Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Cennet’ e buradan gidilir!

Cennet’ e buradan gidilir!
 

Diriğ *Ulucamii*


Her dinin ve inancın kendine has yapıları vardır. Bizim için bu yapılardan en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz camilerimizdir. Hele bu cami dünya taş işlemelerinin en güzel örneğini kapı ve duvarlarına gergef işleyen bir genç kızın maharet ve özeni ile işlendiği Divriği Ulu Cami ise daha bir önem taşır. Nedeni şu satırlarda gizli ne diyor bir okuyun” UNESCO'nun dünya mimari anıtları listesindeki tek Türk anıtını, külliyenin taçkapılarının yok olma tehlikesine karşı bir kamusal duyarlık oluşturmak amacıyla düzenleniyor” yok olma tehlikesi bir elindeki değere sahip çıkamama, birde önemsememe eylemi sonunda oluşur bence. Bildiğim kadar ile her iki tehlikeli yaklaşım Divriği halkının benimsemediği tavırlardır. Divriği halkı hem eşsiz yapının değerini bilmiş hem de onu öyle önemsemişlerdir ki hayatlarının her alanında o mimari şaheserin izlerini hem orada hala yaşayanlar ve bizim gibi gurbette olanlar taşırlar. Aklımda camiden kalan eşsiz taş oymalarla süslü duvarları. İçinde yağmur sularının biriktiği ve şifahane olarak kullanılan kısımdaki havuz...

Tahta el oymaları ile süslü minber merdivenleri, büyük bir ihtişam ve huşu ile göğe yükselen minaresi ve bir köşeye sıkışmış başlarında Selçuklu işi kavukları ile bir kadın ve bir erkek sülieti.

Beni bunları sizlerle paylaşmaya iten haberden söz etmek istiyorum asıl.

“Divriği Külliyesi, bir fotoğraf sergisiyle İstanbul'a taşınıyor.” Devam ediyor haber,

“Cennetin Kapıları' adıyla 28 Nisan–29 Mayıs tarihleri arasında Taşkışla'daki İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde açılacak fotoğraf sergisi, Anadolu'da Selçuk döneminden kalan Divriği Külliyesi'ni İstanbullu sanatseverlerle buluşturacak. Fotoğraflarını Mimar Cemal Emden'in çektiği sergi, 1965 yılından beri Divriği Külliyesi hakkında kitaplar ve yazılar yayımlayan Prof. Doğan Kuban'ın danışmanlığında Yüksek Mimar Basri Hamulu tarafından gerçekleştiriliyor. Sergide, fotoğraflar külliyenin detaylarındaki ihtişamı göz önüne sermek amacıyla devasa boyutlarıyla yer alacak. Divriği Külliyesi, mimari konsept, anıtsal heykel nitelikli bezemesi ve benzeri olmayan oymalarıyla dünya sanat tarihinde Selçuklu mimarisinin en önemli eseri kabul ediliyor.”

Emeklerine sağlık Prof. Doğan Kuban ve Yüksek Mimar Basri Hamulu cennet kapılarını Divriği’den sonra başka mekanlarda açmak ile bir çok insanı cennete yolculuğa çıkardınız ya sizin de yolunuz cennet olsun.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..