Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '20

 
Kategori
Sosyoloji
 

Çarşaf Liste Formülü

İki aydır doğal olarak koronavirüs konuşuldu tartışıldı hatta devam etmekte ama vefat sayısının azalması sebebiyle yavaş yavaş koronavirüs sonrasında bizleri nasıl bir dünya beklediği konusu gündeme gelmeye başladı.

Dünya´daki diğer ülkelerde seçim sistemlerinin nasıl uygulandığı konusunda pek bilgimiz söz konusu olmamakla birlikte seçim sistemlerinin küresel ekonomi ile bağlantılarının olduğunu söyleyebiliriz.

Ülkemize baktığımızda 1980´den sonra tüm siyasi partilerin çarşaf listelerle seçimlere katıldığı ve adayların seçmen tarafından bilinmeden tanınmadan sadece sandığa giderek yurtaşlık görevini ifa ettiğini düşünüyor. Evet sandığa gitme konusu doğru ama kimi seçtiği konusundaki belirsizlik bana göre demokratik seçimden söz etmek oldukça zordur. Tüm partiler için söylüyorum.

Bu çarşaf liste dediğimiz seçim sistemi aslında küresel ekonominin bir uzantısı olduğunu söylersek yanlış tanım yapmamış oluruz diye düşünüyorum.

Çarşaf listelerle seçilmiş adaylar (tüm partiler) tamamen küresel sermaye kuruluşlarının adeta elemanları gibi görev üstlenmektedirler.

Koronavirüs sonrasında dünyada ve ülkemizde seçim sistemleri değişmediği surece fazla bir şeyin değişeceğine pek ihtimal veremem ama görünen o ki virüs sonrasında dünya ekonomisi mutlak yeni bir sistemi denemek zorunda kalacağıdır.

Bu değişimin yolu seçim sistemlerinin değişmesiyle ortaya çıkacağını söyleyebiliriz.

Seçim sisteminin değişmesi demek, dünya politikasının ve dünya ekonomisinin insan odaklı bir sisteme doğru yelken açacağını şimdiden söyleyebiliriz. Tabiki bu dönüşüm Berlin duvarının yıkılması şeklinde değil adım adım gelişecektir diye düşünüyorum.

Bütün mesele seçim sisteminin değişmesidir.

Mecliste bulunan siyasi partilerin tümü, üç aşağı yedi yukarı bana göre aynıdır. Çarşaf liste formülü devre dışı bırakıldığında tam anlamıyla siyasi partilerden söz edilebilir ancak.

Dünyada ve ülkemizde seçim sisteminin değişimini şiddetle yeni küresel sistem isteyecektir diye düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..