Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '19

 
Kategori
Sağlık
 

Burun Tıkanıklığı

Torunumda burun tıkanıklığı var, burun akıntısı yok, zaman zaman sümkürdüğünde kanama oluyor. Yakınımızdaki özel tıp merkezine gittik, oradaki uzman doktor baktı tetkiklerini yapıp gerekli ilaçları verdi ve aşağıdaki bilgileri bizimle paylaştı. İşte uzman doktorun bilgileri sağlıklı mutlu günler.

NAHİDE ÇELEBİ

 Burun yoluyla nefes alıp vermek, solunum sistemi ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak açısından önemlidir. Koku alma, solunan havanın ısıtılıp soğutulması ve orta kulağın havalandırılması açısından da burundan nefes almak büyük önem taşımaktadır. Nefes alıp vermeyi sağlayan burun vasıtasıyla solunan hava, akciğerlerimize gelmeden evvel ısıtılmakta, temizlenmekte ve nemlendirilmektedir. Ağız yolu ile gerçekleştirilen solunum, dış ortam havasının solunması sırasında mevcut koşulları değişmeden içeri girmekte, doğrudan boğaza ve akciğerlere ulaşmaktadır.

Burun tıkanıklığına yol açan en önemli neden kıkırdak kemik eğrilikleri yani deviasyon’dur. Ancak bundan daha çok görülen neden ise, konka adı verilen burun eti şişmesi ya da rinit olarak adlandırılan farklı nezle türleridir. Alerjik haller, sinüzit, polipler, horlama-apne sendromu ile nadiren de görülse iyi veya kötü huylu tümörler olarak sıralanabilir. Konka şişmeleri nedeniyle burun tıkanıklığı yaşamakta olanlar, genellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde yaşayanlar, sigara kullananlar, sinüziti olanlar, alerjik nezle olanlar ve burun damlası bağımlılığı bulunanlardır.

Son yıllarda burun tıkanıklığı nedenleri arasına kapalı ofis ortamında sağlıksız klima koşullarına maruz kalanlar da dâhil olmuştur. İleri seviye burun eğriliği olmayan hastalara, yalnızca burun etlerine gerçekleştirilecek operasyonlar sayesinde de burun açılabilmektedir. Burnun tıkalı olması halinde sürekli olarak ağızdan solunum yapılır. Bu durum farenjitin yanı sıra enfeksiyonlara da yol açabilmektedir. Uyku bozuklukları ile horlama sorunu oluşur. Kalp sorunları ve akciğer problemlerine neden olur. Burun bölmesindeki eğrilik; burundan nefes alıp vermeyi engelliyorsa, horultulu bir solunuma neden oluyorsa, yüz ve baş ağrısına yol açıyorsa, horlamaya, sinüs iltihaplarına, östaki borusu nezlesi ve orta kulak iltihaplarına imkan tanıyorsa ameliyat uygulanmalıdır.

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..