Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

03 Kasım '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Büyülü sabunlar!

Büyülü sabunlar!
 

Sevgili Zuhal'e teşekkürler.


Ankara'da büyük bir alışveriş merkezinde gezerken aniden mis kokular başımı döndürdü. Yeğenimle birlikte "hııımm" diyerek o muhteşem "sabun" dükkanında bulduk kendimizi.

Birkaç dakikayı heryeri süzüp incelemekle geçirdik. Meğer Lush, öyle kolay kolay "süzüp, süzülüp" bakmakla anlaşılmıyormuş!

Mis kokulu sabunlar ve herşey! Ürünlerin tümü, pasta, kurabiye, peynir, mantar, helva, vs. görünümlü. Rengarenk sabun, katı şampuan, krem reyonları başımı döndürdü.

Bu sabunlar, bazı "dilleri" aklar, paklar mı diye de aklımdan geçmedi değil:) Geçti geçmesine de Ankara' dan Ayvalık'a dönmek zorundaydım. Birilerine, "izin verirseniz elinizi ağzınızı şööle bi temizlemem gerekiyor" demeyi çok istedim doğrusu. Diller'in düşüncelerin, tabiatların "sabun" la temizlendiğini görmedim ama olsun.

Efsane...

Eski Roma'da hayvanların kurban edildiği SAPO Dağı'nda biriken hayvan kül ve yağları, yağan yağmurla Tiber Nehri'nin sularına karışır. Killi çamur ve küller köpüklü bir çamur oluşturur. Bu karışım, bugün kullandığımız sabunun ilk ve doğal şeklidir ve "SABUN" Tiber Nehri'nde adını bulur.

Sabunun Roma'lılar tarafından bulunduğuna dair efsanenin aksine; ilk sabun tarifleri, M.Ö. 2500 yılına ait Sümer Yazıtlarında ortaya çıkmıştır. Bu tariflerde, su içine katılan odun küllerinin kaynatılması ve içine yağ katılarak yavaş yavaş eritilmesi ile bir tür sabun elde edildiği anlatılmaktadır. Ancak elde edilen maddenin sabun olarak tanımlanması yada bilinmesi Roma'lılar döneminde mümkün olmuştur.

Banyo kültürünün Roma'lılarda başlamış olması ve ilk Roma hamam'ının M.Ö. 312 yılında inşa edilmesi de diğer etkenlerden biri. Ancak sabunun kişisel temizlik için kullanılmasına M.S. 200 yıllarından itibaren rastlanıyor.

Şaşırtıcı olmakla birlikte, günümüzde de mevcut büyük sabun üreticilerinin pek çoğu 1800'lü yılların sonunda ortaya çıkan metotlara bağlı üretim gerçekleştiriyor. Piyasaya sürülen pek çok sabun türünde hayvansal yağ kullanılıyor.

Gelelim o başımı döndüren Büyülü Sabunlara...

Envai çeşit sabun, mis kokular ve... İşletme sorumlusu sevgili Zuhal. Büyülü sabunlarını, (ballı, tarçınlı, deniz tuzlu, yosunlu, kuru, hassas ciltlere, ince telli ve dökülen saçlara, el yüz banyo ve duşta kullanılan her ürünü tek tek öyle güzel ve akıcı bir dille anlattı ki... İşte "Lushturkey" ve "Sabuncu kız" dedim içimden. Olursa böyle olur...

O büyülü kokular sizi "Lushturkey" e davet etmediyse sorun yok. Amaa... Deneyin derim. Cildimdeki farkı kimse görmezden gelemiyor. Saçlarımdaki dökülmeler bile çok aza indi. Yeğenimin sivilcelerinde gözle görülür azalma oldu.

Haa... Unutmadan!

İşletme sorumlusu Zuhal Tutuş' un, İnce ince Gülrizce' ye verdiği bilgilerden bir kaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Avakado'lu sabun: Kuru ciltler için Ayçiçeği yağı içeren: Nemlendirici ve besleyici.

Ayçiçeği yağ içeren sabunı: Nemlendirici ve besleyici. Ballı sabun: Kuru ciltler için uygun.

Hindiba'lı sabun: Cildi besler ve yumuşatıcı özelliği vardır.

Kil'li sabun: Ölü deriyi temizler.

Efsane: internet

Resimler: Gülriz Yiğit

 
Toplam blog
: 258
: 1033
Kayıt tarihi
: 10.08.08
 
 

Ankara'da doğdum. Balıkesir'in  ilçesi Ayvalık'ta yaşıyorum. TSM ve  tiyatronun biraz da olsa toz..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara