Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '17

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Çalışma kişinin gerçek gücünü ortaya koymasını gerektirir; ama kişi buna mecbur değilse ne olacak

Çalışma kişinin gerçek gücünü ortaya koymasını gerektirir; ama kişi buna mecbur değilse ne olacak
 

Kendisi için yapıyorsa amacına ulaşmak adına kendini zorlar da başkası adına çalışıyor ya da görevliyse elimden gelen bu deyip ağırdan alabilir; oysa elinden gelen o değildir.

İstediğimiz sonuca ulaşmak için kişinin kendi işini yaparken sahip olduğu motivasyonu bizim işimizi yaparken de göstermesini sağlamamız lazım. Değilse alır maaşını oturur.

Üstelik çalış demek de olmaz çalışıyordur çünkü ama nasıl? Gerçek gücünü ortaya koymadığı için ne kadar verimli olduğunu ama daha önemlisi eğer isterse ne kadar verimli olabileceğini de bilemeyiz.

Personelin verimini artırmak için çalışmalar vardır ama “masa başı düzeni, otur çalış işte, ne yapsan maaşını alırsın, işler aksamasın yeter” durumları yüzünden bu çalışmalar bir işe yaramıyor.

Bizim sadece işyerlerimiz değil insanlarımız da düşük kapasiteyle çalışıyor. İnsanlar işini mesleğini kendisi için yapmalı, maaşı için değil. Bana önem verildiğinde, özel görevler verildiğinde kendimi ispat etmek için nasıl büyük motivasyonla çalışıyordum. Bu bütün çalışanlar için sağlanmalı. Herkes ne iş yaparsa yapsın o işte gösterdiği başarıyla değerlendirilmeli, “Otur ne iş verirlerse yap” mantığı olmaz.

“Şunu yapacaksın” şeklinde görev değil de bu iş senin, hatta hanginiz bu işe talip, bu işi yapabilir” ya da kişileri sevdiği ve yapmak istediği işler konusunda serbest bırakmak; onun o meslekle ilgili içindeki o cevheri/yeteneği kullanmasına ve başarılı olmasına izin vermek.

“Otur masanda çalış” denilen kimsenin gözü kolundaki saattedir, mesainin dolmasını bekler; bu ilkel bir çalışma şeklidir. Kişiye tam yetki tam sorumlu yapacağı iş söylenmeli ama görev vurgusu yapılmamalıdır. Görev saçma bir şeydir ve motivasyonu bozar, kişi bir işi yaparken serbest olmalıdır.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..