Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

CAS'a açılan davanın çekillmesinin ardındaki gerçekler...

CAS'a açılan davanın çekillmesinin ardındaki gerçekler...
 

Fenerbahçe CAS’a açtığı davayı geri çekti…

Herkes boğanın altında(!) bir şeyler aramaya başladı. Buna bazı eski Fenerbahçeli yöneticiler dâhil!

Gelelim dava ile ilgili gelişmelere:

Bir kere bu davada, Fenerbahçe’nin eli güçlüydü. Çünkü Savcı Mehmet Berk’in henüz iddianameyi bile tamamlamadığı süreçte, Türkiye Futbol Federasyonu, UEFA’nın baskısıyla bir karar almış ve Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’nden men edilmesini sağlamıştı. Üstelik, İstanbul’a kadar gelerek hem Savcı Mehmet Berk hem de dönemin Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Başkan 1. Vekili Lütfi Arıboğan ve Hukuk Kurulu Başkanı İlhan Helvacı ile görüşen UEFA Başmüfettişi Pierre Cornu, Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı ile kurdukları Bermuda Şeytan Üçgeni sayesinde, Fenerbahçe’nin canına ot tıkamışlardı!

Pierre Cornu; Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı’dan aldığı bilgilerle rapor hazırladığını savunmuş, daha sonra CAS’a gönderilen savunmasında yer alan bu ifadeleri geri çekmişti. Peki, hâl böyleyken, yani Türkiye’de TFF tarafından suçlu bulunan Fenerbahçe, CAS’taki davayı kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, davayı geri çekti?

Bu yazacağım bir dilek değil. Fenerbahçe’nin alt limit olarak istediği 45 Milyon Euro, bir şekilde Fenerbahçe’ye ödenecek. Bu konuda bir anlaşma olmaması mümkün değil. Ödenmesi konusunda taraflar arasında mutlaka bir uzlaşma sağlanmıştır.

Bu süreçte en fazla zarara uğrayan kulüp olan Fenerbahçe, böyle bir meblağın kasasına girmesiyle hayli rahatlayacak.

Kaybettiklerini geri getirir mi? Orasını önümüzdeki dönemi bekleyip göreceğiz.

Gelelim davayı geri çekmenin ardındaki gerçeklere: Bildiğiniz gibi Etik Kurul raporunun ilki bazı basın mensupları aracılığı ile sızdırılmış ve Fenerbahçe suçlu ilan edilmişti. Şimdi Etik Kurulu’nun raporu doğrultusunda TFF’nin ‘Sahada şike ya da teşvik primi girişimi yok. Bu nedenle kulüplere ceza verilemez’ kararını alacağını hemen herkes biliyor.

Yani Fenerbahçe’ye ve Fenerbahçelilere her hangi bir ceza gelmeyecek! Avrupa’dan men gibi bir durum söz konusu değil! TFF ve UEFA yaptıkları haksızlığı bir şekilde ödeyecekler.

Bu CAS davası ile ilgili kimler neler söylüyor birde ona bakalım:

Bildiğiniz gibi Bosman Davası’yla ün salan Jean Luis Dupont, Fenerbahçe adına görev yapmak üzere anlaşma sağlamıştı. CAS’taki mahkemeyle ilgili Dupont’un yanı sıra Türkiye’de de Spor Hukuku alanında uzmanlaşan Mehmet Emin Özkurt, Fenerbahçe yönetiminin avukatlığını üstlenmişti. Geçtiğimiz günlerde de Fenerbahçe’nin UEFA’ya ve TFF’ye karşı CAS’ta açtığı davayı çekmesi gündeme geldiğinde, Fenerbahçe’nin avukatı Jean Luis Dupont açıklamayı yapmıştı: “Bu bir pazarlık değil, görüşmedir. Fenerbahçe ve UEFA kendi verilerini savunmaktadır. Bu, normal bir prosedürdür. CAS davalarında, UEFA haksız ise mutlaka anlaşma yoluna gidilir. CAS tarihinde UEFA’nın kaybettiği dava yoktur. Kazandığı dava da yoktur.

Jean Luis Dupont’un şu cümlesi çok önemli. “CAS davalarında, UEFA haksız ise mutlaka anlaşma yoluna gidilir.”

İşi bilenlerden birisi olan CAS hâkimlerinden Kısmet Erkiner, dava ile ilgili şöyle diyor: “Davanın geri çekilmesi, CAS’ta her zaman olabilecek rutin bir uygulama. Taraflardan biri herhangi bir aşamada her zaman davasından vazgeçebilir. Ya da iki taraf uzlaşır, anlaşmaya varıp, davayı karşılıklı çeker. Burada hangisi yapıldı bilemiyorum. Bu iki durum da sıkça yaşanır. Daha önceleri de olmuştu. Niye çekildi? Bu konuda benim bir şey söylemem söz konusu değil. Bunun yanıtını Fenerbahçe Spor Kulübü verebilir. Herhangi bir yorumda bulunmak da doğru değil. Bundan sonra aynı konuda yeni bir dava açılması mümkün değil. Sadece yeni bir konuda başvuru yapılabilir. Davanın görülme tarihinin birkaç kez ertelenmesi de görülen bir uygulama. Ya taraflardan birinin engeli çıkıyor, ya iki taraf anlaşıp, ileri bir tarihe erteleme istiyor, ya da davaya bakan hâkimlerin işi çıkabiliyor. Daha önceleri birçok dava bu şekilde ertelenmişti.

Netice itibarı ile CAS’tan çekilen davayı Namus gibi görmek, yapılan pazarlığı ve kazanımları görmezden gelmektir. Açılan bir davanın Namus olarak görülmesi hiç etik değil.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..