Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

08 Şubat '09

 
Kategori
Kitap
 

Cahillikler cahillikler

Cahillikler cahillikler
 

CAHİLLİKLER KİTABI


Bir kitap düşünün ki sadece bilgi yarışmalarında sorulabilecek o en zor ve yanıtları bizleri sürekli çuvallatabilecek sorular ve onların bilimsel, gerçek yanıtlarından oluşsun. John Lloyd ve John Mitchinson, bu sınıfa alabileceğimiz belli başlı bilgileri derlemişler ve bir kitap olarak yayınlamışlar, Cahillikler Kitabı işte böyle bir kitap.

Kitap, aslında doğa ile kültürel hayatımız arasında ne kadar büyük bir ilişki yumağı ve ne kadar geniş bir yanlış anlaşılma ağı olduğunu açıkça ortaya koyan bilgiler içeriyor. Zaman içinde gelişen kültürel yapımız ve birbirine geçmiş olan doğa-insan ilişkileri, yaşamı her zamankinden daha karışık hale getirmiş bugün. Ve gün geçtikçe de bu karmaşa ciddi miktarda artıyor gibi duruyor. Sadece bilginin çokluğu da değil sorun, bilgi kirliliği olarak aktarabileceğimiz yanlış bilme/bilgilendirilme.

İnsanoğlunu, bugün medeniyet kurmuş hale getiren en önemli etken içimizdeki o başa çıkamadığımız merak duygusu olsa gerek. Çevremizi gözlemlemeyi çok seviyoruz belki de; hatta gökyüzünü de. Göremediklerimizi de tahmin etmeye çalışıyoruz. Örneğin, kitabın anlattığına göre Ay’dan görülebilen insan yapısı tek bina Çin Seddi değilmiş; hatta Ay’dan bakılınca Dünya o kadar uzak kaçıyormuş ki, değil Çin Seddi’ni Dünya üzerindeki kıtaları bile görmek neredeyse olanaksızmış. Ama uzay kavramı yeryüzünden yüz kilometre yukardan başladığı için, belli başlı yer şekillerini görebilme olasılığımız oluyormuş. Tabii bu çıplak gözle bakanlar için geçerli bir durum.

***

Kitapta en göze batan, ilgimi en çok çeken kısım ise, insanın ölüm nedenlerinin istatistik çalışmasına yer verilen kısım. İnsanoğlu her yıl iki milyon üyesini, diğer tüm etkenlerden çok daha yüksek bir miktar olan bu iki milyon kişiyi iş kazaları ve iş hastalıkları sonucu oluşan kayıplar nedeniyle yitiriyor. En yakın rakibi savaşlar ise yılda altı yüz elli bin kişilik bir kitleyi aramızdan götürüyor. Tarım, madencilik ve inşaat en katil sektörler olarak anılmakta ama iş kazaları içinde en çok trafik kazaları can almaktaymış.

Bir de ölüm risklerimiz bir cetvele bağlanmış; bir astroidin bize çarpması sonucu ölme riskimiz 1, 9 iken, yolda yürürken başımıza bir hal gelmesiyle ölme riskimiz tam 5, 5.

Oysa tarih, idamlarla (iş nedeniyle ölümlere mi girer acaba?), salgın hastalıklarla (kitapta da anlatıldığı üzere, Avrupa’da bir dönem o kadar büyük bir veba salgını olmuş ki, tarım alanları kullanılmadığından ormanlar buraları kaplamış, serbest karbon oranı azaldığından dünya buzul çağına girmiş ve biz hala bu buzul çağından çıkamamışız), savaşlarla ve daha dramatik pek çok şaşaalı ölümle dolu. İstatistik açıdan önemsiz gibi görünse de, bazen bir kişinin idamı, kültürel bir felaketle sonuçlanabilecek etkiler de gösteriyor ki, kitap işin bu yönüne hiç bulaşmamış.

***


Yanlışı kabullenmeyi, popülerleştirmeyi ve aslında bilmediğimiz konularda da konuşarak bilgi kirliliği yaratmayı çok sevdiğimizden olsa gerek, bir kitap dolusu cehaletin yüzümüze vurulmasına izin vermişiz. Gerçi kitap içeriğinin hacmen yarısı asla işimize yaramayacak bilgilerden mürekkep olsa da, kalan yarısı için yazarlarının bizi uyarma isteği duyması da ayrıca üzüntü verici olsa gerek.

Oysa ki biz, bilimi, bilginin kendisini, doğruyu, gerçeği Çin de bile olsa alıp getirme gibi bir kutsal görevle yüklü bir milletiz. Bunun için okumaya dikkat; cehalete dur deme vakti geldi sanırım.

***

Kitabın sanırım sonradan eklenen ve Türklerle ilgili olan bölümü de ayrıca ilgi çekici. Osmanlı Padişahları, Malazgirt Zaferi ve İstanbul isminin gerçek kökeni ile ilgili olan kısımlarda da bir “şaşırtmaca” açıkça yerle bir ediliyor gibi duruyor.

***

Kendimizi eleştirdik ama bu kitabın da eleştirilecek ciddi bir eksikliği var. Bildiğimizi sandığımız bazı gerçekleri yalanlayan bir “gerçekler” kitabı olarak bu kitaptaki bilgilerin gerçekliğine nasıl inanacağız. Hiçbir maddesinin bir kaynakçası, bir dayanağı gösterilmemiş; ortaya atılan savı derinleştirebileceğimiz hiçbir yol bırakılmamış bize. Bazı konularda internet yardımcı olsa da, böyle bir kitaba sığmayan bir yanlış olmuş bu kaynakçanın olmayışı.

Bu haliyle kitabı, ne yazık ki boş lakırdı olarak algılayacaklarımız da çok olacaktır.

Değinilen kitap: Cahillikler Kitabı, John Lloyd ve John Mitchinson, Çev: Cihan Aslı Filiz ve Emre Ergüven, NTV Yayınları, Temmuz 2008.

 
Toplam blog
: 15
: 584
Kayıt tarihi
: 24.01.09
 
 

1983 İstanbul doğumluyum. Maltepe Kadir Has Anadolu Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mü..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara