Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '11

 
Kategori
Futbol
 

Carvalhal Mucizesi

Carvalhal Mucizesi
 

Carvalhal'in sihirli değneği, Beşiktaş'ta mucizeler yaratmaya devam ediyor.


Temmuz ayında Türk futbolunun üzerine âdeta kâbus gibi çöken şike soruşturması, en az Fenerbahçe kadar Beşiktaş'ı da temelinden sarstı. Zira iki yöneticisiyle birlikte teknik direktörü de içeride olan siyaz beyazlılar için davada işleyen süreç hiç şüphesiz daha zordu. Neyse ki hızır gibi yetişen yasa değişikliği ile üçünün de özgürlüğüne kavuşması, siyah beyazlı camianın üzerinde aylardır gezinen kara bulutları bir anda dağıttı.

Ne var ki Beşiktaş, içerisinde çırpındığı bu kriz sarmalından kendi imkânları ölçüsünde kurtulmasını bildi. Başkan Yıldırım Demirören, biraz da iş adamı kimliğinin etkisiyle Jose Mourinho referanslı Carlos Carvalhal'i siyah beyazlı ekibin başına getirdi. Belki siyah beyazlı renklere gönül verenlerden hiç kimse, bu adı sanı duyulmamış, önemli bir uluslar arası başarısı bulunmayan Portekizli teknik adama ilk başlarda sempatiyle yaklaşmadı. Tıpkı Fenerbahçelilerin hem Şampiyonlar Ligi, hem de Avrupa Ligi'nde onlara büyük zaferler yaşatan Zico'ya burun kıvırdıkları gibi. Ama Portekizli teknik adam emaneten başına geçtiği Beşiktaş'ta, belki Tayfur Havutçu'nun yapabileceklerinin de fazlasını şimdiden yaptı. Görünen o ki, siyah beyazlı yönetimi ileriki dönemde teknik kadronun tayini hususunda zor günler bekliyor. Belki Beşiktaş, Tayfur Havutçu'nun aylar sonra yeniden göreve başlamasıyla teselli bulacak ama Carlos Carvalhal'in de görevini bırakacak olması, siyah beyazlılar için bir o kadar zor olacak.

Carvalhal'in Beşiktaş teknik direktörlüğündeki 5 aylık serüveninde gerçekleştirdikleri şöyle gözler önüne getirildiğinde, Guti gibi önemli bir ismi kadro dışı bırakışı bile başlı başına bir devrim sayılır. Bunun gibi pek çok radikal değişikliği gözünü kırpmadan gerçekleştirebilen Portekizli teknik adam, bu sayede Beşiktaş'ta başarının pahalı yıldız isimlere odaklı olmadığı bir oyun sisteminin mimarı oldu. Portekiz ve Türkiye orjinli futbolcu kadrosundan, genç isimlerin önünü açan hakkaniyetli bir kadro yapısı ve taktik anlayışı benimsedi. Ve bu taktik anlayış Beşiktaş'ı her ne kadar ligde epey gerilerde bıraksa da, Avrupa Ligi'nin iddialı ekiplerinden biri haline getirdi.

Eğer ligin ikinci yarısında bir değişiklik olmazsa, Beşiktaş'ta sezon Portekizli teknik adamla sona erecek. Carvalhal, Havutçu'ya yeni dönemde yıldız kaprislerinden tamamiyle arınmış ve her kademesiyle 90 dakika boyunca savaşan bir Beşiktaş takımı teslim ediyor. Önemli olan genç teknik adamın da bu kadro istikrarı ve başarı ivmesini yeni dönemde sürdürebilmesi.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..