Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '08

 
Kategori
Futbol
 

Çeyrek Finaller ve Ötesi

Çeyrek Finaller ve Ötesi
 

Euro 2008 devam ediyor.


2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finaller de tamamlandı ve son dört takım belirlendi. Son dört takımdan en ilginç not ikisinin turnuvada ciddi başarıya sahip olmaması, diğer ikisinin ise son iki turnuvada yarı finali görememiş olması oldu. Son iki turnuvada yarı final oynayan Portekiz ve Hollanda, birer yarı final yapan İtalya, Fransa, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti takımları buraya gelemedi. Kısacası, ''Krallar öldü, yaşasın yeni krallar!''

İlk çeyrek finalde turnuvanın en büyük üç favorisinden biri olan Portekiz, sürpriz bir şekilde grubunu ikinci bitiren Almanya ile karşılaştı. Portekiz muhteşem hücuma dönük elemanlara sahip olsa da Almanya'nın sistemli savunmasını bir türlü aşamadı ve maç Almanya'nın istediği gibi oldu. Oyunun ilginç tarafı da Almanya'nın hücum ettiği bölümdü. Portekiz'in kalecisi ve savunma elemanları son yıllarda görmediğimiz kadar kötü oynayınca Almanya iki farklı öne geçti. Portekiz tam zamanında farkı bire indirse de ikinci yarının başında golü bulamadı, Ballack faulle de olsa üçüncü golü attı ve takımını yarı finale götürdü.

İkinci çeyrek final yıllarca unutulamayacak bir maça sahne oldu. Bana göre Hırvatistan'ın kesinlikle hak ettiği maç, çok ilginç bir şekilde penaltılara gitti ve Türkiye'nin oldu.

Üçüncü çeyrek finalde Hollanda ile Rusya karşılaştılar. Üçte üç yapan Hollanda, sonradan toparlanan Rusya ile zorlu bir maç oynadı. Maçın kaderini belirleyen en önemli olay maçtan birkaç gün önce gerçekleşen Khalid Boulahrouz'un kızını kaybetmesi oldu. Hollanda takımını tamamen sarsan olay, sağ bek Boulahrouz'un ortalamanın altında bir performans vermesine neden oldu. Yine de onun oyunda kaldığı bölümde gol yemeyen Hollanda, Boulahrouz çıktıktan bir dakika kadar sonra o bölgeden gelişen atakta golü yedi. Rusya'nın maçı kazanmasını beklerken her duran topta gol korkusuyla yaşayan Akınfeev golü yedi, maç uzadı. Uzatmalarda maçın en iyisi olan Andrei Arshavin ''İki maç cezalı olmasına rağmen neden kadroya alındığını'' bizlere ispatladı. İkinci golü attıran Arshavin, üçüncü golü de Van der Saar'ın bacaklarının arasından ağlara gönderdi ve Rusya'yı yarı finale taşıdı.

Dördüncü çeyrek finalde İspanya ile dünya şampiyonu İtalya karşılaştılar. Fazla pozisyona sahne olmayan maç, heyecanı açısından ise muhteşem bir maça sahne oldu. Uzatmalarda İspanya'nın net bir penaltısı verilmedi, penaltılarda dünyanın en iyi üç kalecisinden ikisi karşı karşıya geldiler. Maç içinde sahanın dışında sakatlanıp, kendisini sahanın içine atarak turnuvanın en büyük terbiyesizliğini yapan Antonio di Natale beklediğimiz gibi penaltıyı Casillas'a gönderince Fabregas da yarı finalistin İspanya olduğunu ilan etti.

Çeyrek finaller sonucunda grubunu lider bitiren dört takımdan üçü elendi ve sadece İspanya tur atladı. Turnuvayı alabilecek güçte dediğim takımlardan sadece Almanya ve İspanya yarı finale kadar gelmeyi başardılar. Güney Kore'yi Dünya Kupası'nda yarı finale çıkaran, Avustralya'yı ikinci tura çıkaran Guus Hiddink sadece bir futbolcusu yurtdışında oynayan ve tecrübeden yoksun Rusya Milli Takımı'nı yabancı asıllı oyuncu koymadan yarı finale kadar taşıyarak turnuva tarihinin en büyük başarılarından birine imza attı.

Yarı final eşleşmelerinde ilk maçta Çarşamba günü Basel'de Almanya ile Türkiye, ikinci maçta Perşembe günü Viyana'da Rusya ile İspanya karşılaşacaklar.

Türkiye takımının mucize hakkını fazlasıyla kullandığını ve tecrübe farkının da Almanya'nın yanında olduğunu düşünürsek, Almanya'nın çok da zorlanmadan finalist olmasını bekleyebiliriz. Türkiye bu maça Aurelio ile, Arda-Tuncay-Emre isimlerinden yoksun çıkacak. Sakat isimlerin durumu ise maçtan bir gün önce belli olabilir.

İkinci yarı final maçı çok daha zorlu geçmeye aday. Grup maçlarında karşılaşan İspanya ile Rusya'nın maçı 4-1 İspanya lehine bitmişti. Komple bir bakışla turnuvanın en iyi futbolunu oynayan İspanya, bu sefer o kadar kolay bir Rusya ile karşılaşmayacak. İlk maçta İspanya forvetine kaybeden Rusya defansında Kolodin cezası nedeniyle, Shirokov da kötü performansı nedeniyle bu maçta oynamayacaklar. Maçlara sonradan giren Torbinsky de cezası nedeniyle forma giymeyecek. İlk maçta oynamayan Arshavin'e karşı İspanya ne üretecek, bilemiyoruz. Turnuvanın en az faul yapan takımı olan İspanya'nın Rusya ile oynayacağı maç çok keyifli geçecek.

Görüşmek üzere...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..