Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Cep telefonu kanser yapıyor

Cep telefonu kanser yapıyor
 

Bilim adamları ABD Kongresini cep telefonunun kanser yapması riskine karşı uyardı. Cep telefonları ile beyin kanseri arasında sigara ile akciğer kanseri arasındakine benzer bir ilişki olduğu belirtiliyor. Sigara firmalarının ve devletlerin bu konuda duyarlılığa 50 yıl içerisinde geldiği düşünülürse cep telefonu konusunda o kadar vaktimiz olmayacak gibi duruyor.


Bilim adamları bu konudaki görüşlerini ispatlayabilmek için manyetik alanın biyolojik etkilerini farklı seviyelerde test ederek göstermeye çalışıyorlar. Eğer cep telefonu bir uçağın elektronik sistemini bozabilecek ya da benzin istasyonunda tehlikeli olabilecek bir şeyse insan vücudunun demirden daha zayıf olduğunu ve bu tip etkilenmelere karşı daha zayıf olduğunu düşünmemiz çok zor olmayacaktır.

İşte bu noktada sigarada yaşanan duyarsızlığın tekrar yaşanmaması cep telefonları konusunda bilinçlenme çalışmalarının başlaması ya da daha doğrusu cep telefonu üreticilerinin ve telefon operatörlerinin pazarlamaya olduğu kadar insanların sağlığına yönelik uyarı vb. kampanyalara yatırım yapmaya başlamaları gerekiyor.

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında eğitim ne kadar önemliyse geleceğin sağlıklı nesilleri de o kadar önemli olacaktır. Bu yüzden kendimizi ve çocuklarımızı cep telefonunun zararlarından uzak tutabilmek için azami gayret sarf etmemiz gerekiyor.

Riskleri görebildiğimiz noktada tedbirleri de geliştirmemiz gerekiyor. İşte bu noktada sigara üzeri uyarı mesajları gibi cep telefonu operatörlerinin cep telefonunun zararlarına karşı bizleri uyarıcı uygulamaları başlatmaları şart.


Küresel ısınmanın olmadığını söyleyen, sigara içmesine rağmen 120 yıl yaşanabildiğini iddia eden bir mantıkta cep telefonları ile beyin kanseri arasında bir ilgi yok söylemleri gelebilir. Ama her halukarda ciddi anlamda manyetik alan yayan cep telefonlarının çocuklarımıza verebileceği zararlara karşı kendimize gelmemizin zamanıdır.

Cep telefonları hayatımıza gireli çok olmuyor ama uzun süreli cep telefonu kullanımına dayalı oluşan zararlara ilişkin istatistikleri beklemememiz gerektiğini düşünüyorum.

Kurşunsuz benzine geçildiğinde milyonlarca insan kurşun zehirlenmesine maruz kalmıştı. Sigara yasaklarının geldiği bu noktaya kadar çok insan hayatını kaybetti.


Bir beyin tümörünün oluşması yıllar sürüyor ama oluşmasını beklememiz gerekmiyor.


Üstelik cep telefonunun yetişkinlerden çok çocuklara vereceği zarar bizi kaygılandırmalı. Cep telefonundan yayılan radyasyonun 3-5 yaşındaki çocuklara sizce etkisi nasıldır?


Cep telefonunun çıktığı İskandinavya ülkelerinde yapılan araştırmalar cep telefonlarından çıkan radyasyonun biyolojik etkilerinin olduğunu göstermektedir.


2008 yılında İsveçli kanser uzmanı Lennart Hardell, sık cep telefonu kullananlarda kulaklık kullanılan kulak tarafında tümör oluşma riskinin diğerine göre 2 kat olduğunu gösteriyor.

İsrail’de yapılan benzer bir çalışmada çok telefon konuşması yapılmasının tükürük bezlerinde tümör oluşumunu %50 artırdığını göstermekte.

Bu ay Royal Society’nin Londra’da yayınladığı bir çalışma 20 yaşından önce cep telefonu kullanımının 29 yaşından önce kullanıma göre beyin tümörü riskini %30 artırdığını belirtiyor.

ABD’de şu anda cep telefonu dalgaları ile ilgili standartlar gözden geçiriliyor.

Bakalım cep telefonumuza ne zaman “cep telefonu kullanımı beyninize zarar verebilir” mesajı gelecek.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..