Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

29 Mart '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bütçe açığı hızla daraltılmazsa, İspanya'da topun ağzında olur

Yunanistan ın şimdilik kurtarılması ile, borç krizinin en kötü safhası geride kaldığı söylensede, sorunlu diğer ülkelerinde radikal tedbirleri almadığı taktirde ağır sorunları yaşayacağı anlaşılmaktadır. İtalya ile birlikte kurtarılamayacak ölçekte büyük kabul edilen ve kriz yüzünden  seçim ile iktidar değişikliğine uğrayan İspanya da yeni Hükümet te  bütçe açığını azaltamamaktadır.

2011  yılı sonunda yüzde 8.9 a çıkan bütçe açığının milli gelire oranı,  2012 yılı için hedeflenen yüzde 4.4 e düşürme tahmininin tutmayacağı şimdiden itiraf edilmektedir. İspanya da 10 yıllık hazine tahvili getirisi , Avrupa merkez bankası ndan aldığı krediler ile yaptığı tahvil alımları fonlama maliyetini bile karşılamaya yetmiyor. İspanya da 10 yıllık tahvillerin faizlerinin yüzde 5.33  un üzerine çıkması ve bu tahvilleri almak için  Avrupa Merkez bankası kaynaklarını kullanıyor olması, Çiçeği burnunda başbakan olan Mariano Rajoy unda işinin çok zor olduğunu göstermektedir.
 
İspanya hazine tahvilleri  ile Almanya  hazine tahvilleri arasındaki getiri farkının son 20 günde 42 baz puan daha artarak 338 puan a çıkması düşündürücü olmalıdır. İspanya daki bankaların hazine  kağıtları  yatırımı olağanüstü artarak 250 milyar euro ya yaklaşmıştır. Bankalarda hazine tahvili yatırımlarını, Avrupa Merkez Bankası ndan aldığı uzun vadeli refinansman modeli çerçevesinden aldıkları düşünülürse, Eğer Avrupa Birliği bu türlü bir modeli uygulamaya koymasa idi, yalnızca Yunanistan ın değil , tüm ülkelerin 1930 yılı büyük buhranında ötesinde  ekonomik çöküntü içinde kalacaklarını kolayca anlarız.
 
Ancak, unutulmaması gereken ve bizim içinde geçerli olacak olan, her ülke kendi ekonomisini sağlama alacak tedbirleri can acıtsa almak zorunda olduğudur. Globalleşen dünyada rekabet edebilmek için ilk önce Çin ve Hindistan gerçeğine göre ülkeler kendilerine dizayn vermek zorundadırlar. Çin ve Hindistan daki işçi ücretleri Avrupa birliği ülkerinden  enaz 30 da , 40 bir oranında ise, yine çalışma saatleri  bu hızla gelişen ülkelerde çok daha fazla ise,  herzaman çanların çalacağı kaçınılmaz olacaktır. Şimdilik kriz atlatıdı düşüncesi bile, krizin en yakınında her zaman olacağı gerçeğini değiştirmeyecektir. 
 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara