​ Çayıra dökülen insan gübresi mahalle halkını rahatsız ediyormuş / Magazin / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '07

 
Kategori
Magazin
 

Çayıra dökülen insan gübresi mahalle halkını rahatsız ediyormuş

Çayıra dökülen insan gübresi mahalle halkını rahatsız ediyormuş
 

Duyduklarınıza inanamayacaksınız. Okurken ben bile hayretlere düştüm. Kütahya’nın Bölgem isimli bir gazetesi var. Gediz, Emet, Çavdarhisar, Hisarcık, Pazarlar ve Şaphane ilçelerini kapsıyor. Benimde tesadüfen elime geçti. 1 Kasım 2007 Perşembe günkü gazetesinde bir haber çok ilgimi çekti. Habere göre; Kütahya’ da, normal hayvan gübresinden daha fazla verimli olduğu gerekçesiyle tarlada kullanılmak üzere belediyeye ait arıtma tesislerinden getirilerek, Perli mahallesindeki çayıra dökülen insan gübresi evet yanlış okumadınız insan gübresi, aşırı koku yaptığı için mahalle sakinlerini rahatsız etmiş. İnanılır gibi değil. İnsan atığında her tür mikrop, virüs, bakteri yaşamakta ve bunu tarlada kullanmaktalar. Benim bildiğim, çocukluğumuzda ilkokulda okurduk. Çevre temizliği, insan sağlığı dersinde köylerde özellikle, ürünlere mikrop bulaşmasın diye tuvalet gideri tarlaya bırakılmaz, çünkü yendiği takdirde hastalık meydana gelir ve sağlığımızı tehlikeye sokar.

Adamın biri tarlasına dökmek için kamyonla getirtiyor, köylüde mahalleye sokmayınca insan gübresi de köy çayırında yayılıp kalıyor. Ziraat konusunda uzman arkadaşlar okursa lütfen ne kadar doğru bir uygulama olduğu konusunda beni, bizleri aydınlatsınlar.

Aslında gelecek için dönüşüm projesi olarak kullanılabilir. Hani çevresel atıklardan yeni bir şeyler elde ediliyor, tekrar kullanılmak üzere üretiliyor ya belki bu da faydalı olabilir. Ben yinede insan gübresinin kullanımı konusunda ufak bir araştırmada yaptım. Biyogaz yani gübre gazı, hayvan gübresi ve işletme artıklarının karıştırılmasıyla elde edilen bir enerji kaynağı. Biyogazı burada detaylı açıklamadan içindeki karışımdan bahsedeceğim. İlginç bir tarafı da var hayvan gübresi, insan dışkıları ve her türlü tarımsal atıkların 1:1 su oranıyla karıştırılarak; hava almayacak şekilde bir fermantasyon tankında elde edilmesi. Oluşturulan Biyogaz ısıtma, pişirme, aydınlatma, içten yanmalı motorları çalıştırmada, soğutma gibi amaçlarla kullanılmakta. Bence incelenmesi gereken bir konu diye düşünüyorum. Nede olsa hammadde sonsuz, bol ve de ucuz.

Not: Resim ne koysam diye çok düşündüm, herhalde bu uygun olur.

Resim: http://www.wimp.com/p/babytoilet.jpg

Kaynak:www.zmo.org.tr/etkinlikler/6tk05/03cemilcagir.pdf (Sayın Nariçi'nin yorumu sayesinde gözden kaçırdığım kaynağı belitmem gerektiğini düşündüm. Kendisine teşekkürler.)

 
Toplam blog
: 82
: 1963
Kayıt tarihi
: 13.10.06
 
 

Müzik ve amatör fotoğrafçılıkla ilgileniyorum. Yazma isteği içimde vardı. Mutlaka bir gün düşünce..