Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '14

 
Kategori
Kitap
 

Cemalnur Sargut / Aşktan dinle!

Cemalnur Sargut / Aşktan dinle!
 

alıntıdır


Cemalnur Sargut’un kitabı “Aşk’tan Dinle” annemin tavsiyesi üzerine okuduğum kitaplardan biri. Yaklaşık üç hafta önce elime geçti ve yeni bitirdim.

Çünkü öyle anlatılar vardı ki; tekrar tekrar okumak istedim. Tasavvuf çok derin bir deniz. Anlamak, algılamak güzel ancak uygulamak bambaşka bir keyif. Günümüz şartları gereği içsel huzurdan her gün biraz daha uzaklaşıyoruz.

 Karnımızı doyurmak, dışımızı süslemek aslında işin en kolayı. Önemli olan ruhu doyurmak ve içimizi süsleyebilmek.

Pek mümkün oluyor mu? Derseniz tartışılır. Artık çevremizdeki insanlar gereği öyle uyanık olmalıyız ki…

Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımın paylaşımı dikkatimi çekmişti; “biriyle tokalaştığımda elimi geri çekip parmaklarımı sayıyorum tam mı diye” yazmıştı. Bu kadar ki güvenden uzak, birbirimizden korkar olduk.

Bu nedenle her ne kadar iyimser olamasak da, kitapta çok güzel konulara değiniliyor. Hiç bakmadığımız bakış açılarına sahip olabiliyoruz. Gerçek edebin “edepsizin edepsizliğine tahammül etmek” olduğunu öğreniyoruz.

Çünkü bilsek de ne yazık ki bunu sık sık unutuyoruz.

Kitap Nevval Sevindi ve Cemalnur Sargut’un sohbetleriyle geçiyor. Seçilen konular Mesnevi’den yararlanılarak anlatılıp okuru aydınlatabiliyor.

İnsan gelişiminde rolü olan kavramların Mesnevi gözüyle değerlendirilmesi içsel huzuru yansıtıyor. Okunması, sindirilmesi ve uygulanması gereken bilgilerle dolu.

(…) kitabın tanıtım yazısından

 

Aşk sultânı Hz. Mevlânâ’nın, Mesnevî isimli eserinde Ey bizim sevdası hoş olan, güzel olan aşkımız, Ey bizim bütün mânevî hastalıklarımızın, dertlerimizin tabibi diye anlattığı aşk, Allah’ın yeryüzünde kendisinden göründüğü İnsan-ı Kâmil’den, yani Allah’ın mânâsından başkası değildir. O, bu mânâyı rehber edinip, kendi vücûdu içinde nefsini rûhunun esiri haline getirerek birlemiş, aşkın da bu birliğin efendisi olmasına vesîle olmuştur. Bunun içindir ki ona, nefisleri efendi kılan mânâsında Efendimiz (Mevlânâ) denilmiştir.

Cemalnur Sargut Aşktan Dinle isimli bu kitabında bize, Hz. Mevlânâ’nın Mesnevî isimli eseri ışığında nefs, aşk kibir, cömertlik, gösteriş, edep gibi insanın gelişiminde rol oynayan pozitif ve negatif kavramların iç mânâlarını anlatıyor. Bizi Mesnevî’de buyurulan,Tû megû mârâ bedân şeh bâr nîst / Bâ kerîman karha doşvâr nîst (Benim o yüksekliklere çıkmaya gücüm yok deme, Kerîm olanın eteğine yapış, seni çıkaracaktır.) emri üzerine, Kerîm olan Mesnevî’ye yapışmaya davet ediyor.

 

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..