mücadeleler, 150 yıl boyunca büyük baskı ve saldırıların ateşinden geçerek ve çelikleşerek günümüze gelmiştir.” Şeklinde konuştu.

“Her baskı rejiminin ilk hedef aldığı toplum kesimi”nin, “halkın bilgilendirilmesi, aydınlanması ve kamuoyu oluşturulması kapsamında belirleyici olan basın olmaktadır” şeklinde ifade eden Fatih Özcan “Basının özgür olmasının, otoriter zihniyetlerin çıkarlarıyla ters düşmektedir.” Dedi.

“Toplumun ön planında yer alan, topluma önderlik iddiasında olanların demokrasiyi içselleştirmeleri ve basın özgürlüğünü sindirmeleri, eleştiri kapsamındaki muhalefete tahammül etmeleri zorunludur. Demokratik rejimin olmazsa olmaz kuralı budur.” Şeklinde konuşan Fatih Özcan şöyle devam etti:

“Eleştiriye tahammülsüzlük mahkeme kararıyla tescillenmiştir”

“Bugün karanlıklara sürüklenen ülkemizin yaşadığı baskı rejimi koşulları ilimizde de nasibini almaktadır. Yaptıkları yanlışların kamuoyuna açıklanmasına, kötü yönetimlerinin teşhir edilmesine tahammül edememeleri, ağızlarından düşürmedikleri demokrasiye olan inançlarının ölçütü olmaktadır. Onlar için demokrasi “şeytan idaresi”dir ve amaçlarına ulaşmak için sadece bir araçtan ibarettir.

“TGC (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yayımladığı basın bülteninde belirttiği gibi, uluslar arası basın kuruluşları bültenlerinde, ülkemiz basın özgürlüğüne saygı açısından 175 ülke arasında 127. sırada yer almaktadır. Mesleğini yaptığı ve düşüncelerini ifade ettiği için bugün ülkemizde gazeteciler mesnetsiz iddialarla ve üretilen suç kanıtlarıyla hapishanelere tıkılmakta, seçkin gazeteciler zindanlara atılmakta, aylarca, hatta yıllarca suçunu bile öğrenemeden hapishanelerde çürütülmektedir. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu sözcüsü Necati Abay, gene 3 Mayıs Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, haber alma hakkını, düşünce ve ifade özgürlüğünü, söz, eylem ve örgütlenme hürriyetini savunan 36 gazeteci ve yazarın cezaevinde tutuklu bulunduğunu açıkladı. Bu yüzkızartıcı durum, ülkemiz açısından üzüntü vericidir.

“Değerli basın mensubu arkadaşlarım,

“İşte bu kapsamda, Sayın Vali İbrahim Özçimen, kendisini eleştiren BURTED Yönetim Kurulunu kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle mahkemeye vermiş, aynı davada KıvılcımHaber ve Daily Motion adlı elektronik medya kuruluşlarının kapatılmasını talep etmişti. Zira BURTED basın açıklamasını Burdur’da sadece bu organlar yayınlamıştı. Yerel basın üzerindeki Valilik manipülasyonu başarılı olmuş, basın önemli olan BURTED basın açıklamasını görmezden gelmişti. Sayın Vali Özçimen, Basın Müdürü aracılığı ile anılan elektronik medya kuruluşlarırıı baskılamaya çalışmıştı. Basın Müdürü BURTED basın açıklaması haberinin siteden kaldırılmasını istemiş, kabul etmeyince “beni oraya getirtmeyin!” şeklinde ifadeler kullanarak tehdit etmişti. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Ercan Taraşlı aracılığı ile rahatsızlık Sayın Vali İbrahim Özçimen’e iletildiğinde, kendisinin Basın Müdürüne böyle bir emrinin bulunmadığını, kendisinin durumdan vazife çıkardığını belirtmişti. O zaman niçin mahkemeden, sitenin ve video sitesinin kapatılmasını talep ediyorsunuz?

“Bir yandan Dernekler Müdürlüğü aracılığı ile diğer yandan da Basın Müdürlüğü aracılığı ile kitle örgütleri ve basın üzerinde ilan ve ceza sopalarını kullanıyor; muhalefetin gözünü korkutmaya, sindirmeye çalışıyorlar. Bugün Burdur’da gazeteler, Vilayetin elindeki ilan dağıtım mekanizmasının bir sopa ve tehdit/ şantaj aracı gibi kullanılması nedeniyle özgür değildir. Basın mensupları, lehte yayın yaparlarsa, Sayın Vali Özçimen’in tanıtım gezi ve ziyaretlerini yayınlarlarsa “iyi gazeteci”, kendisini eleştiren açıklamaları yayınlarlarsa “tukaka gazeteci” oluyorlar.

“BURTED Yönetim Kuruluna hakaret ve KıvılcımHaber ve DailyMotion VideoHaber’e kapatma davası, esasen ülkemizdeki baskı rejiminin ilimizde bir yansımasıdır; kitle örgütleri ve basın üzerindeki devlet baskısını ifade etmektedir. Yani sansür yasak rejimidir. Kısacası bu kişisel bir olay değil, toplumu ilgilendiren, tüm halkı ilgilendiren bir olayın somutlaşmasıdır. Bugün banaysa yarın sanadır. Kitleler meydanlarda boşuna bağırmıyorlar; susma sustukça sıra sana da gelecek diye!

“Buradan biz aşağıda isimleri yazılı kitle örgütleri ve partiler olarak, kitle örgütleri ve basın üzerindeki baskı ve sansür uygulamalarını protesto ediyor, başta Sayın Vali İbrahim Özçimen olmak üzere toplumun önünde bulunan yetkilileri demokratik davranmaya davet ediyoruz.”

10 Mayıs 2010

KENT MECLİSİ CHP MHP

KESK KAMU SEN KÖY KOOP

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..