Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Çerkes Gençleri Alanya’da

Çerkes Gençleri Alanya’da
 

Çerkes toplumunun yaşaması ve yaşatılması için gençlerimizi yetiştirmeliyiz.


 

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Adıgey Çalışma Grubunun, lise öğrencileri ve üniversitelerde eğitim gören gençleri bir araya getirerek tanışmalarını sağlamak, güçlü arkadaşlık ilişkilerinin kurulmasına zemin oluşturmak ve ortak kültürümüzün sürekliliğine katkı sağlamak amacıyla 2-8Temmuz tarihleri arasında Alanya’da Gençlik Yaz Kampı düzenlendi.


Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir,  Düzce, Kayseri, İstanbul, Reyhanlı ve Kahramanmaraş'tan 62 Çerkes genci ve Adıgey Çalışma Grubu koordinatörü Yıldız Şekerci, Adana bölge sorumlusu Turan Akın, Antalya bölge sorumlusu Aydın Özdemir, eğitmenler İlkay Karaduman, Engin Özdemir ve Sancar Şahan katıldı. Alanya’nın tarihi ve turistik yerleri gezildiği kampta, drama yöntemiyle Nart mitolojisinin kahramanları,  Adığece tekerlemeler ve Xabze konu başlığında grup çalışmaları yapıldı.

 

1 Temmuz, yağlı direk değildir. 
Yıllarca çok mu, az mı dik? Yağı az mı, çok mu? Bayrağı kim, nasıl alacak diye genellikle köknar, ardıç, ladin, çam gibi ağaçlardan yapılan 15m. boyundaki direğe baktık. Zıpkın gibi vücutlu denizin çocuklarını heyecanla, keyifle ve -hatta- biraz da imrenerek seyrettik...
Kayık, yelken, kürek, yüzme yarışları; paraşüt gösterileri, ördek yakalama vb. oyunlar "Denizi ve Denizciliği sevdirme" politikasının görselliği olarak halkı denizin kıyısına çekti. Beyaz giysileri içinde denizcilere gıpta ettik. Toplanan halka, şehrin/kasabanın mülki amiri "1 Temmuz Kabotaj ve Deniz Bayramı Kutlu Olsuuuun...!" derdi. Biz sözlerinin gerisini ne duyduuuuk, ne de merak ettik! Bizim derdimiz oyunlar, yarışlar, şarkı-türkü ve genellikle -nedense- son etkinlik olan "yağlı direkti." Bu yaşıma geldim, yağlı direkteki bayrak alınmadan biten 1Temmuz görmedim. 
Eski 1Temmuzlar kalmadı. Gemiciler keyifsiz, amatör balıkçılar neşesiz, halk ( özellikle iç kesimlerden gelenler) ilgisiz, delikanlılar tombullaştı...


Şahsen bu konuda hükümetimizin milli bayramlardaki heyecanı, katılımı arttırmak için yaptığı düzenlemenin bir örneğini de 1 Temmuzlar için yapmasını öneriyorum. Durum vahimdir!

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..